Γιώργος Σκαφιδάς
«Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ο μέγας αγοραστής οπλικών συστημάτων αποφάσισε να γίνει παραγωγός», γράφαμε στο Α&Δ τον περασμένο Ιούνιο, με το βλέμμα στραμμένο τότε στον εμιρατινό αμυντικό κολοσσό που, υπό την επωνυμία EDGE, «επεκτείνεται πια διεθνώς με αυξανόμενη ταχύτητα, εγκαινιάζοντας γραφεία σε ξένες χώρες (βλ. Βραζιλία), συνάπτοντας συμφωνίες εκτός των συνόρων (με το πολεμικό ναυτικό της Ανγκόλας, τις βραζιλιάνικες εταιρείες Condor και SIATT, την Israel Aerospace Industries), κάνοντας επενδύσεις και προχωρώντας σε εξαγορές (της εσθονικής Milrem Robotics)».
Πέντε μήνες μετά, η αμυντική βιομηχανία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνεχίζει να αναπτύσσει το διεθνές δίκτυο των συμπράξεών της… φτάνοντας σε μέρη όπου έως και πριν λίγα χρόνια δεν θα πήγαινε το ίδιο εύκολα, ενώ αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στα Εμιράτα και το Dubai Airshow.
Πολυπληθής αντιπροσωπεία του εμιρατινού ομίλου εταιρειών Edge Group βρέθηκε στην Αγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο όπου είχε συναντήσεις με στελέχη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, συναντήσεις στο πλαίσιο των οποίων υπεγράφησαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και προσυμβατικές συμφωνίες/προσύμφωνα που, όπως ανέφεραν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις σχετικές ανακοινώσεις τους, ανοίγουν τον δρόμο για περισσότερες, μεγαλύτερες και βαθύτερες μελλοντικές συμπράξεις.
Από την πλευρά της Τουρκίας, όλοι οι «μεγάλοι» ήταν εκεί (Aselsan, TAI, Tusas, Roketsan, Baykar, Havelsan κ.ά.), ενώ ως οικοδεσπότης της σχετικής εκδήλωσης «ξεχώρισε» η ένωση τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών SAHA Istanbul που έχει αναλάβει εδώ και χρόνια την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων των μελών της.
Ειρήσθω εν παρόδω, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της SAHA είναι ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, αδελφός του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, και πρόεδρος της εταιρείας Baykar που έχει αποκτήσει φήμη διεθνώς ως η κατασκευάστρια των drones Bayraktar και Akıncı.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η πλευρά των ΗΑΕ προχώρησε στη σύσταση ενός ειδικού φορέα, με την επωνυμία MALATH, αποστολή του οποίου θα είναι η διαχείριση της συνεργασίας συγκεκριμένα με την Τουρκία.
«Η τουρκική αγορά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας ενός καλό οικοσύστημα αμυντικών παικτών παρόμοιο με αυτό που έχουν επιτύχει και στο οποίο στοχεύουν τα ΗΑΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του εμιρατινού ομίλου EDGE, Φάιζαλ αλ Μπανάι, μιλώντας στον ιστοχώρο Defense News με φόντο το Dubai Airshow που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα.
«Είμαστε σε συζητήσεις με την εταιρεία Baykar για την ενσωμάτωση δικών μας πυραύλων σε ορισμένα από τα δικά τους drones», συνέχισε ο Φάιζαλ αλ Μπανάι, ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο με την ιδιότητα του προέδρου του EDGE Group.
Σημειώνεται ότι η EDGE έχει ήδη συνάψει ή προωθεί συμφωνίες που ανοίγουν τον δρόμο ώστε να «κουμπώσουν» δικά της, εμιρατινής κατασκευής, πυρομαχικά (της εταιρείας Al Tariq για παράδειγμα που είναι θυγατρική της) σε ξένα οπλικά συστήματα: για παράδειγμα σε αμερικανικά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B SkyGuardian, σε γαλλικής κατασκευής μαχητικά Rafale F4 και σε ινδικά μαχητικά HAL Tejas, μεταξύ άλλων.
Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει τώρα και με την τουρκική Baykar των αδελφών Μπαϊρακτάρ από τους οποίους άλλωστε τα Εμιράτα έχουν ήδη αγοράσει drones Bayraktar TB2 (ενώ λέγεται πως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα TB3).
Κι όμως, υπενθυμίζεται ότι σχετικά πρόσφατα (2017 – 2020), όταν ο αραβικός κόσμος είχε χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα», η Τουρκία είχε σπεύσει να πάρει μέρος αναφανδόν στο πλευρό του Κατάρ, απέναντι στη Σαουδική Αραβία και στα Εμιράτα.
«Δεν βλέπω τον κόσμο ως ασπρό και μαύρο. Είναι αρκετά μεγάλος ώστε να χωράμε όλοι εντός του.
Μπορούμε βέβαια να ανταγωνιζόμαστε σε ορισμένους τομείς – αυτό είναι καλό και φυσιολογικό – αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου είναι καλύτερο και πιο λογικό να συνεργαζόμαστε», δηλώνει πια, εν έτει 2023, ο πρόεδρος του αμυντικού κολοσσού EDGE, Φάιζαλ αλ Μπανάι, μιλώντας στον ιστοχώρο Defense News.
Όντως, από το 2021 και έπειτα, οι σχέσεις στον άξονα Τουρκίας – Αμπού Ντάμπι άρχισαν να αποκαθίστανται, όπως άλλωστε αποκαταστάθηκαν και οι σχέσεις στον άξονα Κατάρ – Σαουδικής Αραβίας – Εμιράτων.
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αμπού Ντάμπι, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνίες (μεταξύ αυτών προσύμφωνα και μνημόνια κατανόησης) συνολικού ύψους άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η EDGE έχει, από την πλευρά της, «μερικά δισεκατομμύρια δολάρια» που μπορεί να διαθέσει σε επενδύσεις, όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.
«Το πόσα ακριβώς από αυτά τα δισ. θα πάνε στην Τουρκία είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν εκεί. Εάν υπάρχει ευκαιρία για 500 εκατ. δολ. ή 1 δισ. δολ. ή 2 δισ. δολ… τότε θα επενδύσουμε», δήλωνε ο Φάιζαλ αλ Μπανάι τον περασμένο Οκτώβριο από την Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι η EDGE του αλ Μπανάι έχει ήδη υπογράψει MOUs με τουρκικές βιομηχανίες όπως είναι οι Aselsan, Roketsan, Katmerciler και Baykar.
Συμφωνίες με τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν όμως συνάψει το περασμένο διάστημα και οι Σαουδάραβες.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι δεν μιλάμε πια μόνο για αγορές τουρκικών οπλικών συστημάτων (σ.σ. το Ριάντ προχώρησε, τον περασμένο Ιούλιο, σε αγορές drones από την τουρκική Baykar) αλλά και για συμφωνίες συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Η κρατική Saudi Arabian Military Industries (SAMI) για παράδειγμα, παρουσιάζεται πια, σε αυτό το πλαίσιο, να θέλει να προχωρήσει στην παραγωγή μη-επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Akıncı επί σαουδαραβικού εδάφους…
Δημοσίευση σχολίου