Η «ΕτΚ» αποκαλύπτει τα κρυφά δώρα στον Ερντογάν. Η λάθρα επίσκεψη της Αλ.Παπαδοπούλου στο Στρασβούργο. Επέκταση στα 12 μίλια μόνο στον Θερμαϊκό, τη Σκύρο και τη Θάσο!
του Μανώλη Κοττάκη
Κάτω από τα ραντάρ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας «πέρασε» η πρόσφατη μυστική επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Όπως πληροφορείται η «Εστία της Κυριακής» η κυρία υφυπουργός η οποία σε όλες τις κλειστές συσκέψεις του Υπουργείου καμαρώνει προς τους εμβρόντητους πρέσβεις πως «ο υπουργός είμαι εγώ» συναντήθηκε στην γαλλική πόλη με ανώτατα στελέχη του Διεθνούς αυτού Οργανισμού τα οποία της έθεσαν με ένταση το ζήτημα της αναγνώρισης των μειονοτικών σωματείων της Θράκης ως «τουρκικών» στην βάση επανειλημμένων αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην σύνθεση του τα τελευταία χρόνια μετέχει μετά την εκλογή του ως δικαστής ο άλλοτε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθηγητής του ΔΠΘ Γιάννης Κτιστάκις. Η πρωτοβουλία της κυρίας Παπαδοπούλου να μεταβεί στο Στρασβούργο και να διαπραγματευτεί το θέμα αυτό – θα δούμε πως – συνιστά τριπλή ανατροπή της ελληνικής διαπραγματευτικής τακτικής διαδοχικών κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.Αλεξάνδρα ΠαπαδοπούλουΑνατροπή πρώτον γιατί αυτό το θέμα ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι του Υπουργείου Εξωτερικών. Η wanna be Υπουργός έκανε απαράδεκτη «εισπήδηση» στα χωράφια του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ανατροπή δεύτερον γιατί υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου στο ανώτερο δυνατό επίπεδο με το οποίο τίθεται σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία του 2017 (ψηφίστηκε επί Υπουργίας Σταύρου Κοντονή και επί Προεδρίας Προκόπη Παυλόπουλου) με την οποία απορρίφθηκε με ψήφους 5-0 το αίτημα των μειονοτικών σωματείων να αναγνωριστούν ως «τουρκικά». Απόφαση το κύρος της οποίας δεν αμφισβητεί ο Έλλην δικαστής στο Στρασβούργο, όπως δήλωσε στο πλαίσιο αλληλογραφίας του με την «Εστία» τον καιρό της έκδοσης της .
Ανατροπή τρίτον γιατί η κυρία Παπαδοπούλου εγκαταλείπει, με τις πλάτες ποίου άγνωστο, την νομική διαπραγμάτευση που δεκαετίες έκανε με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης και προσφεύγει στην πολιτική διαπραγμάτευση για ένα τόσο μείζον θέμα που αφορά την Συνθήκη της Λωζάννης και την εξωτερική μας πολιτική. Ο Κώστας Τσιάρας ως Υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορήθηκε για πολλά αλλά στο θέμα αυτό υπήρξε εθνικά άψογος. Απέτρεψε δυσμενείς εξελίξεις και πρέπει να του αναγνωριστεί.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής» η πρέσβης υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αφού αφαίρεσε πραξικοπηματικώς τον φάκελο της υποθέσεως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης δέχθηκε να αρχίσει διάλογος με το Συμβούλιο της Ευρώπης σε πολιτικό επίπεδο με την συγκρότηση δύο ομάδων εμπειρογνωμόνων στις οποίες θα μετέχουν τέσσερα μέλη από την ελληνική πλευρά και τέσσερα από την πλευρά του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Έτσι ουσιαστικά η φιλόδοξη «Υπουργός» έπεσε (;) στην παγίδα των Τούρκων οι οποίοι παραπονούνται ότι μετά την αποβολή της Ρωσίας από αυτό τον διεθνή οργανισμό εκείνος ασχολείται αποκλειστικά με τις επιδόσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και είναι εξαιρετικώς επιεικής απέναντι στην Ελλάδα! Και η Ελλάς για να αποδείξει το μεγαλείο της του προσφέρεται ως …. πρόβατο!
