GuidePedia

0


Toυ Βασίλη Καπούλα
Στις 13 Οκτωβρίου συνέβη ένα γεγονός που τράβηξε την προσοχή του ΝΑΤΟ: Ουκρανικό μαχητικό Su-27 συνετρίβη στην περιοχή Poltava, στην κεντρική-Ανατολική Ουκρανία, μετά από κτύπημα από αντιαεροπορικό πύραυλο. Το ΝΑΤΟ καλείται να λύσει ένα μυστήριο το οποίο περιπλέκεται…

Δυτικά στρατιωτικά ΜΜΕ και ΝΑΤΟϊκές πηγές άρχισαν να ερευνούν το περιστατικό το οποίο αποδόθηκε αρχικά σε βολή ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300V4 από την περιοχή Belgorod.

Τι το παράξενο είχε αυτή η κατάρριψη του ουκρανικού Su-27;

Αν οφείλεται σε κτύπημα αντιαεροπορικού συστήματος, είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη εμβέλεια κρούσης επιφανείας-αέρος με χρήση είτε του πυραύλου 40N6 εμβέλειας 400 χιλιομέτρων είτε του πυραύλου 9M82MV.

Το Su-27 καταρρίφθηκε σε απόσταση 217 χλμ ξεπερνώντας τα 150 χιλιόμετρα εμβέλειας που είχε καταγραφεί προηγουμένως όταν ρωσικό σύστημα S-400 κατέρριψε ουκρανικό Su-27 πάνω από το Κίεβο τον Μάρτιο!

Υπενθυμίζουμε ότι το ρωσικό ΥΠΑΜ έχει επιβεβαιώσει την χρήση του Su-57 στην Ουκρανία με επίσημη ανακοίνωση.

Τι συνέβη εκείνη την ημέρα – η αρχική εκδοχή

Σύμφωνα με πληροφορίες, “ένα ουκρανικό αεροσκάφος Su-27 και ένα Su-24, βρίσκονταν σε αποστολή βομβαρδισμού ρωσικών στόχων.

Και τα δύο κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, στη συνέχεια πήραν ύψος για να εκτοξεύσουν πυραύλους και κατέβηκαν ξανά ως μέρος ενός σχεδίου πτήσης, προτού χτυπηθούν από αντιαεροπορικό πύραυλο στο ακραίο βεληνεκές των 217 χλμ.

Το κτύπημα αποδόθηκε αρχικά σε συστοιχία S-300V4.

Το γεγονός ότι τα Su-27 και Su-24 πετούσαν σε χαμηλά υψόμετρα υποδηλώνει ότι μπορεί να είχε γίνει χρήση του 40N6 καθώς ο πύραυλος έχει μια εντελώς μοναδική τροχιά και σειρά αισθητήρων που είναι ιδιαίτερα βελτιστοποιημένοι για την εμπλοκή στόχων πολύ χαμηλού υψόμετρου.

Το 40N6 μπορεί να εμπλέξει στόχους σε απόσταση έως και 5 μέτρων από το έδαφος” ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ.
Ήταν κατάρριψη από Su-57;

Ρωσικές πηγές διορθώνουν τις δυτικές εκτιμήσεις αποκαλύπτοντας πως η κατάρριψη οφείλεται στο μαχητικό Su-57 που έριξε το ουκρανικό μαχητικό με βολή πυραύλου R-37Μ.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

“Στο πλαίσιο των σκληρών μαχών για το Svatovo, το Artemovsk και στο βόρειο μέτωπο της περιοχής Χερσώνας, η είδηση ​​της κατάρριψης ενός Su-27 της Ουκρανίας κοντά στο χωριό Porskalivka, στην περιοχή Πολτάβα, δεν έλαβε την κατάλληλη κάλυψη. Το περιστατικό συνέβη στις 13 Οκτωβρίου.

Οι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές είναι σοκαρισμένοι επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν τι συνέβη καθώς η Porskalivka βρίσκεται αρκετά μακριά από τα ρωσικά σύνορα.

Και αυτό, με τη σειρά του, φέρνει σύγχυση στην τακτική της χρήσης επιθετικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ.

Αποδεικνύεται ότι σε μια υποθετική σύγκρουση, είναι επίσης επικίνδυνο για τα αμερικανικά μαχητικά F-15 και F-16 να πετούν χαμηλά σε επαρκή απόσταση από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Το ουκρανικό Su-27 χτυπήθηκε από ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M (σύμφωνα με την κωδικοποίηση του ΝΑΤΟ AA-13).

Επιπλέον, είναι πιθανό η εκτόξευση του AA-13 να πραγματοποιήθηκε από το Su-57 (σύμφωνα με την κωδικοποίηση του ΝΑΤΟ Felon – “Killer”), επομένως, δεν έγινε αντιληπτό από το AWACS που περιπολούν στην Πολωνία και τη Ρουμανία σε καθεστώς 24/7.

Λένε ότι οι ειδικοί του Πενταγώνου ανέλυσαν ειδικά αυτή την υπόθεση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απ’ όλα όσα υπάρχουν στο αμερικανικό οπλοστάσιο, μόνο ο πύραυλος AIM-120 AMRAAM, ο οποίος είναι σε υπηρεσία με τα F-22 και F-35 θα μπορούσε να πετύχει κάτι ανάλογο. Ναι, οι Ρώσοι έχουν ένα ανάλογο – αυτό είναι ο R-37M.

Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι θα είχαν παρατηρήσει την εκτόξευση ενός μεγάλου πυραύλου από τους S-300 ή S-400.

Ωστόσο, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ξεκάθαρα ότι το εχθρικό Su-27 καταστράφηκε από την αεράμυνα, κάτι που όχι μόνο μπερδεύει τους Αμερικανούς ειδικούς, αλλά τους βάζει σε λήθαργο.

Και πάλι, για τους Αμερικανούς, προφανώς, η έκδοση με τον πύραυλο αέρος-αέρος θα ήταν πιο κατανοητή. Διαφορετικά, δημιουργούνται αμέσως δυσάρεστα ερωτήματα για το ΝΑΤΟ.

Το πιο βολικό σενάριο για το ΝΑΤΟ είναι η κατάρριψη να έγινε από πύραυλο 9M82MV που υιοθετήθηκε πρόσφατα, ο οποίος έχει βεληνεκές έως 350 χιλιόμετρα και μπορεί να επιταχύνει έως και 9 Mach.

Η απάντηση είναι γνωστή μόνο στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο ωστόσο δεν πρόκειται να πει τι ακριβώς συνέβη στον ουρανό της περιοχής της Πολτάβα.

Όμως φωτογραφία από το σημείο καθώς και πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες σε ρωσικά ΜΜΕ δείχνουν πως έγινε χρήση του πυραύλου R-37M από Su-57 γι αυτό και δεν εντοπίστηκε έγκαιρα από τα ΝΑΤΟϊκά AWACS.

Ο πύραυλος Vympel R-37 έχει μέγιστη ταχύτητα Mach 5 – Mach 6. Είναι υπερηχητικός BVR, ειδικά σχεδιασμένος να καταρρίπτει ιπτάμενα τάνκερ, AWACS, και άλλους στόχους από απόσταση ασφαλείας για τα ρωσικά μαχητικά.

Τον πύραυλο R-37M μπορούν να φέρουν εκσυγχρονισμένα MiG-31BM, Su-35S και Su-57 γνωστό και ως Izdeliye 810.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top