Τι πρόσφερε στον Β.Πούτιν και…συμφώνησαν!
Βαθαίνει όλο και περισσότερο η στρατηγική σύμπραξη Τουρκίας-Ρωσίας. Αυτή τη φορά ρωσικές πηγές αναφέρουν πως έγινε συζήτηση μεταξύ Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν για την…Αφρική! Απίστευτο και όμως αληθινό το οποίο έχει βάση…Κανένας αναλυτής δεν παραγνωρίζει την στρατηγική σημασία που έχει η Σομαλία στον έλεγχο της εμπορικής ναυσιπλοΐας, ειδικά από την στιγμή που από εκεί διέρχονται τα περισσότερα πετρελαιοφόρα, οδεύοντας για την Ερυθρά Θάλασσα και την Μεσόγειο προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη.
Ετσι η Τουρκία προσκαλεί την Ρωσία στη βάση που έχει στη χώρα αυτή προσδίδοντας εικόνα υπερδύναμης.
Έτσι σύμφωνα με ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων , «η Τουρκία πρότεινε στη Ρωσία ένα σχέδιο για κοινή δράση στην Αφρική και έλαβε θετική ανταπόκριση» , τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Τάγιπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ηγέτη, η Άγκυρα δεν μπορεί να «αγνοήσει την απειλή που προέρχεται από την Αφρική και είναι αποφασισμένη να δράσει».
«Πραγματοποιήσαμε συνομιλίες με τη Ρωσία για κοινές δράσεις στην Αφρική και η θετική άποψή τους στα σχέδιά μας, μας δίνει νέες ευκαιρίες», τόνισε ο Ερντογάν.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι Κατάρ και Σομαλία φιλοξενούν ήδη δύο τουρκικές βάσεις, προοίμιο του ρόλου που θέλουν να διαδραματίσουν οι Τούρκοι τα επόμενα χρόνια.
Η μεγαλύτερη δε στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο εξωτερικό είναι αυτής της Σομαλίας στο Μογκαντίσου.
Η βάση καταλαμβάνει 4000 στρέμματα και περιλαμβάνει τρεις στρατιωτικές σχολές, κοιτώνες και αποθήκες.
Περίπου 1500 Τούρκοι στρατιώτες σταθμεύουν στην βάση αυτή , εμπλεκόμενοι σε εκπαιδευτικές ασκήσεις. Ο σκοπός αφορά στην κατάκτηση της Αφρικής με την διενέργεια «ειρηνευτικών επιχειρήσεων».
Σύμφωνα με τους Τούρκους, η Άγκυρα άνοιξε την μεγαλύτερή της πρεσβεία στο Μογκαντίσου το 2016 ώστε να βοηθήσει την αφρικανική χώρα να καταπολεμήσει την ξηρασία.
Τι δήλωσε ο Β.Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας έχουν στην ουσία αποκατασταθεί πλήρως. Την δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Όπως είχαμε συμφωνήσει, κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου στην χώρας σας θα πραγματοποιήσουμε την σημερινή συνάντηση εργασίας. Σας είμαι ευγνώμων που δεχθήκατε την πρόσκληση, και πράγματι, όπως είχατε πει βρισκόμαστε πολύ κοντά, μια ώρα και κάτι πτήσης. Θέλω να επισημάνω στην αρχή της συνάντησης μας , ότι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι σχέσεις μας έχουν στην ουσία αποκατασταθεί πλήρως».
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι «αφότου άρχισε η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, οι συχνές (μας) συναντήσεις, επιταχύνουν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» και προσέθεσε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις και η συνεργασία που αφορά την επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων μας προσφέρουν την δυνατότητα να κοιτάμε από κοινού το μέλλον».
Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου Ερντογάν, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, σε πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό , πολιτιστικό κι οικονομικό επίπεδο αναπτύσσονται όλο και πιο εντατικά καθημερινά.
Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι εκτός από τις προσωπικές συναντήσεις υπάρχει συνεχώς και τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής.
Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Πούτιν για την πρόθεση του να επισκεφθεί μετά το Σότσι το Κατάρ και το Κουβέιτ λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα είναι αποδοτική και θα φύγουμε από εδώ με μεγάλη ικανοποίηση με προορισμό το Κουβέιτ και το Κατάρ».
Και συμφωνία για Αφρίν;
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι η συνεργασία Άγκυρας και Μόσχας για τη δημιουργία μιας ζώνης αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ σύντομα θα εξαπλωθεί στη γειτονική περιοχή της Αφρίν, όπου διαβιούν Κούρδοι . Το Κέντρο Ρωσικής Συμφιλίωσης εργάζεται σε αυτόν τον τομέα.
«Πήραμε την επιμέλεια των συνόρων της Συρίας στην Ιντλίμπ την Αφρίν και τη διασυνοριακή περιοχή επαφής της Β.Συρίας», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν από την αναχώρηση του για το Σότσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο .
Η Αφρίν ελέγχεται επί του παρόντος από τις δυνάμεις αυτοάμυνας των Σύρων Κούρδων, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί ως τρομοκράτες οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα .
Πρόκειται για επικίνδυνα και μεγάλα σχέδια της Τουρκίας , τα οποία καταδεικνύουν την στάση που θα τηρήσει η χώρα αυτή στο Αιγαίο και την Κύπρο το επόμενο διάστημα , το οποίο θα είναι κρίσιμο και άκρως «επικίνδυνο».
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου