GuidePedia

0

Χάνι Γκοράμπα
Ο θάνατος στις 4 Νοεμβρίου του εν ενεργεία γενικού οδηγού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Ibrahim Munir, πυροδότησε έναν νέο εσωτερικό αγώνα εξουσίας.

Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις φατρίες που αγωνίζονται να ελέγξουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και όλες λειτουργούν εκτός Αιγύπτου: μία που κατοικεί στη Βρετανία και δύο άλλες που λειτουργούν από την Κωνσταντινούπολη. Η φατρία του Λονδίνου, της οποίας κάποτε ηγούνταν ο Μουνίρ, τώρα ηγείται ο Μοχέι Ελ-ντιν Ελ Ζαγιέτ. Η μία παράταξη της Κωνσταντινούπολης ηγείται ο Μαχμούντ Χουσεΐν και η άλλη από την Κωνσταντινούπολη είναι η παράταξη «Ρεύμα αλλαγής». Ο καθένας ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της ομάδας των Αδελφών Μουσουλμάνων και των στόχων της.

Πριν από το θάνατό του, ο Μουνίρ δήλωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν θα διεκδικούσε πλέον την εξουσία στην Αίγυπτο. Αντίθετα, οι παρατάξεις της Κωνσταντινούπολης απορρίπτουν αυτή τη στάση. Κάποιος πιστεύει σε μαχητικές επιχειρήσεις εναντίον της αιγυπτιακής κυβέρνησης και του στρατού.

Μετά το θάνατο του Μουνίρ, η φατρία της ομάδας στο Λονδίνο δήλωσε αμέσως τον ηγέτη της, Ελ Ζαγιέτ, ως υπηρεσιακό οδηγό. Σε απάντηση, μια φατρία με έδρα την Ιστανμπούλ ανακοίνωσε ότι ο Μαχμούντ Χουσεΐν είναι ο νέος οδηγός δράσης.

"Η ομάδα των Αδελφών Μουσουλμάνων συνειδητοποιεί ότι τα νεαρά αγόρια και κορίτσια είναι τα σημερινά εργαλεία της, η δύναμη της ομάδας, η ελπίδα, οι δημιουργοί δόξας της, η δικλείδα ασφαλείας για τη συνέχειά της και το όνομα του μέλλοντός της", δήλωσε ο Χουσεΐν σε ομιλία του στις 20 Νοεμβρίου προς τα μέλη. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ομάδα εργάζεται για την προετοιμασία και την πιστοποίηση μιας γενιάς ηγετών νεολαίας που είναι πλήρως καταρτισμένοι σε όλα τα επαγγέλματα και ικανοί να οδηγήσουν την ομάδα προς μια ασφαλή μετάβαση στη δεύτερη εκατονταετηρίδα για την ομάδα, Θεού θέλοντος».

Η βεντέτα δεν μπορεί να διευθετηθεί σύντομα. Απαιτεί ψηφοφορία στη γενική συνέλευση, κάτι δύσκολο να κανονιστεί με μέλη πίσω από τα κάγκελα ή στην εξορία.

Η Αίγυπτος θεωρεί τον Ελ Ζαγιέτ τρομοκράτη, καταδικασμένο ερήμην σε έξι χρόνια φυλάκιση από στρατοδικείο για μια σειρά υποθέσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία και αφορούν έναν τρομοκρατικό πυρήνα γνωστό ως «Ταξιαρχίες Helwan». Οι επιθέσεις των Ταξιαρχιών Helwan το 2014-15 σκότωσαν πέντε αστυνομικούς και κατέστρεψαν αρκετούς ηλεκτρικούς πύργους. Ο El-Zayet ήταν επιφορτισμένος με το συντονισμό διαφόρων ομάδων ταξιαρχίας.

Παρόμοιες μάχες εξουσίας εντός της Αδελφότητας πυροδοτήθηκαν νωρίτερα το 2013, μετά τη σύλληψη του Γενικού Οδηγού Μοχάμεντ Μπάντι. Αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη αφού καταδικάστηκε για πολλαπλές κατηγορίες που αφορούσαν μαζική απόδραση από φυλακή και δολοφονία αστυνομικών.

Οι κανονισμοί της Αδελφότητας λένε ότι μια κενή θέση πρέπει να καλυφθεί από το παλαιότερο γνωστό ελεύθερο μέλος της ομάδας. Το 2017, αυτός ήταν ο Ιμπραήμ Μουνίρ.

Ο Μουνίρ πιστώθηκε ότι κράτησε ανέπαφη την παγκόσμια ομάδα των Αδελφών Μουσουλμάνων μετά την απαγόρευσή της στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Ιορδανία.

Ο Μουνίρ έπεισε το βρετανικό κοινοβούλιο το 2016 να μην απαγορεύσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ή να την χαρακτηρίσει τρομοκρατική οντότητα. Είπε σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου ότι οι νόμοι της σαρία ανέχονται αποστάτες και ομοφυλόφιλους, οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με τις διδασκαλίες του ιδρυτή της Αδελφότητας Χασάν αλ-Μπάννα.

Αλλά τόσο ο Μουνίρ όσο και ο Χουσεΐν αποτροπιάστηκαν ως ηγέτες από την παράταξη Ρεύμα της Αλλαγής, η οποία αποτελείται κυρίως από τους νέους της ομάδας, οι οποίοι βλέπουν την παλιά φρουρά ως πολύ παλιά και περιχαρακωμένη. Είναι επίσης γνωστό ως «Το Τρίτο Κύμα» και «Οι Νέοι Καμαλιστές», αναφερόμενος στον Μοχάμεντ Καμάλ, έναν νεκρό ιδρυτή της ομάδας. Το Ρεύμα της Αλλαγής διοργάνωσε ένα συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο που συνέπεσε με την επέτειο του θανάτου του Καμάλ.

