GuidePedia

0

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

‘Όπως όλα δείχνουν ο κ. Γιλντιρίμ επέστρεψε με άδεια χέρια από τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Τουρκίας.

Μετά το φιάσκο αυτό ο σουλτάνος τρέχει στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον κ. Πούτιν. Μετά τη Σαουδική Αραβία και η Τουρκία φαίνεται να αναγνωρίζει τον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

Ρωσία και Σαουδική Αραβία είναι δυο χώρες που ανταγωνίζονται στο εμπόριο πετρελαίου. Αλλά και η πολιτική που ασκούν στο ζήτημα της Συρίας και του Ιράν είναι διαμετρικά αντίθετες.

Η Σαουδική Αραβία είναι φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ, παρ’ όλα αυτά ο βασιλιάς της χώρας επισκέφθηκε την Μόσχα, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία, τον περασμένο Οκτώβρη.

Ο νεαρός διάδοχος Muhamed Bin Selman, με μια απροσδόκητη κίνηση συνέλαβε πρίγκιπες, υπουργούς, επιχειρηματίες, γραφειοκράτες με την κατηγορία της διαφθοράς. Διατυμπανίζει ότι θα ακολουθήσει την πολιτική του ήπιου Ισλάμ, ενάντια του φανατικού. Όπως φαίνεται ανέλαβε το ρόλο του εκφραστεί του ήπιου Ισλάμ που δεν μπόρεσε να επιτύχει ο κ. Ερντογάν. Υπόσχεται εκδημοκρατισμό και επέτρεψε στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα.

Ρωσία και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν στα θέματα της ενέργειας. Η Μόσχα θα αναλάβει την κατασκευή ενεργειακών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία ύψους 1,1δις$. Το Ριάντ από την άλλη θα αγοράσει πυραύλους S400 αξίας 400δις$.

Στη Μέση Ανατολή διεξάγεται ένας ανελέητος ανταγωνισμός για την κατάκτηση της ηγεσίας της περιοχής. Ο κ. Ερντογάν πίστευε ότι ο ρόλος αυτός του ανήκει. Ίσως να του τον είχαν υποσχεθεί. Όμως η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική που άσκησε τον μετέτρεψε σε ένα απλό πιόνι στην μεγάλη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής.

Τη στιγμή αυτή διαμορφώνονται δυο σημαντικοί πόλοι από τη μια η Ρωσία με το Ιράν και από την άλλη η Σαουδική Αραβία, οι χώρες του Κόλπου, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και ενδεχομένως η Αίγυπτος, παρά τις διαφορές που έχει με το Ριάντ.

Ο αραβικός κόσμος προτιμά να συνασπιστεί με το Ισραήλ παρά με το Ιράν!

Πρώτο θύμα της σύγκρουσης των δυο αυτών πόλων , όπως όλα δείχνουν είναι η Υεμένη, η οποία κοντεύει να διαλυθεί.

Επόμενο θύμα φαίνεται να είναι ο Λίβανος. Ο Πρόεδρος της χώρας Χαριρί εξαναγκάστηκε μετά από πίεση του Ριάντ να παραιτηθεί και να κρατείται όμηρος σε κάποιο άγνωστο σημείο. Το Ιράν μέσω της Χιτζμπουλλάχ προσπαθεί να διαμορφώσει την πολιτική του Λιβάνου.

Η Άγκυρα μετά την κατάρρευση του νέο-οθωμανικού οράματος παραπαίει ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα. Τα φαινόμενα δείχνουν ότι την εξαναγκάζουν να στραφεί προς το Ιράν. Το Μέτωπο των Σουννιτών δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της και την σπρώχνει προς την πλευρά της Τεχεράνης.

Και να σκεφθεί κανείς ότι η Άγκυρα διατήρησε ακόμα και την θερινή ώρα για να τιμήσει τη Σαουδική Αραβία.

Η Ιστορία είναι αμείλικτη και τρομακτική. Δεν επισημαίνει στους πολιτικούς τα λάθη τους, αλλά περιμένει το θάνατο τους…

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top