GuidePedia

0

Σε φαινόμενο προς μελέτη εξελίχθηκε η μεγάλη έξοδος των ισχυρότερων CEOs, πριν την κατρακύλα των αγορών και την έκρηξη της πανδημίας.

Κατά τους μήνες πριν από την πιο άγρια πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς στην παγκόσμια ιστορία και την έκρηξη της μεγαλύτερης κρίσης δημόσιας υγείας της γενιάς μας, την πανδημία του κορωνοϊού, βιώσαμε τη μεγαλύτερη έξοδο CEOs που έχουμε δει ποτέ, οι οποίοι μάλιστα πούλησαν μετοχές των δικών τους εταιριών, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγο πριν την κατρακύλα των χρηματιστηριακών αγορών.

Στη ζωή, ο συγχρονισμός μπορεί να είναι το παν, ωστόσο μερικές φορές οι άνθρωποι τυγχάνει να είναι απλώς τυχεροί, όμως δεν παύει να φαντάζει παράξενο ότι τόσο πολλά μέλη από την ελίτ των εταιριών παγκοσμίου βεληνεκούς, στάθηκαν τόσο υπερβολικά "τυχεροί", όλοι μαζί ταυτόχρονα.
Τι έχει συμβεί;

Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη άρχισαν να παραιτούνται σε αριθμούς που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν.
Όπως δημοσίευσε το NBC News τον περασμένο Νοέμβριο 2019...

«Φέτος παρατηρήθηκε ρεκόρ αποχωρήσεων ανωτάτων στελεχών: Περισσότερα από 1.332 διευθυντικά στελέχη παραιτήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου - τέλη Οκτωβρίου 2019.
Παρότι είναι σύνηθες σε περιόδους ύφεσης (κατά τη διάρκεια ή στο τέλος), είναι παράξενο, αν όχι είναι αξιοσημείωτο, να βλέπουμε τόσες παραιτήσεις σε εποχές που τα χρηματιστήρια σημειώνουν ρεκόρ ανόδου, και οι εταιρίες καταγράφουν υψηλά κέρδη».

Γεγονός είναι ότι υπήρχαν ενδείξεις πως η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνόταν, ωστόσο, για τους περισσότερους φαινόταν ότι, ενώ το 2019 όδευε προς το τέλος του, οι καλές εποχές διαρκούσαν, καθώς τα εταιρικά κέρδη αυξάνονταν και η χρηματιστηριακή αγορά σημείωνε το ένα υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο, και παρά τις φωνές περί του αντιθέτου, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν προέβλεπαν επικείμενη ύφεση.
Μόνο τον Οκτώβριο 2019, 172 διευθύνοντες σύμβουλοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, σύμφωνα με την εταιρία Challenger, Grey & Christmas.
Είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε έναν μόνο μήνα, αλλά και ρεκόρ παραιτήσεων σε σχέση με όσους παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Μέχρι το τέλος του 2019 ο αριθμός- ρεκόρ των 1.480 CEOs, είχαν παραιτηθεί των καθηκόντων τους.

Μεταξύ αυτών:
- Dennis Muilenburg — Boeing
- United Airlines — Oscar Munoz
- Alphabet — Larry Page
- Gap — Art Peck
- McDonald’s — Steve Easterbrook
- Wells Fargo — Tim Sloan
- Under Armour — Kevin Plank
- PG&E — Geisha Williams
- Kraft Heinz — Bernardo Hees
- HP — Dion Weisler
- Bed, Bath & Beyond — Steven Temares
- Warner Bros. — Kevin Tsujihara
- Best Buy — Hubert Joly
- New York Post — Jesse Angelo
- Colgate-Palmolive — Ian Cook
- MetLife — Steven Kandarian
- eBay — Devin Wenig
- Nike — Mark Parker
Και αυτοί ήταν μόνο η αρχή.
Μόνο τον Ιανουάριο του 2020, 219 διευθύνοντες σύμβουλοι CEOs παραιτήθηκαν.
Μεταξύ αυτών:
- Disney - Bob Iger
- IBM - Ginni Rometty
- Harley-Davidson - Matt Levatich
- T-Mobile’s - John Legere
- LinkedIn - Jeff Weiner
- Mastercard - Ajay Banga
- Salesforce - Keith Block,
- Credit Suisse - Tidjane Thiam
- Hulu - Randy Freer

Μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου ήταν ξεκάθαρο ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία και μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί πολλά μέλη της ελίτ των εταιριών θα επέλεγαν να εγκαταλείψουν το πλοίο εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Για τους περισσότερους εξ'αυτών που ελάμβαναν αστρονομικούς μισθούς ως τη στιγμή της παραιτήσεώς τους, ήταν πολύ πιο εύκολο να «την κάνουν με ελαφρά» παρά να μείνουν στο τιμόνι μιας εταιρίας, που θα έπρεπε να την οδηγήσουν εν τω μέσω μιας παγκόσμιας φουρτούνας που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ο κόσμος.
Δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξει σαφής εικόνα, για τα προσωπικά κίνητρα αποχώρησης των στελεχών αυτών.
Δεν παύει να συνιστά την πιο παράξενη κατάσταση που έχουμε δει αυτή η πρωτοφανής έξοδος στελεχών στην πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία μας.

Και αυτό γιατί λίγο πριν την έξοδό τους αυτά τα κορυφαία στελέχη των εταιρειών πούλησαν μετοχές δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατείχαν στις δικές τους εταιρείες (ή στις εταιρίες που διοικούσαν), λίγο πριν την ολική κατάρρευση των αγορών.
Όπως έγραψε η Wall Street Journal:

«Kορυφαία στελέχη εταιριών, που διαπραγματεύονται στις αγορές των Η.Π.Α., πούλησαν μετοχές των εταιρειών τους, ύψους συνολικά 9,2 δισ. δολαρίων περίπου, από τις αρχές Φεβρουαρίου 2020, μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας (20 Μαρτίου).
Από τις πωλήσεις αυτών των μετοχών, τα στελέχη - συμπεριλαμβανομένων πολλών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο – διέσωσαν κέρδη ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 υποχώρησε περίπου 30% από το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε στις 19 Φεβρουαρίου, μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών στις 20 Μαρτίου.»

Στη χρηματιστηριακή αγορά, κερδίζει κανείς όταν βγαίνει έγκαιρα, και πολλά μέλη της ελίτ των εταιριών φαίνεται να έχουν άψογο timing.
'Η στάθηκαν πραγματικά τυχεροί.
Ή απλώς κατάλαβαν έγκαιρα ότι ο COVID-19 επρόκειτο να προκαλέσει την παύση της παγκόσμιας οικονομίας.
Και αποδεικνύεται ότι και αρκετά μέλη του Κογκρέσου πούλησαν επίσης μετοχές ακριβώς πριν από την βύθιση της αγοράς, όπως για παράδειγμα, η Γερουσιαστής Dianne Feinstein της Καλιφόρνιας και τρεις ακόμη συνάδελφοί της.
(Στοιχεία του πόθεν έσχες όλων των γερουσιαστών παρατίθενται στον ιστότοπο της Γερουσίας των ΗΠΑ)

Φυσικά, οι περισσότεροι απλοί Αμερικανοί δεν ήταν τόσο τυχεροί και οι οικονομικές απώλειες για τη χώρα στο σύνολό της είναι απλά απίστευτες.
Τα καλά νέα είναι ότι το τεράστιο «ράλι» της Τρίτης 24 Μαρτίου στη Wall Street, μάλλον προσέφερε κάποια προσωρινή ανακούφιση στους επενδυτές, όμως όσο ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού εξακολουθεί να κλιμακώνεται με εκθετικό ρυθμό σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο φαίνεται αυτή η κρίση να απέχει πολύ από το τέλος της.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top