GuidePedia

0

Σιγή ασυρμάτου έχει επιβάλλει ο Νίκος Κοτζιάς για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε κεκλεισμένων των θυρών στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο με τον Αλβανό ομόλογο του Ditmir Bushati σε μια αμφιλεγόμενη διαδικασία επιδίωξης επίλυσης όλων των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις υπό μορφή πακέτου, με τα Αλβανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ένταξη και του θέματος των Τσάμηδων στην ατζέντα.

Κρίνοντας πάντως από το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία (που είναι παράδοξη, καθώς ουδείς γνωρίζει και πάντως ούτε οι δυο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν για το ποια είναι τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις), επινοήθηκε με σκοπό να βρεθεί σύντομα διέξοδος ώστε να μην προκύψει ελληνικό βέτο στην απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο χρόνος είναι μάλλον αντίπαλος μια και οι αποφάσεις για την Αλβανία θα ληφθούν μέχρι την Άνοιξη.

Η καθυστερημένη προειδοποίηση για ελληνικό βέτο δεν φαίνεται να «φοβίζει» τον Edi Rama, που εκτιμά ότι το κόστος για την Ελλάδα με ένα δεύτερο βέτο (μετά από εκείνο στην ΠΓΔΜ) θα είναι δυσβάσταχτο, ενώ η διαδικασία ενός αέναου και χαοτικού διαλόγου με «ανοικτό» τον κατάλογο των θεμάτων, μάλλον εξυπηρετεί την εικόνα της Αλβανίας, μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Ο Αλβανός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του χθες (όπως μεταδόθηκαν από τον tachydromo.org) φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και ότι παρά τα εμπόδια θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ώστε να γραφτεί από την αρχή η στρατηγική σχέση μεταξύ των δυο χωρών.

Στην Αλβανία η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής ζήτησε άμεση ενημέρωση από τον κ. Bushati για το περιεχόμενο των συνομιλιών καθώς υπήρξαν οι πρώτες διαρροές.

Οι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν σε αλβανικά ΜΜΕ είναι όμως προβληματικές.

Σύμφωνα με το Top Channel, η Αθήνα αποδέχθηκε νέα διαπραγμάτευση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ώστε να μην αδικείται η Αλβανία. Η ελληνική πλευρά επανέφερε το θέμα των στρατιωτικών νεκροταφείων, ενώ σύμφωνα με τον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό το «θέμα των Τσάμηδων μπήκε στην ημερήσια διάταξη και η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε άμεση λύση, αλλά η ελληνική πλευρά ζήτησε να συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο» και να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει «λιγότερη αρνητική φόρτιση και έτσι το ζήτημα να είναι πιο αποδεκτό από την ελληνική κοινή γνώμη»

Στην συνάντηση τέθηκε και το θέμα των σχολικών βιβλίων και κατάργηση βιβλίων με χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας να φθάνει μέχρι την Πρέβεζα, ενώ στα θέματα που ήγειρε η Αθήνα για την ελληνική μειονότητα ο κ. Bushati έθεσε «το θέμα της κατάργησης της εμπόλεμης κατάστασης, με την οποία έχουν κατασχεθεί ιδιοκτησίες των Αλβανών και των μειονοτικών πολιτών αλβανικής υπηκοότητας σε ελληνικό έδαφος».

N.M.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top