GuidePedia

0

Οι ΗΠΑ ανεπισήμως αποδοκιμάζουν την πολεμική ρητορική του Γάλλου προέδρου και επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός πώς πρόκειται για μπλόφα κρύβει κινδύνους

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις πολεμικές δηλώσεις του Emmanuel Macron, έστω και εάν ο Γάλλος πρόεδρος με τα περί αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπλοφάρει για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τέτοιες πολεμικές ιαχές ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά, ειδικά εάν παρασυρθούν κάποιοι θερμοκέφαλοι ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης με αντιρωσική υστερία.
Είναι κοινό μυστικό ότι με τη συντριβή του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο των επιχειρήσεων η αμερικανική διοίκηση προκρίνει το σενάριο των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για να περισώσει ό,τι μπορεί από την ουκρανική επικράτεια και μετά να τηρήσει μία στάση αναμονής, καθώς υπάρχει και η καυτή γεωπολιτική πατάτα της Κίνας.

«Ο Macron μπλοφάρει για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους»

Ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος του Πενταγώνου των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Douglas Macgregor εκτιμά ότι οι πολεμικές δηλώσεις του Macron προς τη Ρωσία είναι μία απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία.
«Όλο αυτό είναι μια μπλόφα.
Έχει στόχο να τον βοηθήσει στο εσωτερικό, αλλά δεν θα λειτουργήσει. Έχει χαμηλή αποδοχή.
Δεν θα μείνει πρόεδρος για πολύ», είπε σε συνέντευξή του στο κανάλι του Youtube Daniel Davis / Deep Dive.
Ο Macgregor υποστηρίζει ότι ο Macron, όπως και άλλοι δυτικοί ηγέτες, προσπαθεί να εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Για να απαγκιστρωθεί από τη σύγκρουση χωρίς να αμαυρώσει τη φήμη του, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματικός, ο Γάλλος πρόεδρος εξαπολύει τολμηρές επιθέσεις κατά της Ρωσίας με την προσδοκία να κατηγορήσει στη συνέχεια το ΝΑΤΟ για αδράνεια.
«Αυτός, όπως και οι άλλοι ηγέτες της παγκοσμιοποίησης στη Δυτική Ευρώπη, μας οδηγεί όλους στην κόλαση στην Ουκρανία.
Βλέπει ότι εμείς (οι ΗΠΑ) προσπαθούμε να βγούμε από αυτή τη σύγκρουση – το θέλει και ο ίδιος – αλλά δεν θέλει να κατηγορηθεί για λιποψυχία.
«Δεν θα λειτουργήσει.
Κάνει ακριβώς το αντίθετο με την ελπίδα ότι θα είναι ο μόνος που προβαίνει σε ουσιαστικές δηλώσεις.
Τότε απλώς θα προσποιηθεί ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του τον πρόδωσαν», σημείωσε ο Macgregor.
Σχολιάζοντας τα λόγια του Γάλλου Προέδρου για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Το ίδιο το γεγονός της συζήτησης για τη δυνατότητα αποστολής «ορισμένων δυνάμεων στην Ουκρανία» χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ως σημαντικό νέο στοιχείο.
Με άλλα λόγια, ο Peskov λέει: Η Ρωσία έχει μιλήσει, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Δύσης, αποφασίστε.

Responsible Statecraft: Οι ΗΠΑ θέλουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ επιβεβαιώνεται ότι η οριστική απόφαση στα αμερικανικά κέντρα εξουσίας είναι η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.
Μετά το Foreign Affairs, το σημαντικό Responsible Statecraft ζητά από τη Δύση να ωθήσει το Κίεβο σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα προτού η Ουκρανία καταρρεύσει εντελώς.
«Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι δυτικοί ηγέτες είναι απλό: είστε διατεθειμένοι να στοιχηματίσετε σε μια απροσδόκητη αλλαγή της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ακόμα κι αν απειλεί την κατάρρευση του ουκρανικού στρατού και, επομένως, της Ουκρανίας ως κράτους;
Αν όχι, τότε ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε να πιέζουμε για διαπραγματεύσεις πριν επιδεινωθεί η τρέχουσα άσχημη κατάσταση», γράφει ο Connor Echols σε άρθρο του για το Responsible Statecraft.
Ο Echols επισημαίνει ότι τα πολιτικά και στρατιωτικά προβλήματα που υπάρχουν στην Ουκρανία καθιστούν αδύνατη τη νίκη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Έτσι, ως παράδειγμα δυσκολιών, ανέφερε τον αφανισμό των όπλων, τις αποτυχίες σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, την έλλειψη αμερικανικής βοήθειας, καθώς και τις πολιτικές διαμάχες στο εσωτερικό της χώρας.
Επιπλέον, πρόσθεσε, η Ρωσία παράγει περισσότερα βλήματα από όσα μπορούν να μεταφέρουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, γεγονός που δίνει στη Μόσχα ένα σημαντικό πλεονέκτημα.



