GuidePedia

0


Τη διερεύνηση του ζητήματος του τόπου ελλιμενισμού του ιστορικού αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ», ζήτησε χθες από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση. Με βάση το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί την τελευταία τετραετία όμως, μάλλον ο υπουργός θα έπρεπε να έχει ζητήσει τη διερεύνηση του ζητήματος από το ΓΕΕΘΑ, την κεφαλή της κάθετης διοίκησης, αντί από τον εκπρόσωπο του, το ΓΕΝ. Φαίνεται όμως ότι «σεβάστηκε» την πρακτική, σε περίπτωση «ατυχιών» και «αβαριών» να αναλαμβάνουν… την ευθύνη και την επικοινωνιακή διαχείριση οι εκπρόσωποι, τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων (στη μοναδική περίπτωση που δεν μπόρεσε να ακολουθηθεί η πρακτική, στην πανωλεθρία της Λιβύης, τα αποτελέσματα είναι γνωστά).

Την ίδια ημέρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παρήγγειλε εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της πλημμελούς διατήρησης μνημείου, της φθοράς μνημείου, της φθορά πράγματος ιστορικής σημασίας και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς. Ενδιαφέρον θα παρουσίαζε επίσης να διερευνηθεί, ποιος είχε εγκρίνει την παραβολή του υψηλής συμβολικής αξίας πλωτού μουσείου στον συγκεκριμένο τόπο ελλιμενισμού και εάν ο τόπος ήταν κατάλληλος για πλοίο που δεν διαθέτει προωστήριο σκεύος.

Όμως εκείνο που θα έπρεπε να είχε ανησυχήσει πολύ περισσότερο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι ότι οι φθορές που προκλήθηκαν στο αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» είναι το τρίτο περιστατικό τους τελευταίους τέσσερις μήνες, που ενώ υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση (για παράδειγμα στην περίπτωση του «ΒΕΛΟΣ» ήταν γνωστή η ένταση της επερχόμενης κακοκαιρίας και ο τόπος ελλιμενισμού κάθε άλλο παρά καλά προστατευμένος ήταν) για επερχόμενα φαινόμενα το σύστημα λήψης απόφασης είχε παραλύσει.

Είχαν προηγηθεί τα τέλη Ιουλίου, οι λόγω δασικής πυρκαγιάς εκρήξεις εκ συμπαθείας στον Καράμπα, την περιοχή πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, της μεγαλύτερης μονάδας του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας που επιχειρεί το 31% του ελληνικού στόλου μαχητικών. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) διαπίστωσε:



>πλημμελή καθαρισμό στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του στρατοπέδου, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου.
>πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών, που δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς, που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του Στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε γνωστή παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ούτε πως θα αποζημιωθούν οι πολίτες και νομικές οντότητες οι οποίες υπέστησαν ζημίες στις περιουσίες τους ως απόρροια των εκρήξεων.

Ακολούθησε τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου το μέγα «φιάσκο» του Στεφανοβικείου, όπου παρά την έγκαιρη προειδοποίηση (περίπου μία εβδομάδα πριν) και παρά τα επανειλημμένα σήματα της 1ης Ταξιαρχίας Στρατού για τη έγκριση της μεταστάθμευσης των μέσων της, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα της καταιγίδας «Daniel» μετέτρεψαν ο αεροδρόμιο σε … ναύσταθμο και κατέκλυσαν μέσα και υλικά.

Ούτε σε αυτή την περίπτωση έγινε γνωστή παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, καθώς παρά τις κινηματογραφικές προσπάθειες του ΓΕΕΘΑ και την επιχείρηση με τη βοήθεια δυτών για τη «διακριτική» ανέλκυση μέσων και υλικών, η ζημία που έχουν υποστεί οι φορολογούμενοι είναι πολύ μεγάλη, διότι πολύ απλά, οι αρμόδιοι απέτυχαν να προστατεύσουν τα μέσα και τα υλικά που τους εμπιστεύθηκε η πατρίδα.

Σε διάστημα λιγότερων των τεσσάρων μηνών παρουσιάζεται το παράδοξο, ότι ενώ υπάρχει επαρκής έγκαιρη προειδοποίηση για επερχόμενα καιρικά φαινόμενα, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ολόκληρος ο υπερσυγκεντρωτικός μηχανισμός, παραλύει και μοιρολατρικά αναμένει την … καταστροφή.

Στο επίπεδο της… στρατηγικής θεωρίας, αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχει κάποια διαφορά ως προς το αποτέλεσμα, με τον αιφνιδιασμό που υπέστη το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου που οδήγησαν σε όσα ακολούθησαν. Διότι εάν προκύπτει κάποιο «πρότυπο συμπεριφοράς», θα έπρεπε να αρχίσουμε αν ανησυχούμε σε άλλα επίπεδα… προτού είναι πολύ αργά.

Πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να θεωρήσει αγαθή τύχη που στη δημόσια συζήτηση η εγκατάλειψη του «ΒΕΛΟΣ» στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, δεν συνδυάστηκε με την τύχη του… «φοιτητή», όπως αποκαλείται το άρμα μάχης AMX-30, που το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 1973 εισέβαλλε στο Πολυτεχνείο γκρεμίζοντας την κεντρική πύλη.

Το άρμα αποτελεί ένα από τα εκθέματα του Μουσείου Αρμάτων που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ). Κατ’ αντιστοιχία, το Α/Τ ΒΕΛΟΣ (D-16) «ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ»”, ως μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, θα πρέπει να ελλιμενιστεί μόνιμα στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης.




πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top