Το πλέον εξοργιστικό είναι όμως το εξής: Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στις συνομιλίες αυτές κατέθεσε μια λίαν επικίνδυνη πρόταση που καταργεί τον ελληνικό αστικό κώδικα, τα άρθρα του Συντάγματος και τους νόμους του κράτους περί συνεταιρίζεσθαι και βεβαίως προσπερνά την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης στο ανώτατο επίπεδο του Αρείου Πάγου! Θα ανατρέψουν δοτοί εμπειρογνώμονες διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου; Και όμως!
Με βάση την καινοφανή πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης προωθείται η μεταρρύθμιση του αστικού δικαίου στην Ελλάδα εις τρόπον ώστε τα σωματεία να αναγνωρίζονται με δική τους απόφαση, με άδεια από την σημαία, χωρίς να απαιτείται απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης σε οιοδήποτε επίπεδο. Έτσι θεωρείται ότι θα υπερκεραστεί το εμπόδιο της τελευταίας απόφασης του Αρείου Πάγου για την οποία η εφημερίδα μας έδωσε μάχη.
Η πρόταση αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης περί αυτοαναγνώρισης των σωματείων δεν έγινε δεκτή κατ αρχάς από την ελληνική πλευρά, δεν απορρίφθηκε κιόλας! Συζητείται. Έτσι η Ελλάς στέλνει όμως στην γείτονα Τουρκία μήνυμα αδυναμίας. Και υποχώρησης. Το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό στην Θράκη όπως θα δούμε στην συνέχεια.
Υπάρχουν και άλλα! Τυχόν μεταρρύθμιση αυτού του είδους θα έχει δύο ολέθριες συνέπειες: Το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής θα γεμίσει την Θράκη με «τουρκικά» σωματεία σφραγίδες των είκοσι ατόμων για να υποστηρίξει ότι η πραγματικότητα καταργεί την Συνθήκη της Λωζάννης και τις προβλέψεις της περί μουσουλμανικής μειονότητας!
Η κυρία Παπαδοπούλου από κτηνώδη άγνοια θέλουμε να πιστεύουμε και όχι από σκοπιμότητα οδηγεί έτσι με τους χειρισμούς της και με την σύμπραξη της σε πολιτική διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο της Ευρώπης σε «de jure» αναγνώριση «τουρκικής μειονότητας στην Θράκη».
Εφόσον αυτο -αναγνωριστούν με άδεια από την σημαία «τουρκικά σωματεία» στην περιοχή το επόμενο βήμα της Άγκυρας είναι η έμφαση στην «τουρκική ταυτότητα» που είναι και το θέμα της προπαγανδιστική ταινίας της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης που γυρίστηκε μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής (με άδεια ποίου, άγνωστον)! Το οποίον σημαίνει ότι την επομένη θα απαιτηθεί η αναγνώριση της τουρκικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του ελληνικού κράτους στις δημόσιες υπηρεσίες και στα δημόσια έγγραφα στην Θράκη. Το οποίον σημαίνει ότι θα ζητηθεί τα τοπωνύμια στις πινακίδες των τοπικών, επαρχιακών και εθνικών οδών της Θράκης να αναγράφονται και στην τουρκική.
Πέραν αυτών όμως αν γίνει δεκτή η πρόταση να αναγνωρίζονται τα σωματεία αφ εαυτής χωρίς εξέταση των καταστατικών τους από την ελληνική δικαιοσύνη, σύντομα η εξαίρεση που έδωσε το Πρωτοδικείο Φλώρινας εφαρμόζοντας τις Πρέσπες για το κέντρο «Μακεδονικής γλώσσας» θα γίνει κανών: Θα πλημμυρίσει η Βόρειος Ελλάς από αυτοαποκαλούμενα «Μακεδονικά» και «Βλάχικα σωματεία» με επόμενο βήμα το αίτημα για αναγνωρίσεις «μακεδονικής» και «βλαχικής μειονότητας»!
