Εν μέσω πολιτικής σφαγής στη Βουλή για υποκλοπές και ΕΥΠ, έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας φέρνει στο φως νέα στοιχεία για το spyware στην Ελλάδα και την εμπλοκή της κυβέρνησης
Ένα δημοσίευμα-κόλαφος New York Times ήρθε να ταράξει τα νερά, εν μέσω της «σφαγής» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το Predator και την ΕΥΠ.
Σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, στην οποία μίλησαν Έλληνες αξιωματούχοι, «η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδειες για να πουλήσει το Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταστολής, τη Μαδαγασκάρη. Οι Times έλαβαν επίσης μια επιχειρηματική πρόταση που έκανε η Intellexa για να πουλήσει τα προϊόντα της στην Ουκρανία, η οποία απέρριψε την προσφορά πωλήσεων».
Το Predator βρέθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες δώδεκα χώρες από το 2021, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη ζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων και την έλλειψη ισχυρών διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της χρήσης τέτοιων εργαλείων.
Η έρευνα των Times βασίζεται σε εξέταση χιλιάδων σελίδων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων σφραγισμένων δικαστικών εγγράφων στην Κύπρο, απόρρητων κοινοβουλευτικών μαρτυριών στην Ελλάδα και μυστικής έρευνας της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας, καθώς και σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες κυβερνητικούς και δικαστικούς αξιωματούχους, φορείς επιβολής του νόμου, στελέχη επιχειρήσεων και θύματα hacking σε πέντε χώρες.
Tο δημοσίευμα των NYT αναφέρει χαρακτηριστικά για την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα:
«Τους τελευταίους μήνες, το Predator έχει επίσης αναστατώσει τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το spyware ως παράνομο και είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό.
Παρά τις καταγγελίες, η Ελλάδα παραδέχτηκε ότι υποστήριξε την Intellexa και το spyware της με ζωτικό τρόπο: δίνοντας άδεια στην εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, η κυβέρνηση της οποίας έχει ιστορικό καταστολής των διαφωνούντων.
Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021. Σε ένδειξη της πίεσης που δέχεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου είχε ξεκινήσει εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο για την εταιρεία. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει το spyware ως πιθανό όπλο και καλεί τις αρχές να χορηγούν άδειες εξαγωγής μετά από δέουσα επιμέλεια για να αποφευχθεί η κατάχρησή του.
Ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής, η Μαδαγασκάρη είναι το τέταρτο φτωχότερο έθνος στον κόσμο. Παλεύει με τη διαφθορά, ειδικά στις βιομηχανίες εξόρυξης και πετρελαίου που αποφέρουν δισεκατομμύρια ετησίως για τις εταιρείες. Οι αξιωματούχοι της Μαδαγασκάρης δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.
Στην Ελλάδα, το Predator βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας εγχώριας πολιτικής δίνης. Το έπος ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν η ελληνική ιστοσελίδα Inside Story ανέφερε ότι το Predator είχε χρησιμοποιηθεί για να μολύνει το τηλέφωνο ενός ρεπόρτερ. Το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο βρήκε ιατροδικαστικά τη μόλυνση. Δύο πολιτικοί της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν σύντομα ότι και αυτοί είχαν στοχοποιηθεί, ο καθένας με ιατροδικαστικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς.
Και οι τρεις υποπτεύονται ότι το ελληνικό κράτος διέταξε την παρακολούθηση τους και έχουν καταθέσει μηνύσεις. Ο Θανάσης Κουκάκης, ερευνητής δημοσιογράφος, μήνυσε τον κ. Ντίλιαν και τους συνεργάτες του στην Intellexa.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε ότι διέταξε παρακολούθηση μέσω Predator και υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέχει το spyware. Ακόμα κι έτσι, ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε την πολιτική εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου spyware τον Αύγουστο, αν και αρνείται οποιοδήποτε ρόλο σε αυτό. Την ίδια περίπου περίοδο, ο πρωθυπουργός απέλυσε τον αρχηγό των εθνικών πληροφοριών.
Τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της με έδρα την Αθήνα. Τον Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι κάποιος εκτελεί μυστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας το Predator στην Ελλάδα, απλώς... δεν ξέρει ποιον.
«Για να είμαι ξεκάθαρος, ποτέ δεν ισχυρίστηκα - και ποτέ δεν ισχυρίστηκε η κυβέρνηση - ότι δεν υπήρχαν hacks και δυνάμεις που χρησιμοποιούσαν το λογισμικό Predator», είπε, προσθέτοντας: «Υπάρχει παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware σε όλη την Ευρώπη».
Δημοσίευση σχολίου