GuidePedia

0


Βασίλης Νέδος

ΤΟ ΘΕΜΑ
Οσο πλησιάζουμε στο κρίσιμο ραντεβού του πολιτικού διαλόγου της 16ης Οκτωβρίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, πυκνώνουν οι διαρροές στον τουρκικό Τύπο. Οπως αυτή στη «Γενί Σαφάκ», σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα «σταμάτησε να εξοπλίζει νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες, κάτι που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών». Μάλιστα κατά τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα αυτές οι «κινήσεις» είναι «θετικές» και δίνουν στις επερχόμενες συνομιλίες «δυναμική». Περιττό να υπογραμμιστεί ότι από την Αθήνα όλες οι παραπάνω πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται. Βέβαια, κάποια σήματα δόθηκαν προς την τουρκική κατεύθυνση τις προηγούμενες ημέρες. Οπως, για παράδειγμα, η μετακίνηση της τελικής φάσης του «Παρμενίωνα» από τη Σάμο, στη δυτική Χίο.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Μένουμε στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά με αφορμή μια μέρα που είναι πραγματικά σημαντική, τη σημερινή τελετή καθέλκυσης του «Κίμωνα», της πρώτης φρεγάτας FDI του Πολεμικού Ναυτικού και, γενικότερα, του πρώτου σκαριού που πέφτει στο νερό για λογαριασμό της Ελλάδας εδώ και περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα. Θα είναι παρόντες οι δύο υπουργοί Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας και Σεμπαστιάν Λεκορνού, όπως, βεβαίως, και ο αρχηγός ΓΕΝ Γιάννης Δρυμούσης, ένας αξιωματικός με γνώσεις που λίγοι εν ενεργεία ομόλογοί του ανά την Ευρώπη έχουν για τεχνικά θέματα. Ο κ. Δένδιας και ο κ. Δρυμούσης θα επισκεφθούν και το σημείο του ναυπηγείου στο Λοριάν όπου ήδη κατασκευάζεται ο «Νέαρχος», η δεύτερη φρεγάτα της ίδιας κλάσης. Από την εκδήλωση πάντως θα υπάρχουν απουσίες και την ευθύνη γι’ αυτό δεν έχει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Δεν θα είναι παρόντες ο τέως αρχηγός ΓΕΝ Στέλιος Πετράκης και ο τέως αρχηγός Στόλου Παναγιώτης Λυμπέρης (για να μείνουμε στο επίπεδο της ηγεσίας), πρωτεργάτες της λύσης των FDI. Σε μια γιορτή το παρόν πρέπει να τιμά το παρελθόν, όχι να το αποκλείει.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας και πριν από τον Μάιο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, φαίνεται ότι κινείται στη γενικότερη κατεύθυνση που έχει χαράξει το Λευκό Παλάτι στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής της «Κ» στην Τουρκία, ο κ. Γκιουλέρ δήλωσε ότι «με τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, συνεχίζουν οι προσπάθειές μας για να διατηρηθεί το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα συμμαχίας». Βέβαια, ο κ. Γκιουλέρ επισήμανε ότι στο Κυπριακό, η Αγκυρα ουσιαστικά επιμένει στη λύση των δύο κρατών. Υπάρχουν όμως και ζητήματα πολιτισμού που απασχολούν την Αθήνα. Ενα από αυτά είναι η κατάσταση της Αγίας Σοφίας, η οποία επιδεινώνεται από τη στιγμή που μετατράπηκε σε τζαμί. «Αν έχουν μυαλό θα την κλείσουν. Αυτό δεν είναι θέμα για πλάκα», είπε ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί. Οπως ανέφερε, η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει προκειμένου να γίνουν μόνιμα έργα αποκατάστασης, διαφορετικά το ιστορικό μνημείο που μετράει ήδη σχεδόν μιάμιση χιλιετία, θα καταρρεύσει.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top