GuidePedia

0

Υπάρχει δίλημμα στρατηγικής υψηλής κρισιμότητας για την Ελλάδα που μπορεί να προκύψει σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό σημείο.
Το πρόβλημα αφορά την νέα εστία έντασης μεταξύ του Λιβάνου και της Σ. Αραβίας. Μια κόντρα "κλασσική" μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών που φέρει σφραγίδα συμμετοχής των Ρωσία και ΗΠΑ όπου η κάθε μία χώρα εξ αυτών έχει πάρει θέση στήριξης αντίστοιχα για δικούς τους λόγους.

Οι παράγοντες της νέας εστίας είναι οι εξής :

Κεντρικοί:
- Σιίτες της Χεζμπολάχ, Ιράν, Λίβανος.
- Σαουδική Αραβία, Σουνίτες της Αλ Κάιντα, Ισραήλ.

Περιφερειακοί:
- ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Ιράκ, Ιορδανία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Ε.Ε.

Η ιστορία της επερχόμενης σύγκρουσης δεν είναι καινούρια. Αφορά την σφαίρα επιρροής στο ανατολικό άκρο του Μαγκρέμπ αλλά και στο γενικότερο εσωτερικό περιεχόμενο της Ευρασίας με έμφαση στην περιοχή ΕΜΕΑ. Τα στοιχεία ελέγχου είναι το Σιιτικό και το Σουνιτικό τόξο αντίστοιχα και ποιοι συνεργάζονται ή επωφελούνται από αυτό. Οι επιρροές των παραπάνω τόξων αγγίζουν ενεργειακό (αγωγούς και πηγές) καθώς και ναυτικές/εμπορικές οδούς.

Καθώς σε ΕΜΕΑ η Σ.Αραβία και το Ισραήλ έχουν προχωρήσει σε ένα άτυπο μέτωπο κατά Ιράν, η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου και η πιθανή σύλληψη του από το Ριάντ, φέρνει την Χεζμπολάχ που στηρίζεται από το Ιράν σε κατάσταση σχεδόν πολεμική για να καταλάβει τον κενό χώρο που αφήνει πλέον το DAESH. Ήδη σημειώνονται αποσύρσεις δυνάμεων από Ιράκ και Συρία καθώς το ΙΚ διαλύεται και ξεκινάει μια συγκέντρωση σε θύλακες σε Γκολάν και σε άλλα σημεία του Λιβάνου και των Ισραηλινών συνόρων. Το Ισραήλ επίσης συγκεντρώνει δυνάμεις εκεί έτοιμο για σύγκρουση καθώς η Χεζμπολάχ εδώ και αρκετό διάστημα εκπροσωπεί την διάθεση του Ιράν για μείωση ισχύος του Ισραήλ και την διάλυση του. Κάτι φυσικά που ενοχλεί τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πάντως πώς η Χεζμπολάχ σε αντίθεση με τις Σουνιτικές οργανώσεις της αλ-Κάιντα και Χαλιφάτου, δεν έχει υιοθετήσει τακτικές βίαιου εξισλαμισμού, ούτε έχει στοχεύσει κατά αμάχων αν και έχει εμπλακεί σε μεθόδους παράνομων πράξεων και δοσοληψιών εις βάρος αμάχων. Εδώ είναι σημαντικό να σημειωθεί πώς η Χεζμπολάχ είναι εξοπλιστικό δημιούργημα κυρίως της Ρωσίας αλλά και των ΗΠΑ σε μικρότερο ποσοστό. Είναι μια ακόμα δηλαδή οργάνωση (παραστρατιωτική που διεθνώς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική) που αποτελεί έναν "Φρανκενστάιν" δημιουργίας τρίτων παραγόντων προς εξυπηρέτηση συμφερόντων που πήγε στραβά όπως και τόσες άλλες φορές.

Το δίλημμα για εμάς ξεκινάει τώρα, με το γεγονός πώς έχοντας υπογράψει σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με Ισραήλ , θα κληθούμε να λάβουμε θέση απέναντι σε μια τέτοια σύγκρουση που ουδείς γνωρίζει πότε (και οχι αν) θα προκύψει. Η Ελλάδα θα βρεθεί σε θέση ενεργοποίησης συμφώνου που θα την φέρει απέναντι στο Ιράν (τροφοδότης πετρελαίου μας) , σε μια στήριξη του Τελ Αβίβ απέναντι σε Χεζμπολάχ και Σιίτες όπου μεγάλη μερίδα αυτών είναι και κάτοικοι εντός της χώρας μας...καθώς και σε μια πιθανή αντίθετη στάση από Ρωσία που μετά την συνάντηση στο Ιράν εμφανώς γνωρίζουμε που θα ρίξει στήριξη.

Αν τώρα σε κάποιους φαίνεται μακρινό και θεωρία...προτείνω και προκαλώ να το θυμηθούν με το που θα γίνει η πρώτη διακρατική σύγκρουση σε ΕΜΕΑ μετά από δεκαετίες εκεί, όπου εμείς δεν θα έχουμε χώρο και χρόνο να περιμένουμε να δούμε πως θα σταθούν οι υπόλοιποι, καθώς είμαστε αμυντικοί σύμμαχοι με το Ισραήλ, και κατά επέκταση με τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top