GuidePedia

0

Τα F-35 «πουλάνε», με αποτέλεσμα να ακούγονται και να γράφονται κάθε λίγο και λιγάκι τα μύρια όσα. Ενίοτε προκαλούν και μειδιάματα. Την ίδια στιγμή η επικαιρότητα δεν δίνει τη σημασία που θα έπρεπε στις μεθοδικές κινήσεις του τουρκικού Ναυτικού. Λιγάκι επιδερμική είναι και η ενασχόληση με τη λογική πίσω από την αναβίωση της τρομοκρατίας μ αιχμή της περιβόητη ISIS-K… Τεράστιο ενδιαφέρον έχουν και οι οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα. Πέρα από τις διαφαινόμενες αναθεωρήσεις, η μεγάλη εικόνα παραπέμπει σε κάτι που υπό φυσιολγικές συνθήκες θα έπρεπε να επιθυμούμε να αποτρέψουμε.

ΤΑ «ΑΠΛΑ» ΚΑΙ ΤΑ «ΣΟΥΠΕΡ» F-35
Έπρεπε να περάσει αρκετός καιρός για να μάθουμε ότι εμείς θα προμηθευτούμε τα «σούπερ» F-35, τα F-35/4 και όχι τα «απλά»! Όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Φινλανδία, που έχουν ήδη υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις, ενώ ο πιστός σύμμαχος που «η στρατηγική του σχέση δεν ετεροκαθορίζεται», τελεί εν αναμονή. Φαίνεται ότι είτε τελικά δεν είμαστε οι μόνοι έξυπνοι στον πλανήτη είτε στη σημερινή Ελλάδα συνεχίζεται η πώληση «φυκιών για μεταξωτές κορδέλες».

Αυτό, αν μη τι άλλο, αποκαλύπτει τα διάφορα παλαβά που λέγονται και γράφονται, από πολιτικούς και τα Μίντια, ακόμα και από αυτά που συνηθίζαμε να θεωρούμε «κορυφαία». Τώρα, μάλλον χωρίς νόημα θα ήταν να ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά, λέγοντας δηλαδή ότι ένα οπλικό σύστημα όπως το F-35 είναι διαβαθμισμένο… από τη μάνα του. Ουδεμία «απλή» διαμόρφωση υπάρχει. Και μόνο την άτρακτο με τους κινητήρες να πάρεις, είναι αυτή η ειδική επίστρωση (coating) που εξασφαλίζει τη μεγάλη απόκρυψη ίχνους στα ραντάρ, που καταργεί από μόνη της… την «απλότητα».

TR3 vs. «Block 4»
Μετά περνάς στο λογισμικό του αεροσκάφους, τα εκατομμύρια δηλαδή σειρών κώδικα που ολοκληρώνει συστήματα και αισθητήρες, ο οποίος υπόκειται σε διαρκείς αναβαθμίσεις που θα είναι ιδιαίτερα «αλμυρές», ιδίως για αρχοντοχωριάτες. Ονόματα να μη λέμε υπολήψεις να μη θίγουμε. Γι’ αυτό ενώ οι Αμερικανοί παρουσίαζαν επίσημα την έκδοση TR3 (Technology Refreshment 3), ευτυχώς εδώ κατάλαβαν τι συνεπάγεται οικονομικά η αναβάθμιση στο «Block 4», για να το πούμε σε όρους πιο κατανοητούς. Άσε που μόλις πρόσφατα η αμερικανική Αεροπορία ενέκρινε την TR3. Κάλλιο αργά παρά… αργότερα και με καθυστέρηση.

Ο ΟΡΓΑΣΜΟΣ… ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
Σε «εξορθολογισμό» της δομής του τουρκικού Ναυτικού προχωρούν οι γείτονες. Αποσύρουν «υπέργηρα» (σ.σ. όχι με βάση τα ελληνικά ειωθότα…) σκάφη, επιφανείας και υποβρύχια, ενώ παράλληλα επιμένουν στα εγχώρια ναυπηγικά προγράμματα και την ολοκλήρωση τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Με αυτή τη στρατηγική, είναι εμφανές ότι επιδιώκουν να διασφαλίσουν σαφές ποιοτικό -πέραν του ποσοτικού- πλεονέκτημα, απέναντι στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Οι γείτονες αποσύρουν από τους επιχειρησιακούς τους ρόλους δυο φρεγάτες ΜΕΚΟ τύπου «Yavuz», την ομώνυμη F240 και την F242 (Fatih / Πορθητής… τόσο συχνά που χρησιμοποιείται το όνομα, το μάθαμε, ας όψεται και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, ο οποίος βέβαια μένει να αποδειχθεί εάν και κατά πόσον θα… πορθήσει την πόρτα που κρύβει το φετινό τρόπαιο του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου!).

Φρεγάτες και Υποβρύχια
Οι γείτονες αποσύρουν και δυο υποβρύχια που ξεπέρασαν τον μισό αιώνα επιχειρησιακού βίου, τα TCG BATIRAY (S-349) και TCG YILDIRAY (S-350). Την ίδια οδό ακολουθούν και δυο Τορπιλοπυραυλάκατοι (ΤΠΚ). Ας μην επιχαίρουμε όμως. Είναι θέμα χρόνου να απασχολήσει την ελληνική επικαιρότητα τουρκικής σχεδίασης και ναυπήγησης αντικαταστάτης… Παράλληλα, τα πλοία και τα υποβρύχια, μπορεί να απομακρυνθούν από τα επιχειρησιακά καθήκοντα, όμως θα αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση των νέων στελεχών των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων. Μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι σε περίπτωση… ανάγκης και αυτά θα τα βρίσκαμε απέναντι στον ελληνικό Στόλο.

Και στρατηγική κρούση στα υποβρύχια…
Ο τουρκικός υποβρυχιακός στόλος όμως, ένα πιστέψουμε τις αναφορές του Διοικητή Υποβρυχίων, θα αποκτήσει σύντομα τη δυνατότητα εκτόξευσης -από τους τορπιλοσωλήνες- των τουρκικής προέλευσης αντιπλοϊκών πυραύλων Atmaca (Ατματζά) και των Gezgin (εναντίον χερσαίων στόχων). Παρόλο που πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε να σκεπτόμαστε τι ακριβώς θα κάνουμε, καθώς η προσθήκη της συγκεκριμένης επιχειρησιακής ικανότητας, θα περιπλέξει επικίνδυνα την ελληνική «αμυντική εξίσωση». Και μακάρι να ήταν αυτός ο μοναδικός μας πονοκέφαλος…

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ… ΒΕΛΖΕΒΟΥΛ
Μεγάλη… ανακάλυψη για τους New York Times και την Wall Street Journal, που ανακαλύπτουν ξανά τον τροχό. Όπου «τροχός», διαβάστε τις ειδικές σχέσεις που έχει καλλιεργήσει με συνέπεια η ισλαμιστική Τουρκία με τους αιμοσταγείς Ισλαμιστές, ακόμα και του ISIS. Πρώτη παρατήρηση είναι ότι κατανοούμε την τουρκική στάση στο πλαίσιο της «συμμαχίας και με τον διάβολο» εάν πρόκειται αυτό να εξυπηρετήσει το εθνικό συμφέρον.

Αυτό που δεν κατανοούμε και ιδιαίτερα, είναι το πως ακριβώς συνάδει με το εθνικό συμφέρον οποιουδήποτε, οι προνομιακές σχέσεις και τα «στραβά μάτια» με μια χώρα που εξόφθαλμα συμμαχεί με αυτό που εσύ ο ίδιος έχεις απονείμει τον τίτλο της μεγαλύτερης απειλής για την εθνική σου ασφάλεια. Για να μην ανοίξει κανείς το θέμα της κάπως… ιδιότυπης επιλογής στόχων από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η διαβόητη ISIS-K (Khorasan) που έχει αρχίσει να «χτυπάει» άσχημα, ακόμα και σε ακραιφνείς φιλοδυτικούς αναλυτές.

Διαστροφή «ο φίλος του εχθρού είναι φίλος»;
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αυτό αφορά τις σχέσεις των Αμερικανών με μια Τουρκία, που δεν αξιοποιεί απλά και μόνο τις σχέσεις με παρανοϊκούς Ισλαμιστές τρομοκράτες, οι οποίοι υποτίθεται πως συνιστούν εκ των κορυφαίων απειλών ασφαλείας για τις ΗΠΑ. Διότι οι κακόπιστοι, θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Εκτός κι αν πειστήκαμε ότι από εδώ και στο εξής, η Τουρκία θα πάψει και στην πράξη να εκπροσωπεί τη βασική απειλή εθνικής ασφαλείας για Ελλάδα και Κύπρο.

ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ …
Περίεργες οι εξελίξεις με τους Κινέζους και τις δυτικές επενδύσεις. Ο Σι Τζινπίνγκ υποδέχεται Αμερικανούς επιχειρηματίες σε μια προφανή προσπάθεια «να το πάρει αλλιώς», καθώς οι υπερβολές του παρελθόντος στον τομέα των απαιτήσεων απέναντι στους επενδυτές οδήγησαν σε αδιέξοδα που έπληξαν την κινεζική οικονομία. Υποχρεωτικά Κινέζος συνεταίρος και παράδοση σε αυτόν της τεχνογνωσίας που έφερνε η εταιρία – επενδυτής! Μισό λεπτό όμως. Ποιος τους υποχρέωσε να πάνε με τέτοιους όρους; Μήπως η πλεονεξία και η επιδίωξη μεγιστοποίησης του κέρδους; Ασφαλώς. Δεχόμενοι τέτοιους όρους, δικαίωσαν τους Κινέζους. Για να μη δουλευόμαστε μεταξύ μας.

«Ντάμπινγκ»…
Πού κατέληξε αυτό; Ήρθε η γεωπολιτική και η κινεζική υπερβολή προκάλεσε αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή, κινεζικοί κολοσσοί κατηγορούνται για αθέμιτες πρακτικές «ντάμπινγκ». Πωλούν ακόμα και κάτω του κόστους «σκοτώνοντας» των ανταγωνισμό με τις δυτικές εταιρίες και τη χασούρα την καλύπτει η κινεζική κυβέρνηση κάτω από το τραπέζι! Αυτό λένε! Διότι πλέον, το κόστος παραγωγής ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα είναι σχεδόν το ίδιο! Ή τουλάχιστον, έχει προσεγγίσει επικίνδυνα. Πλέον όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν ο πλανήτης μπορεί να αποφύγει έναν νέο και πολύ πιο επικίνδυνο Ψυχρό Πόλεμο.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top