GuidePedia

0

Πως θα μπορούσαν να εμπλακούν οι Γάλλοι με τους Ρώσους στο ουκρανικό έδαφος εμπλέκοντας την Ευρώπη σε έναν καταστροφικό πόλεμο.

Οι Γάλλοι δεσμεύουν τις δυνάμεις τους να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε με σαφήνεια πρόσφατα ότι : «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι υπαρξιακός για όλη την Ευρώπη. Απλώς δεν πρέπει να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε μια σημαντική δήλωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος στο γαλλικό έθνος, ο Μακρόν τόνισε την υπαρξιακή φύση του πολέμου για την Ευρώπη και τη σημασία του να μην επιτρέψουμε στη Ρωσία να βγει νικήτρια.

«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο… Θα υπάρχουν γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξουν κόκκινες γραμμές. Είμαι ο πρόεδρος της Γαλλίας και αποφασίζω».

Αυτή η δήλωση έρχεται σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων και αναζήτησης λύσης στη σύγκρουση που έχει κυριεύσει την Ουκρανία.

Τα λόγια του προέδρου Μακρόν αντικατοπτρίζουν μια σταθερή στάση εκ μέρους της Γαλλίας, σηματοδοτώντας την ετοιμότητα να κλιμακώσει τη συμμετοχή της, εάν χρειαστεί.

Πως όμως θα μπορούσαν να εμπλακούν οι Γάλλοι με τους Ρώσους στο ουκρανικό έδαφος

Η πιο πιθανή περίπτωση θα ήταν η εμπλοκή της περίφημης Λεγεώνας των Ξένων, της μοναδικής αξιόμαχης πραγματικά πολεμικής δύναμης των Γάλλων, η οποία θα μπορούσε να σταθεί αποτελεσματικά σε μια αποστολή, διαφύλαξης της Οδησσού για παράδειγμα.

Η πόλη αποτελεί στόχο των Ρώσων σαφέστατα, και πολλοί δυτικοί αμυντικοί αναλυτές αναμένουν ρωσική επίθεση σε αυτήν, για να μην έχει πλέον λιμάνι στην Μαύρη Θάλασσα ούτε Ουκρανία, και μελλοντικά ούτε και το ΝΑΤΟ.

Αυτός είναι πραγματικός στόχος του Πούτιν.

Το σενάριο για τους Γάλλους Λεγεωνάριους ενισχύει το γεγονός ότι ο σημερινός διοικητής της Λεγεώνας των Ξένων είναι ο ουκρανικής καταγωγής ταξίαρχος Κύριλος Γιουσένκο (Kirill Yushchenko).

Ο Διοικητής της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων που είναι Ουκρανός στην καταγωγή, είναι ο 66χρονος Γιουσένκο ο οποίος είχε αποφοιτήσει από την περίφημη γαλλική στρατιωτική σχολή του Σεν-Σιρ (Saint-Cyr) και έχει δεκάδες επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βοσνία, το Τζιμπουτί, τη Νότια Αφρική, το Τσαντ, το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας από την απόφαση του Μακρόν

Το γαλλικό κοινοβούλιο συμμετείχε πρόσφατα σε συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική της χώρας στην Ουκρανία, με αποκορύφωμα τις συμβολικές ψηφοφορίες για την έγκριση μιας 10ετούς διμερούς συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ της Γαλλίας και του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκυ.

Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, ο Πρόεδρος Μακρόν έχει την εξουσία να αναπτύσσει στρατεύματα.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τους όρους που θα οδηγούσαν σε μια τέτοια απόφαση, δηλώνοντας ότι την ευθύνη θα φέρει η Μόσχα και ότι η Γαλλία δεν θα ξεκινήσει χερσαία επίθεση στην Ουκρανία.

Η δέσμευση του Γάλλου Προέδρου να υποστηρίξει την Ουκρανία και η άρνησή του να αποκλείσει οποιεσδήποτε επιλογές, καταδεικνύουν μια στρατηγική προσέγγιση στη σύγκρουση, εξισορροπώντας την υποστήριξη με την προσοχή έναντι της κλιμάκωσης.

Τα σχόλια του προέδρου Μακρόν έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη, με ορισμένους ηγέτες να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Ωστόσο, η αποφασιστικότητα του Γάλλου Προέδρου να σταθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα παραμένει σαφής, καθώς προετοιμάζεται να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους για να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της περιοχής.

Αυτό θα έβαζε όμως την ΕΕ σε λίαν επικίνδυνα μονοπάτια τα οποία δεν τα γνωρίζει ακόμη κανένας το που θα βγάλουν.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top