GuidePedia

0

Άμεση πράξη έκανε η Ρωσία την προειδοποίησή της για στοχοποίηση με πυρηνικά όπλα των αντιβαλλιστικών ΝΑΤΟϊκων ραντάρ στην Τουρκία κατά κύριο λόγο, αλλά και στην Ρουμανία και μάλιστα με τρόπο που καταδεικνύει έμπρακτα διάθεση προβολής ισχύος, αφού πλέον χρησιμοποιεί (ίσως κάπως υπερβολικά, αλλά η Ρωσία έχει παράδοση στις «υπερβολές» όταν θέλει να συντρίψει τον αντίπαλο) … τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 Blackjack!
Προτίμησε δηλαδή από το να μείνει σε μία απλή λεκτική στοχοποίηση με τα βαλλιστικά της βλήματα (MRBM ή και ICBM) να βγάλει σε περιπολίες μάχης στην Μαύρη Θάλασσα, τα στρατηγικά «τέρατα», 21 από τα οποία κατασκευάστηκαν στην τελευταία περίοδο της Σοβιετικής ένωσης, μεταξύ 1987 και 1990 και τα οποία πρόσφατα υπέστησαν ένα ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των συστημάτων τους.
Συνολικά 20 από αυτά τα αεροσκάφη (το ένα έχει χαθεί σε ατύχημα) βρίσκονται σε υπηρεσία  μεταφέροντας 40 τόνους πυρηνικών ή συμβατικών όπλων το κάθε ένα!
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Αεροπορίας, σμήναρχος Vladimir Drik ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ότι «Πλέον τα Tu-160 εντάσσονται στην στρατηγική επιχειρησιακών περιπολιών του ρωσικών στρατηγικών αεροσκαφών μετά από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου ξεκινούν περιπολίες»!
Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στη Δύση, καθώς τα Tu-160 προορίζονται για «βαριές» αποστολές, π.χ. τον πυρηνικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ με βλήματα cruise και εν πάση περιπτώσει τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά τους (ακτίνα δράσης πάνω από 12.000 χλμ.) δεν ταιριάζουν με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που εντάσσεται στις περιπολίες τους, αλλά φαίνεται ότι η Ρωσία επιχειρεί να στείλει ισχυρό μήνυμα προς πάντες: ΝΑΤΟ, Τουρκία, καυκάσιες δημοκρατίες, αλλά και Ιράν.
Ο στρατηγός  Νικολάι Μακάροφ κορυφαίο στέλεχος του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, υποστήριξε βέβαια ότι «Οι πτήσεις περιπολίας δεν πρέπει να αναστατώσουν  κανέναν. Στις πτήσεις εφαρμόζονται πιστά όλες οι διεθνείς συμφωνίες».
Και βέβαια ποιος διαφωνεί ότι δεν θα εφαρμόζονται πιστά οι διεθνείς συμφωνίες, αλλά και ποιος αμφιβάλει ότι τέτοια κίνηση, μετά τις «βόλτες» των αυτοκινούμενων στρατηγικών πυρηνικών βλημάτων στους δρόμους της Ρωσίας είναι «ειδικής ανάγνωσης».
Το πρόβλημα που έχει αποκτήσει η Τουρκία με την εγκατάσταση του αντιβαλλιστικού ραντάρ, είναι πολύ σοβαρό. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να περιπολεί λίγες δεκάδες μίλια από τις ακτές του το Tu-160 και να γνωρίζεις ότι μεταφέρει 40 τόνους πυρηνικών (αυτό σημαίνει επιχειρησιακή περιπολία) με βλήματα cruise κατά της χώρας σου.
Το αεροσκάφος είναι πρακτικά μη ανασχέσιμο, αφού εκτός των άλλων μεταφέρει και τόνους ηλεκτρονικών συστημάτων αντιμέτρων που έχουν την ικανότητα να το "σβήνουν" άπό τα ρνατάρ, όπως συμβαίνει άλλωστε και με το "αδελφάκι" του το αμερικανικό Β-1Β. Συν το γεγονός ότι θα προστατεύεται από το υπερμαχητικό Su-35 το οποίο θα μπορεί να καταρρίπτει οτιδήποτε δυτικό αεροσκάφος κυκλοφορεί στην περιοχή πριν καν αυτά το δουν στο ραντάρ, με το νέο βλήμα αέρος-αέρος ακτίνας δράσης 200 χλμ.
Σχεδιασμένο από το σχεδιαστικό γραφείο (ΟΚΒ) Τουπόλεφ, το Tu-160 Blackjack αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ρωσικά βομβαρδιστικά που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και έχει μεγάλες ομοιότητες τόσο με τοαμερικανικό  Β-1Β όσο και με το γαλλοβρετανικό πολιτικό αεροσκάφος «Κονκόρντ».
Τώρα είναι σε  υπηρεσία στην 37η Στρατιά και πιο συγκεκριμένα στην 22η Αεροπορική Μεραρχία που έχει βάση την Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Engels απ’όπου επιχειρεί το 121o TBAP Αεροπορικό Σύνταγμα των «λεικών κύκνων» όπως είναι το παρατσούκλι τους.
To Tu-160 έχει τετραμελές πλήρωμα το οποίο αποτελείται από τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, τον αξιωματικό ναυτιλίας και τον αξιωματικό χείριστη οπλικών συστημάτων (ΧΟΣ) και διαθέτει δυο αποθήκες βομβών κάθε μια με μήκος 11,28 m και πλάτος 1,92 m. To κύριο χαρακτηριστικό του αεροσκάφους είναι οι πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας, με τα σταθερά μέρη με πρώτη την κυρία δοκό (μήκος 12,4 m και πλάτος 2,1 m) και τα κινούμενα μέρη.
Ο κύριος οπλισμός του Blackjack φέρεται στο εσωτερικό της ατράκτου και αποτελείται από 12 πυρηνικά ή συμβατικά βλήματα Χ 55 ή Χ 55M/SM και μπορεί να μεταφέρει έξι βλήματα ανά δυο σε κυλινδρικούς εκτοξευτές MKU 65U. Ο X-55SM μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή των 200 ΚΤ. Ο συμβατικός οπλισμός των Τu-160 είναι ο μικρής εμβέλειας πύραυλος Χ-15 με αδρανειακή καθοδήγηση. Το βάρος του κατά την εκτόξευση φτάνει τα 1.100 kg και προσφέρεται σε δυο εκδόσεις των X-15S για προσβολή ναυτικών στόχων και των Χ-15Ρ με παθητική καθοδήγηση για προσβολή ραντάρ.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top