Πλέον αυτού υπάρχει όμως και μία ακόμη δυσμενής εξέλιξη στην Θράκη. Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο εισπήδησε με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου και στα χωράφια άλλου Υπουργείου (με το επιχείρημα ότι πρέπει να είναι όλα καλά ενόψει 7ης Δεκεμβρίου) η Ελλάς υποχώρησε και δέχθηκε να διδάξουν στα μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης 18 Τούρκοι μετακλητοί δάσκαλοι που είχαν τεθεί στην μαύρη λίστα της. Και τούτο διότι όπως διαπιστώθηκε στην προηγούμενη θητεία τους είχαν έρθει από την Τουρκία με βιβλία διδασκαλίας για την Κύπρο και το ψευδοκράτος ανά χείρας και με βάση αυτά προπαγάνδιζαν μέσα στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της τουρκικές θέσεις για την διχοτόμηση της Μεγαλονήσου!
Η Ελλάδα στην αρχή απέρριψε την λίστα με τους «πράκτορες» στην συμπεριφορά τους δασκάλους με συνέπεια οι Τούρκοι να μπλοκάρουν με την σειρά τους τον διορισμό δασκάλων στην Ίμβρο. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα έκαναν πίσω οι γείτονες, τελικώς κάναμε πίσω εμείς! Με εντολή του κυρίου Γεραπετρίτη το αρμόδιο Υπουργείο έκανε δεκτή την λίστα με τους 16 δασκάλους που αλωνίζουν μέσα και έξω από τις αίθουσες των μειονοτικών σχολείων στην Θράκη.
Μετά ταύτα εγείρεται το ερώτημα: Γιατί να μεταβεί ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Θράκη; Το χρειάζεται; Αν η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει μέσω δοτών Υπουργών της , μη εκλεγμένων από τον λαό, την αναγνώριση της μειονότητας της Θράκης ως «τουρκικής» θέτοντας την Λωζάννη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δέχεται τα τουρκικά τελεσίγραφα για διορισμούς Τούρκων μετακλητών δασκάλων «πρακτόρων» που έχουν στα συρτάρια τους ανθελληνικά βιβλία για την Κύπρο γιατί ο Σουλτάνος να μπει στον κόπο να προκαλέσει με περιοδεία στην περιοχή; Τα κερδίζει όλα χωρίς θόρυβο.
Κύριε Μητσοτάκη, κύριε πρωθυπουργέ, ο λόγος σε εσάς. Θα σας γράψει με μαύρα γράμματα η ιστορία αν αναθεωρηθεί από λάθη συνεργατών σας, επί των ημερών σας , η Λωζάννη. Είμεθα βέβαιοι ότι θα παρέμβετε στους αυτοσχεδιάζοντες και θα κάνετε το σωστό.
Τουλάχιστον θα κερδίσουμε τα 12 μίλια στον… Θερμαϊκό!
Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την υπογραφή του Συμφώνου Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αιγαίο εν όψει και της συναντήσεως των δύο ηγετών στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Όπως έχει αποκαλύψει η «Εστία» στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η επικαιροποίησις της συμφωνίας Σημίτη-Ντεμιρέλ στην Μαδρίτη, με την οποία η Ελλάς ανεγνώρισε «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο».
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας θεωρούν ότι τώρα είναι το κατάλληλο momentum για την διεξαγωγή των συζητήσεων καθώς «ο χρόνος δεν λειτουργεί προς όφελός μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, προβάλλοντας ως παράδειγμα το αδιέξοδο στο Κυπριακό καθώς όπως προκλητικώς υπαινίσσονται η Ελλάς και η Κύπρος έπρεπε να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στο παρελθόν.
Συμφώνως προς πληροφορίες της «ΕτΚ» στο τραπέζι έχει τεθεί και η επέκτασις των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πλευράς βάσει του Δικαίου της θάλασσας, αλλά μερικώς και όχι καθ ολοκληρίαν. Ένα από τα σενάρια που διακινείται είναι η επέκτασις των χωρικών υδάτων σε κάποια σημεία του Αιγαίου, όπως λόγου χάρη στην Θάσο, την Σκύρο ή στον Θερμαϊκό κόλπο. Το επιχείρημα είναι ότι η επέκτασις των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε όλο το Αιγαίο δεν θα αμφισβητηθεί μόνο από την Τουρκία αλλά και από άλλους μεγάλους παίκτες στην περιοχή.
Κάτω από τα ραντάρ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας «πέρασε» η πρόσφατη μυστική επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Όπως πληροφορείται η «Εστία της Κυριακής» η κυρία υφυπουργός η οποία σε όλες τις κλειστές συσκέψεις του Υπουργείου καμαρώνει προς τους εμβρόντητους πρέσβεις πως «ο υπουργός είμαι εγώ» συναντήθηκε στην γαλλική πόλη με ανώτατα στελέχη του Διεθνούς αυτού Οργανισμού τα οποία της έθεσαν με ένταση το ζήτημα της αναγνώρισης των μειονοτικών σωματείων της Θράκης ως «τουρκικών» στην βάση επανειλημμένων αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην σύνθεση του τα τελευταία χρόνια μετέχει μετά την εκλογή του ως δικαστής ο άλλοτε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθηγητής του ΔΠΘ Γιάννης Κτιστάκις. Η πρωτοβουλία της κυρίας Παπαδοπούλου να μεταβεί στο Στρασβούργο και να διαπραγματευτεί το θέμα αυτό – θα δούμε πως – συνιστά τριπλή ανατροπή της ελληνικής διαπραγματευτικής τακτικής διαδοχικών κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.Αλεξάνδρα ΠαπαδοπούλουΑνατροπή πρώτον γιατί αυτό το θέμα ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι του Υπουργείου Εξωτερικών. Η wanna be Υπουργός έκανε απαράδεκτη «εισπήδηση» στα χωράφια του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ανατροπή δεύτερον γιατί υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου στο ανώτερο δυνατό επίπεδο με το οποίο τίθεται σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία του 2017 (ψηφίστηκε επί Υπουργίας Σταύρου Κοντονή και επί Προεδρίας Προκόπη Παυλόπουλου) με την οποία απορρίφθηκε με ψήφους 5-0 το αίτημα των μειονοτικών σωματείων να αναγνωριστούν ως «τουρκικά». Απόφαση το κύρος της οποίας δεν αμφισβητεί ο Έλλην δικαστής στο Στρασβούργο, όπως δήλωσε στο πλαίσιο αλληλογραφίας του με την «Εστία» τον καιρό της έκδοσης της .
Ανατροπή τρίτον γιατί η κυρία Παπαδοπούλου εγκαταλείπει, με τις πλάτες ποίου άγνωστο, την νομική διαπραγμάτευση που δεκαετίες έκανε με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης και προσφεύγει στην πολιτική διαπραγμάτευση για ένα τόσο μείζον θέμα που αφορά την Συνθήκη της Λωζάννης και την εξωτερική μας πολιτική. Ο Κώστας Τσιάρας ως Υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορήθηκε για πολλά αλλά στο θέμα αυτό υπήρξε εθνικά άψογος. Απέτρεψε δυσμενείς εξελίξεις και πρέπει να του αναγνωριστεί.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εστίας της Κυριακής» η πρέσβης υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αφού αφαίρεσε πραξικοπηματικώς τον φάκελο της υποθέσεως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης δέχθηκε να αρχίσει διάλογος με το Συμβούλιο της Ευρώπης σε πολιτικό επίπεδο με την συγκρότηση δύο ομάδων εμπειρογνωμόνων στις οποίες θα μετέχουν τέσσερα μέλη από την ελληνική πλευρά και τέσσερα από την πλευρά του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Έτσι ουσιαστικά η φιλόδοξη «Υπουργός» έπεσε (;) στην παγίδα των Τούρκων οι οποίοι παραπονούνται ότι μετά την αποβολή της Ρωσίας από αυτό τον διεθνή οργανισμό εκείνος ασχολείται αποκλειστικά με τις επιδόσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και είναι εξαιρετικώς επιεικής απέναντι στην Ελλάδα! Και η Ελλάς για να αποδείξει το μεγαλείο της του προσφέρεται ως …. πρόβατο!
