GuidePedia

1

Γιώργος Δελαστίκ
Ποτέ άλλοτε μετά την εποχή που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε τόσο έντονος αντιγερμανισμός στην Ευρώπη όσο σήμερα, ιδίως τους τελευταίους μήνες. Από τους Γάλλους και τους Ιταλούς ως τους Ελληνες, τους Ισπανούς ή τους Πορτογάλους, πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί στρέφονται εσχάτως κατά της Γερμανίας με αφορμή την κρίση του δημόσιου χρέους και του ευρώ. Θεωρούν ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ επιδεινώνει δραματικά τις συνέπειες του προβλήματος και οδηγεί προς την κατάρρευση ακόμη και της Ευρωζώνης. Οι όροι του Βερολίνου εκλαμβάνονται ως απαίτηση "γερμανοποίησης" της Ευρώπης και υπαγωγής των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ σε καθεστώς γερμανικής επικυριαρχίας, μετατροπής τους σε "επαρχίες του Τέταρτου Ράιχ". "Ο φόβος της "γερμανικής Ευρώπης" επανεμφανίζεται μεταξύ των Γάλλων ηγετών" έγραφε στον τίτλο ολοσέλιδης ανάλυσής της η γαλλική εφημερίδα "Μοντ" την περασμένη εβδομάδα. "Πολλαπλασιάζονται στη Γαλλία οι επικρίσεις εναντίον του Βερολίνου, το οποίο φαίνεται να κρατά το κλειδί του μέλλοντος της Ευρωζώνης" επεσήμαινε ο υπότιτλος.
"Οι Γερμανοί κυριαρχούν στα πάντα. Περιμένουμε τις αποφάσεις τους χωρίς να έχουμε δυνατότητα επηρεασμού των γεγονότων" δηλώνει στην εφημερίδα "περίλυπο σημαίνον στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης", όπως γράφει. "Η Γερμανία φέρει ολική ευθύνη για την αποτυχία του συστήματος" δηλώνει στη "Μοντ" ο δεξιός κυβερνητικός βουλευτής Ζακ Μιάρ και συνεχίζει: "Μετά τη μονομανία της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, θέλουν να μας προτείνουν την υπαγόρευση του προϋπολογισμού, το γερμανικό ρόπαλο. Είναι το τέλος των εθνικών δημοκρατιών" τονίζει.
"Η κυβέρνηση της αυριανής Ευρωζώνης δεν μπορεί να είναι γερμανογερμανική και να έχει επιβληθεί σε χώρες που δεν μπορούν να αρνηθούν επειδή τις έχουν πιάσει ομήρους οι αγορές" υποστηρίζει ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν.
"Η κατάρα της Γερμανίας" ήταν το Σάββατο ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της κεντροαριστερής εφημερίδας "Ρεπούμπλικα" της Ιταλίας, στο οποίο υπογραμμιζόταν μεταξύ άλλων: "Κάποια μέρα θα κατορθώσουμε ίσως να δαμάσουμε την κρίση του ευρώ. Ή να το θάψουμε με όλες τις τιμές, τουλάχιστον εμείς οι Νοτιοευρωπαίοι, αφήνοντας στους Γερμανούς και τους ομοίους τους την ικανοποίηση να βαφτίσουν το ''νόιρο'', το ''ευρώ του Βορρά''. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε πληρώσει υψηλότατο κόστος γι' αυτό το μοναδικό πείραμα του ευρώ, το οποίο έγινε στις πλάτες των Ευρωπαίων εξ ονόματος της Ευρώπης. Θα το πληρώσουμε εμείς οι Ιταλοί. Το πληρώνουν με τραγικό τρόπο οι χώρες της νότιας Ευρώπης, που βρισκόμαστε ήδη μέσα στο βάραθρο από το οποίο προσπαθούμε να βγούμε... Κανένας όμως στην Ευρώπη δεν θα βγει πιο ισχυρός από αυτή τη θύελλα" υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα και καταλήγει στην απαρίθμηση ορισμένων καθηκόντων που αποπνέουν δραματικές αναμενόμενες εξελίξεις:
"Το ουσιώδες είναι να σώσουμε ό,τι σώζεται από τις δημοκρατίες μας, από τις αξίες μας, από τον πολιτισμό μας. Να αποτρέψουμε να αναπαραγάγουν τα τέρατα του αυταρχικού ρατσισμού, εναντίον των οποίων δεν υπάρχουν αιώνια εμβόλια, οι καταστροφές που θα προκαλέσει το εκτός ελέγχου χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα δομικά ελαττώματα του ευρώ και η απονομιμοποίηση της πολιτικής".
"Η σκληρή γραμμή της Μέρκελ - Ευρωπαίοι φυλακισμένοι στο γερμανικό δόγμα" ήταν την επόμενη μέρα ο τίτλος επίσης πρωτοσέλιδου άρθρου της κεντροδεξιάς ναυαρχίδας του ιταλικού Τύπου, της "Κοριέρε ντέλα Σέρα", η οποία επισημαίνει ότι "υπάρχει ήδη γερμανικό ζήτημα".
"Η Ευρώπη μιλάει γερμανικά" είναι ο τίτλος άρθρου στην ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς" - μια φράση που την είπε στο συνέδριο του κόμματος της Μέρκελ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ονόματι Φόλκερ Κάουντερ, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα η βρετανική "Ντέιλι Μέιλ" να τον παρομοιάζει με τον... Γκέμπελς! "Το καλύτερο αυτού του εφιάλτη που ζούμε είναι ότι μας δίνει την ευκαιρία να θάψουμε την παλιά Ευρώπη... Η οικονομική κρίση είναι το σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης" υποστηρίζει ο Ισπανός αρθρογράφος Φρανθίσκο Μπαστέρα στην "Ελ Παΐς".
Ευρωσκεπτικισμός
Η εμπιστοσύνη των πολιτών χάθηκε πια
Αποκαρδιωτικά για την απήχηση της ΕΕ στους λαούς των χωρών - μελών της είναι τα ευρήματα του τελευταίου ευρωβαρόμετρου, της μεγάλης δημοσκόπησης που κάνει δύο φορές τον χρόνο η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Κατά μέσο όρο το 47% των πολιτών της ΕΕ δεν την εμπιστεύεται πλέον, ενώ μόνο το 41% την εμπιστεύεται. Δραματικές οι αλλαγές. Το 2001 μόλις το 22% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονταν την ΕΕ, σήμερα όμως το ποσοστό αυτό απογειώθηκε στο... 67%! Προ δεκαετίας μόλις το 17% των Ιταλών δεν εμπιστευόταν την ΕΕ, σήμερα όμως το ποσοστό αυτό έφτασε στο 40%. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει κυριεύσει και τους Γερμανούς, με το 55% του πληθυσμού να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται πλέον την ΕΕ. Λογικό, με όλα αυτά που του λένε οι ηγέτες του...

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

  1. very useful post! I'm responding on upper comment : "Who wants another upgrade? Be prepared to get new programs for your Mac"?.



    My homepage :: google.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top