GuidePedia

0

Εγκαίνια, εντυπωσιακά master plans, υποσχέσεις, εξαγγελίες και τελικά «ο βασιλιάς ήταν γυμνός» και στο ΟΑΚΑ.

Ήξεραν, αλλά δεν έκαναν τίποτα και άφησαν στην τύχη τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να επισκεφθούν το ΟΑΚΑ τα τελευταία χρόνια, είτε για ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, είτε για αγώνες στίβου, είτε για συναυλίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία επέβαλλε «λουκέτο» λόγω των προβλημάτων στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.

Ενώ έμεινε κλειδωμένη σε κάποιο συρτάρι, για ευνόητους λόγους, η έκθεση του υπουργείου Υποδομών που διαπίστωνε σειρά προβλημάτων στο στέγαστρο, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα, η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Λευτέρης Αυγενάκης έπαιζαν επικοινωνιακά παιχνίδια με εγκαίνια, master plans και non papers στον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2019, όταν τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα άρχισαν να ακούγονται όλο και περισσότερο από τη νέα, άριστη όπως παρουσιάστηκε, κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουλίου 2021 όταν ο πρωθυπουργός παρουσίαζε, με το ΟΑΚΑ να οδεύει προς το ΤΑΠΕΙΔ, το «ΟΑΚΑ 2.0». Τι ήταν αυτό; Ψεύτικά λόγια και μεγάλα. Ήταν το master plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών.

«Δυστυχώς, ξεχάσαμε το ΟΑΚΑ, όπως, δυστυχώς συνέβη και σχεδόν με το σύνολο των ολυμπιακών υποδομών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στον Έλληνα φορολογούμενο σχεδόν 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, σε παρεμβάσεις, συντηρήσεις, που δυστυχώς – τουλάχιστον γι’ αυτόν τον χώρο (σ.σ. ΟΑΚΑ) – απεδείχθησαν πλημελλείς».



Ο Λευτέρης Αυγενάκης, από την πλευρά του, έλεγε τότε πως μετά από σκληρή δουλειά δύο ετών (σ.σ.: από την 7η Ιουλίου 2019 και τη νίκη της ΝΔ στις Εθνικές εκλογές) η κυβέρνηση οικοδόμησε υγιείς βάσεις για ένα σύγχρονο ΟΑΚΑ.

«Με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγείες βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ: Ένα υπερτοπικό πόλο μέσα από την εξασφάλιση 43.500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Όπως επιβεβαιώνεται από την έκθεση, καμία σκληρή, καθημερινή, δουλειά δεν έγινε στο ΟΑΚΑ. Ή αν όντως έγινε, όπως ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού έλεγε, δεν έγινε σωστά και θα πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. Και στους φορολογούμενους πολίτες και ενδεχομένως και στη Δικαιοσύνη.

Το μότο «σημασία έχει η επικοινωνία και όχι η ουσία» που είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ συνεχίστηκε και τα περασμένα Χριστούγεννα. Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2022 και ενώ οι εφημερίδες ψάχνουν απεγνωσμένα θέματα επειδή εκείνες τις μέρες η ειδησεογραφία είναι περιορισμένη, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος φιλοξένησε το κυβερνητικό σχέδιο για την αναγέννηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, «το master plan για το ΟΑΚΑ προβλέπει έργα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ολυμπιακού συγκροτήματος, ενώ ως το τέλος του 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση της συντήρησης των αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα».

Για όσους δεν θυμούνται τα δημοσιεύματα της εποχής κοσμούσαν το κυβερνητικό non paper με τη φωτογραφία Μητσοτάκη, Αυγενάκη, έτσι για να θυμόμαστε ποιοι θα έχουν την ευθύνη για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΚΑ που επρόκειτο να δούμε το επόμενο διάστημα.

Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού είχε αναφέρει σε άρθρο του πως: «Σήμερα πια υλοποιούμε με συνέπεια και με απόλυτη προσήλωση στον στόχο που έχουμε θέσει ένα μελετημένο πρόγραμμα (…) Με κυρίαρχη, βέβαια, τη ριζική ανακαίνιση του ΟΑΚΑ (ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση κατασκευών Καλατράβα, περιβάλλων χώρος, Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου με 11 πισίνες, κ.α.). Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως π.χ. τα 54.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, η συνεργασία – χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις – με τον ιδιωτικό τομέα και την Περιφέρεια Αττικής, κ.α».

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Λευτέρης Αυγενάκης γνώριζαν από την αρχή τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα και όχι μόνο και μιλούσαν για πλημμελείς συντηρήσεις για την ανάγκη παρεμβάσεων.

Τελικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε και σήμερα το ΟΑΚΑ είναι κλειστό επειδή ακριβώς είναι επικίνδυνο. Τόσο καιρό ανυποψίαστοι θεατές παρακολουθούσαν αθλητικές δραστηριότητες ή συναυλίες, παίζοντας στην κυριολεξία με την τύχη τους…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top