GuidePedia

0

Προβληματισμός στην Άγκυρα για τις μεταβολές στα νότια σύνορα της χώρας
Η εναντίωση της Άγκυρας στα κυπριακά σχέδια στέλνει στο ράφι της ιστορίας την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» του Αχμέτ Νταβούτογλου.Πριν από λίγους μήνες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας περιόδευε στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου γεμάτος αυτοπεποίθηση για τον μελλοντικό ηγετικό ρόλο της χώρας του στη Μέση Ανατολή. Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλές δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Τούρκοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι εντατικοποιούσαν τις δραστηριότητές τους για σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Το θετικό, γεμάτο ελπίδες για την τουρκική διπλωματία, κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο χάθηκε με την Αραβική Άνοιξη και τη νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Κύπρου, με αφορμή την έναρξη των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην τουρκική πρωτεύουσα οι προσεκτικοί αναλυτές τονίζουν τους κινδύνους που επιφυλάσσει η νέα «αστάθεια» στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Κατά την άποψή τους, με την εναντίωσή της στη διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα τοποθετεί τον εαυτό της στο επίκεντρο μιας νέας μεγάλης εστίας έντασης, στην οποία αναμειγνύονται κράτη όπως η Κύπρος και το Ισραήλ.


Παράλληλα, η κρίση στη Συρία προκαλεί ένα επικίνδυνο ωστικό κύμα στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι επιπτώσεις του οποίου θορυβούν τους επιφυλακτικούς Τούρκους αναλυτές.
 

Στις αρχές του μήνα, η τουρκική δεξαμενή σκέψης USAK, που διατηρεί στενές σχέσεις με το επιτελείο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και τις διάφορες υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης, δημοσίευσε μια σημαντική ανάλυση για τις επιπτώσεις που επιφυλάσσει για την τουρκική διπλωματία η νέα κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο πολιτικός επιστήμονας του USAK, Μουσταφά Κουτλούαϊ, επισήμανε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη εστία έντασης στα νότια σύνορά της, την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά την άποψη του Τούρκου καθηγητή, η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ επισκιάζει την περίφημη διπλωματική γραμμή του Αχμέτ Νταβούτογλου «win-win». 

Η εναντίωση της Άγκυρας στα κυπριακά σχέδια στέλνει στο ράφι της ιστορίας την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» του κ. Νταβούτογλου. Σύμφωνα με τον κ. Κουτλούαϊ, η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ φέρνει στο προσκήνιο τις σημαντικές αδυναμίες της τουρκικής διπλωματίας στην ανατολική Μεσόγειο: «Η ισορροπία ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζει για μια ακόμη φορά και αυτό δεν συμφέρει στην Τουρκία», τονίζει ο Τούρκος αναλυτής, ο οποίος προσθέτει: «Το 2004 η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι άλλαξε η ισορροπία ισχύος εις βάρος της Τουρκίας. Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν καταφέρει να απαντήσει στη νέα πρωτοβουλία της Κύπρου για τα πετρέλαια, η ισορροπία θα κλονιστεί ακόμη περισσότερο».

Ο Τούρκος αναλυτής επισημαίνει ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα του. Κατά την άποψή του, οι ανοιχτές εστίες έντασης επισκιάζουν τη δυναμική εξωτερική πολιτική γραμμή της Τουρκίας. Την ίδια ακριβώς άποψη συμμερίζονται και άλλοι Τούρκοι αναλυτές, οι οποίοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τον αντίκτυπο που επιφέρει η συριακή κρίση στην Τουρκία. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αποφύγει «πάση θυσία» τη στρατιωτική της ανάμειξη στη συγκεκριμένη κρίση.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top