Το πλέον εξοργιστικό είναι όμως το εξής: Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στις συνομιλίες αυτές κατέθεσε μια λίαν επικίνδυνη πρόταση που καταργεί τον ελληνικό αστικό κώδικα, τα άρθρα του Συντάγματος και τους νόμους του κράτους περί συνεταιρίζεσθαι και βεβαίως προσπερνά την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης στο ανώτατο επίπεδο του Αρείου Πάγου! Θα ανατρέψουν δοτοί εμπειρογνώμονες διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου; Και όμως!
Με βάση την καινοφανή πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης προωθείται η μεταρρύθμιση του αστικού δικαίου στην Ελλάδα εις τρόπον ώστε τα σωματεία να αναγνωρίζονται με δική τους απόφαση, με άδεια από την σημαία, χωρίς να απαιτείται απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης σε οιοδήποτε επίπεδο. Έτσι θεωρείται ότι θα υπερκεραστεί το εμπόδιο της τελευταίας απόφασης του Αρείου Πάγου για την οποία η εφημερίδα μας έδωσε μάχη.
Η πρόταση αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης περί αυτοαναγνώρισης των σωματείων δεν έγινε δεκτή κατ αρχάς από την ελληνική πλευρά, δεν απορρίφθηκε κιόλας! Συζητείται. Έτσι η Ελλάς στέλνει όμως στην γείτονα Τουρκία μήνυμα αδυναμίας. Και υποχώρησης. Το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό στην Θράκη όπως θα δούμε στην συνέχεια.
Υπάρχουν και άλλα! Τυχόν μεταρρύθμιση αυτού του είδους θα έχει δύο ολέθριες συνέπειες: Το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής θα γεμίσει την Θράκη με «τουρκικά» σωματεία σφραγίδες των είκοσι ατόμων για να υποστηρίξει ότι η πραγματικότητα καταργεί την Συνθήκη της Λωζάννης και τις προβλέψεις της περί μουσουλμανικής μειονότητας!
Η κυρία Παπαδοπούλου από κτηνώδη άγνοια θέλουμε να πιστεύουμε και όχι από σκοπιμότητα οδηγεί έτσι με τους χειρισμούς της και με την σύμπραξη της σε πολιτική διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο της Ευρώπης σε «de jure» αναγνώριση «τουρκικής μειονότητας στην Θράκη».
Εφόσον αυτο -αναγνωριστούν με άδεια από την σημαία «τουρκικά σωματεία» στην περιοχή το επόμενο βήμα της Άγκυρας είναι η έμφαση στην «τουρκική ταυτότητα» που είναι και το θέμα της προπαγανδιστική ταινίας της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης που γυρίστηκε μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής (με άδεια ποίου, άγνωστον)! Το οποίον σημαίνει ότι την επομένη θα απαιτηθεί η αναγνώριση της τουρκικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του ελληνικού κράτους στις δημόσιες υπηρεσίες και στα δημόσια έγγραφα στην Θράκη. Το οποίον σημαίνει ότι θα ζητηθεί τα τοπωνύμια στις πινακίδες των τοπικών, επαρχιακών και εθνικών οδών της Θράκης να αναγράφονται και στην τουρκική.
Πέραν αυτών όμως αν γίνει δεκτή η πρόταση να αναγνωρίζονται τα σωματεία αφ εαυτής χωρίς εξέταση των καταστατικών τους από την ελληνική δικαιοσύνη, σύντομα η εξαίρεση που έδωσε το Πρωτοδικείο Φλώρινας εφαρμόζοντας τις Πρέσπες για το κέντρο «Μακεδονικής γλώσσας» θα γίνει κανών: Θα πλημμυρίσει η Βόρειος Ελλάς από αυτοαποκαλούμενα «Μακεδονικά» και «Βλάχικα σωματεία» με επόμενο βήμα το αίτημα για αναγνωρίσεις «μακεδονικής» και «βλαχικής μειονότητας»!
Πλέον αυτού υπάρχει όμως και μία ακόμη δυσμενής εξέλιξη στην Θράκη. Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο εισπήδησε με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου και στα χωράφια άλλου Υπουργείου (με το επιχείρημα ότι πρέπει να είναι όλα καλά ενόψει 7ης Δεκεμβρίου) η Ελλάς υποχώρησε και δέχθηκε να διδάξουν στα μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης 18 Τούρκοι μετακλητοί δάσκαλοι που είχαν τεθεί στην μαύρη λίστα της. Και τούτο διότι όπως διαπιστώθηκε στην προηγούμενη θητεία τους είχαν έρθει από την Τουρκία με βιβλία διδασκαλίας για την Κύπρο και το ψευδοκράτος ανά χείρας και με βάση αυτά προπαγάνδιζαν μέσα στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της τουρκικές θέσεις για την διχοτόμηση της Μεγαλονήσου!
Η Ελλάδα στην αρχή απέρριψε την λίστα με τους «πράκτορες» στην συμπεριφορά τους δασκάλους με συνέπεια οι Τούρκοι να μπλοκάρουν με την σειρά τους τον διορισμό δασκάλων στην Ίμβρο. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα έκαναν πίσω οι γείτονες, τελικώς κάναμε πίσω εμείς! Με εντολή του κυρίου Γεραπετρίτη το αρμόδιο Υπουργείο έκανε δεκτή την λίστα με τους 16 δασκάλους που αλωνίζουν μέσα και έξω από τις αίθουσες των μειονοτικών σχολείων στην Θράκη.
Μετά ταύτα εγείρεται το ερώτημα: Γιατί να μεταβεί ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Θράκη; Το χρειάζεται; Αν η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει μέσω δοτών Υπουργών της , μη εκλεγμένων από τον λαό, την αναγνώριση της μειονότητας της Θράκης ως «τουρκικής» θέτοντας την Λωζάννη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δέχεται τα τουρκικά τελεσίγραφα για διορισμούς Τούρκων μετακλητών δασκάλων «πρακτόρων» που έχουν στα συρτάρια τους ανθελληνικά βιβλία για την Κύπρο γιατί ο Σουλτάνος να μπει στον κόπο να προκαλέσει με περιοδεία στην περιοχή; Τα κερδίζει όλα χωρίς θόρυβο.
Κύριε Μητσοτάκη, κύριε πρωθυπουργέ, ο λόγος σε εσάς. Θα σας γράψει με μαύρα γράμματα η ιστορία αν αναθεωρηθεί από λάθη συνεργατών σας, επί των ημερών σας , η Λωζάννη. Είμεθα βέβαιοι ότι θα παρέμβετε στους αυτοσχεδιάζοντες και θα κάνετε το σωστό.
Τουλάχιστον θα κερδίσουμε τα 12 μίλια στον… Θερμαϊκό!
Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την υπογραφή του Συμφώνου Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αιγαίο εν όψει και της συναντήσεως των δύο ηγετών στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Όπως έχει αποκαλύψει η «Εστία» στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η επικαιροποίησις της συμφωνίας Σημίτη-Ντεμιρέλ στην Μαδρίτη, με την οποία η Ελλάς ανεγνώρισε «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο».
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας θεωρούν ότι τώρα είναι το κατάλληλο momentum για την διεξαγωγή των συζητήσεων καθώς «ο χρόνος δεν λειτουργεί προς όφελός μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, προβάλλοντας ως παράδειγμα το αδιέξοδο στο Κυπριακό καθώς όπως προκλητικώς υπαινίσσονται η Ελλάς και η Κύπρος έπρεπε να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στο παρελθόν.
Συμφώνως προς πληροφορίες της «ΕτΚ» στο τραπέζι έχει τεθεί και η επέκτασις των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πλευράς βάσει του Δικαίου της θάλασσας, αλλά μερικώς και όχι καθ ολοκληρίαν. Ένα από τα σενάρια που διακινείται είναι η επέκτασις των χωρικών υδάτων σε κάποια σημεία του Αιγαίου, όπως λόγου χάρη στην Θάσο, την Σκύρο ή στον Θερμαϊκό κόλπο. Το επιχείρημα είναι ότι η επέκτασις των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε όλο το Αιγαίο δεν θα αμφισβητηθεί μόνο από την Τουρκία αλλά και από άλλους μεγάλους παίκτες στην περιοχή.
Δημοσίευση σχολίου