Ο Καμάλ ήταν ο εγκέφαλος μιας σειράς τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο πριν σκοτωθεί από την αιγυπτιακή ασφάλεια το 2016 μετά από μια σύντομη μάχη στο κρησφύγετό του στο Κάιρο. Το κίνημα αλλαγής πιστεύει στην αποκατάσταση των αρχών που έθεσε ο ιδρυτής της ομάδας Hassan al-Banna και ο ιδεολόγος και εγκέφαλος της τρομοκρατίας Sayyid Qutb. Αυτά τα δόγματα περιλαμβάνουν την καταπολέμηση των αποστατικών κυβερνήσεων και την εκδίωξη των ηγεμόνων με τη βία ως μορφή τζιχάντ. Ο Κουτμπ πίστευε στον εξαναγκασμό των νόμων της σαρία στις κοινωνίες και στην αντικατάσταση των αστικών νόμων.

Η παράταξη Ρεύμα αλλαγής εξέδωσε χάρτη κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης συνεδρίασής της στην Κωνσταντινούπολη. Δείχνει ότι η ομάδα είναι πρόθυμη να επαναλάβει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Sky News Arabia. Αποφεύγει κάθε προσπάθεια συμφιλίωσης ή προσέγγισης με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

«Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στη χρήση βίας και βίας και στην ανάγκη απελευθέρωσης κρατουμένων».

Ζήτησε επίσης «το τέλος της εποχής του συγκεντρωτισμού εντός της [Αδελφότητας] και την εξάρτηση από την αποκέντρωση», που θεωρείται ως δήλωση ότι δεν θα ακολουθήσει τις φατρίες του Λονδίνου ή της Κωνσταντινούπολης.

Αυτές οι θέσεις έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση του Μουνίρ ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν επιδιώκει πλέον την εξουσία στην Αίγυπτο.

Η δήλωση του Μουνίρ ισχυρίστηκε ότι η παράταξή του επικεντρώνεται στην απελευθέρωση των μελών της Αδελφότητας στις αιγυπτιακές φυλακές, «στην επίτευξη κοινωνικής συμφιλίωσης και στην οικοδόμηση μιας ευρείας εθνικής εταιρικής σχέσης που υιοθετεί τα αιτήματα των Αιγυπτίων για την επίτευξη πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

«Η δήλωση του Ιμπραήμ Μουνίρ φαίνεται να κάνει παραχωρήσεις στην αρχή στην Αίγυπτο, πιστεύοντας ότι αυτό θα μπορούσε να της επιτρέψει (τη Μουσουλμανική Αδελφότητα) να επιστρέψει στο πολιτικό έργο μετά από λίγο, ή τουλάχιστον να ασχοληθεί με την κοινωνική εργασία, ειδικά αφού ο Μουνίρ και το μέτωπό του έχουν την αντίληψη ότι η ομάδα δεν διαθέτει πλέον όπλα με τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το πολιτικό σύστημα στην Αίγυπτο, " έγραψε ο Αιγύπτιος ερευνητής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Μουνίρ Αντέμπ.

Εάν αυτός ο κανονισμός εφαρμοζόταν κατά γράμμα, ο επόμενος γενικός οδηγός θα έπρεπε να είναι ο 80χρονος Mohamed El-Beheiry, ο οποίος ζει στην Τουρκία. Είναι το παλαιότερο μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ήταν μέρος του διαβόητου κελιού γνωστού ως «Οργάνωση 65», του οποίου ήταν επικεφαλής ο Sayyid Qutb και περιλάμβανε επίσης τον Badie.

Η οργάνωση 65 πραγματοποίησε μια σειρά από απόπειρες δολοφονίας με στόχο τον τότε πρόεδρο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και εξαπέλυσε άλλες συντονισμένες επιθέσεις σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Οι αιγυπτιακές αρχές διέλυσαν την ομάδα το 1965, καταδικάζοντας αρκετά από τα μέλη της – συμπεριλαμβανομένου του Κουτμπ – σε θάνατο.

Ο El-Beheiry ήταν ένας από τους πολλούς εχθρούς του Munir και συμμετείχε σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του τον Οκτώβριο του 2021. Σε απάντηση, ο Munir έθεσε σε διαθεσιμότητα τον El-Beheiry και ορισμένους συνεργούς του.

Η πιθανή άνοδος του El-Beheiry ως ο επόμενος εν ενεργεία Γενικός Οδηγός θα επιδείνωνε το ρήγμα μεταξύ των φατριών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τα νεότερα μέλη αισθάνονται ότι αγνοούνται και αντιμετωπίζονται ως τροφή για κανόνια στη μάχη των ηγετών τους με το αιγυπτιακό κράτος.

Το μέλλον μιας ενοποιημένης ομάδας των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο παραμένει σκοτεινό καθώς η ομάδα είναι κατακερματισμένη σε τουλάχιστον τρεις γνωστές φατρίες, καθεμία με το δικό της σύνολο στόχων και ατζέντας που μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις άλλες. Η νέα ομάδα Current of Change στερείται της νομιμότητας που απολαμβάνουν οι φατρίες του Λονδίνου και της Κωνσταντινούπολης, αλλά φέρει τα ιδανικά του υπερβάλλοντος ζήλου και των ριζοσπαστών της ομάδας που αντιπροσωπεύουν μεγάλο αριθμό της νέας γενιάς της ομάδας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top