Με πολιτικά μηνύματα η προσγείωση των ισραηλινών ελικοπτέρων στη Λάρνακα.
Το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσωφ» ίσως να επισκεφθεί και Κύπρο και Ρόδο.
Την στρατιωτική του παρουσία «χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες» σε πολλές γωνιές της Ανατολικής Μεσογείου θέλει να επιδείξει το Ισραήλ, το οποίο μετά από τη συμφωνία με την Αθήνα, το «ΟΚ» πήρε και από τη Λευκωσία για να χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή διευκολύνσεις για τα στρατιωτικά του μέσα. Την ίδια ώρα αναμένεται στην Κύπρο το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσωφ», το οποίο βρίσκεται σε πορεία για στρατιωτική άσκηση «περιπολία και υποστήριξη μάχης» και παράλληλα ο ρωσικός στόλος αναμένεται ότι θα επισκεφθεί και τη Ρόδο.
«Ισραηλινά ελικόπτερα προσγειώθηκαν την Κυριακή στο αεροδρόμιο Λάρνακας για ανεφοδιασμό, αφού πρώτα ζήτησαν και έλαβαν έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές», δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για άφιξη έξι ισραηλινών στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Λάρνακα. Όπως πληροφορείται σχετικώς η «Κ» τα ελικόπτερα είχαν προορισμό την Ιταλία και χρησιμοποίησαν τη Λάρνακα ως σημείο ανεφοδιασμού, μιας και μερικά εξ’ αυτών έκαναν περιπολία πάνω από το οικόπεδο «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν».
Πάντως η όλη κίνηση του Ισραήλ δεν είναι καθόλου άσχετη με τα ευρύτερα μηνύματα που επιθυμεί το Τελ Αβίβ να στείλει προς πάσα κατεύθυνση, ότι δηλαδή μπορεί να έχει διευκολύνσεις σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα μηνύματα βεβαίως απευθύνονται κυρίως προς την Άγκυρα, η οποία για δεκαετίες προσπαθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αναδειχθεί ως χωροφύλακας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που τελικά κατάφερε εν πολλοίς το Ισραήλ. Τούτο γίνεται ιδιαίτερα αισθητό ειδικά μετά και τη συμφωνία Νετανιάχου – Παπανδρέου για «ελεύθερη» χρήση των ελληνικών βάσεων (ναυτικών και αεροπορικών) από δυνάμεις του Ισραήλ και τώρα με το «πράσινο φώς» της Λευκωσίας. Η δε αναμενόμενη συμφωνία Έρευνας – Διάσωσης μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ θα αποτελεί και το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας.
Στο μεταξύ η Μόσχα θέλει επίσης να κάνει την παρουσία της αισθητή στην περιοχή με το βλέμμα κυρίως στη Συρία, όπου επιθυμεί να επαναλειτουργήσει σε «πλήρη ισχύ» τη ναυτική της βάση στο λιμάνι της Ταρτούς. Παράλληλα όπως αποκάλυψε η «Κ» η Μόσχα ενδιαφέρεται για δύο θαλάσσια οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξ αφορμής και της εξόδου του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσωφ» στη Μεσόγειο και εν συνεχεία στον Ατλαντικό, δεν αποκλείεται το ρωσικό αεροπλανοφόρο να επισκεφτεί και την Κύπρο, ενώ πιθανό είναι να επισκεφτεί και τη Ρόδο.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου