GuidePedia

0

Δημήτριος Δρόσος
Δεν πέρασε πολύς καιρός από την πρόσφατη περιπετειώδη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μία επίσκεψη που σημαδεύθηκε από την πρωτοφανή διπλωματική απρέπεια του Βρετανού Πρωθυπουργού Rishi Sunak. Με δεδομένο ότι υφίσταται διπλωματικό πρωτόκολλο, αυτό δεν τηρήθηκε. Επίσης εάν η Βρετανική διπλωματία είχε αντιρρήσεις για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών Keir Starmer, αυτή θα εκφραζόταν αρμοδίως και πριν τη συνάντηση με δεδομένο ότι το πρόγραμμα της Ελληνικής αποστολής είχε κοινοποιηθεί έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σαφώς και δεν ήταν το θέμα με τα γλυπτά του Παρθενώνα (αν και παραμένει ως αγκάθι στις διμερείς σχέσεις). Το πρόβλημα φαίνεται ότι άπτεται γενικότερων διπλωματικών και γεωπολιτικών προσεγγίσεων, όπου μάλλον υπάρχουν αποκλίσεις. Η σημαντικότερη παράμετρος φαίνεται ότι είναι το Κυπριακό, όπου εσχάτως παρατηρείται μία αναθέρμανση του θέματος με κάτι περίεργες απόψεις να διατυπώνονται από κύκλους του ΗΒ. Το ΗΒ μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, αποτελούν εγγυήτριες δυνάμεις της Μεγαλονήσου.

Τα ανωτέρω σε συνάφεια με τη σημερινή επίσκεψη του ΥΕΘΑ στο ΗΒ, όπου διαβάζουμε στο ΑΠΕ (amna.gr) : «Στο Λονδίνο βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Σήμερα θα συναντηθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων με τον «σκιώδη» υπουργό Άμυνας των Εργατικών, Τζόν Χιλι και αύριο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Σερ Τιμ Μπάροου».

Διαπιστώνεται ότι απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον νυν υπουργό Άμυνας του ΗΒ στον Grant Shapps. Ο ΥΕΘΑ κ. Δένδιας έχει ειδικό βάρος και ρόλο όσον αφορά στο ΗΒ, καθώς το 2021 ως ΥΠΕΞ (ορθώς) είχε υπογράψει τη Στρατηγική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΒ. Το ότι ο Ν. Δένδιας δεν θα έχει επαφές με τους Συντηρητικούς και τον ομόλογό του, σημαίνει ότι η παρούσα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «παίζει» με τους Τούρκους ειδικά όσον αφορά στο Κυπριακό, οπότε αναμένονται εξελίξεις.

Διαφαίνεται ότι η Ελληνική διπλωματία την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο σημερινός ΥΕΘΑ (μέρος της οποίας είναι και η αμυντική διπλωματία), ποντάρει στην κυβερνητική αλλαγή στο ΗΒ, υπέρ των Εργατικών, ώστε να ακολουθηθεί μία ποιο εξισορροπημένη πολιτική έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική. Η Τουρκία πέραν των οικονομικών σχέσεων και του lobbying με το ΗΒ θα προμηθευτεί κινητήρες από γνωστή εταιρεία του ΗΒ για την αμυντική της βιομηχανία. Η στρατηγική συμμαχία της Ελλάδος με τη Γαλλία και την Αίγυπτο, δίνει την εσφαλμένη αίσθηση στους σημερινούς ιθύνοντες του ΗΒ ότι τίθενται εκτός γεωπολιτικών εξελίξεων από την Ανατ. Μεσόγειο και πιθανόν θέλουν να αντισταθμίσουν αυτό και παράσχουν την υποστήριξή τους στην Τουρκία. Ο κ. Δένδιας θα υπενθυμίσει ότι η στρατηγική εταιρική σχέση του 2021 μεταξύ Ελλάδος και ΗΒ, δεν αφήνει έξω τους Βρετανούς. Τα μόνα ευήκοα ώτα 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top