«Να υψωθεί η λευκή σημαία του Πάπα Φραγκίσκου»

Για το λόγο αυτό, ο ειδικός συμφωνεί με την άποψη του Πάπα Φραγκίσκου ότι στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η ηττημένη πλευρά πρέπει να βρει το θάρρος να υψώσει τη λευκή σημαία.
«Όλα αυτά βοηθούν να καταλάβουμε γιατί, ειδικά εκτός των ΗΠΑ και της Ευρώπης, τα σχόλια του Πάπα ακούγονται πιο κοντά στην πραγματικότητα από πολλές από τις φωνές που προέρχονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.
Την Τετάρτη (13/3/32024), ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να έχει μια σοβαρή συζήτηση για μια ειρηνική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης με βάση την πραγματική κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί επί του πεδίου.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η ρωσική πλευρά δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο επειδή οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαντλούνται από πυρομαχικά και δεν θα επιτρέψει τη χρήση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη συσσώρευση στρατιωτικών πόρων.

Οι τρεις ρωσικοί όροι για τις συνομιλίες

Η Ρωσία δεν έχει αρνηθεί ποτέ τις διαπραγματεύσεις αρκεί να διεξαχθούν πάνω σε μία ρεαλιστική βάση και όχι βέβαια με γνώμονα την ανεδαφική φόρμουλα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Έχει θέσει τρεις όρους προς τη Δύση, ώστε οι συνομιλίες να αρχίσουν:

Πρώτον, δεν θα υπάρξουν μυστικές προσωρινές συμφωνίες με κανέναν.
Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά σκοπεύει να συνεχίσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της.
Ο Putin δήλωσε πολύ καθαρά πως η Ρωσία δεν είναι κατά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν βάσει προτάσεων που υποβάλλει το καθεστώς του Κιέβου σημείωσε ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Dmitry Evstafiev.
Η λεγόμενη «φόρμουλα Zelensky» «δεν θα συζητηθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε ο Evstafiev.
«Ορισμένοι από τους ‘’εταίρους’’ μας υπαινίχθηκαν την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων…
Αλλά, πρώτα και κύρια, η φόρμουλα Zelensky δεν μπορεί να είναι μια θέση εκκίνησης.

Δεύτερον, οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα πρέπει να οδηγήσουν στην εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης και δεν μπορούν να αποτελέσουν όχημα προσωρινής εκεχειρίας στο μέτωπο προκειμένου να ωθηθεί περαιτέρω προς τον επανεξοπλισμό του, το ουκρανικό καθεστώς».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, αναπόσπαστο στοιχείο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι «η άρνηση της Δύσης να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία».

Τρίτον, αυτές οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν «φανερά και πρέπει να εδραιωθούν σε δημόσιες συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο».
Ο Putin αποσαφήνισε ότι η Ρωσία χρειάζεται εγγυήσεις, είπε ο αναλυτής.
«Εγγυήσεις μπορούν να δοθούν μόνο από υπεύθυνες πολιτικές προσωπικότητες που εκπροσωπούν σταθερές κυβερνήσεις δυτικών χωρών και πρέπει να προσφέρονται υπό τη φύση των απολύτως δεσμευτικών υπογεγραμμένων εγγράφων», είπε ο Evstafiev.
Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμμετείχαν σε αρκετούς γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά οι διαπραγματεύσεις έφτασαν τελικά σε αδιέξοδο.
Τον Οκτώβριο του 2022, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky υπέγραψε ένα διάταγμα που δηλώνει ότι το Κίεβο δεν θα μπορούσε να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες όσο ο Vladimir Putin είναι πρόεδρος της Ρωσίας.
Τον Νοέμβριο του 2022, ο Zelensky αποκάλυψε μια πρωτοβουλία 10 σημείων που ονομάστηκε «φόρμουλα ειρήνης».
Περιλάμβανε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία, εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και επιστροφή στα σύνορα πριν από το 2014, εννοώντας την παραχώρηση της Κριμαίας στο Κίεβο.
Η Μόσχα έχει δηλώσει συνεχώς ότι είναι ανοιχτή σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, εφόσον το Κίεβο αναγνωρίζει τα εδαφικά κέρδη που έχουν σημειώσει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης το 2022.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top