GuidePedia

0
photo

Του Αλακμπάρ Ραούφογλου 
Μια μέρα μετά το θάνατο του εκδιωχθέντος ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "είναι ένα ιστορικό σημείο καμπής που θα δημιουργήσει μια νέα εποχή στη Λιβύη".


Ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν ο τρίτος από τους ηγέτες της περιοχής που απομακρύνθηκαν από τους δικούς τους ανθρώπους τους τελευταίους εννέα μήνες, αλλά ο πρώτος που είχε μοιραίο τέλος.
Το υπουργείο εξωτερικών επάινεσε την πράξη, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για άλλους.
"Η Τουρκία πιστεύει ότι η τύχη του αυταρχικού καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι... είναι ένα επώδυνο μάθημα όσον αφορά την αλλαγή και τα κινήματα δημοκρατικού μετασχηματισμού στην περιοχή", αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου. "Εμείς (η Τουρκία) περιμένουμε τα μέλη της οικογενείας του Καντάφι και οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του να παραδοθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν".
Ο Αυχάν Σεφέρ Ουστούν, προεδρεύων της Εξεταστικής Επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε ότι ο θάνατος του Καντάφι την Πέμπτη (20 Οκτωβρίου), "σημαίνει λογικά το τέλος της επανάστασης στη Λιβύη".
'Τώρα, ο λιβυκός λαός μπορεί να εστιάσει σε όλες τις ελευθερίες που απέκτησε, να ενισχύσει την ενότητά του και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους", είπε στους SETimes. "Η Τουρκία είναι πρόθυμη να βοηθήσει [το λαό της Λιβύης] να ξεπεράσει αυτή την περίοδο".
Για τον Φεβζί Σανβερντί, πρώην πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Λιβύης, ο θάνατος του Καντάφι είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τον αραβικό κόσμο. "Ποιος ηγέτης θα ήθελε ένα τέτοιο τέλος".
"Οι δικτάτορες θα πρέπει να θυμούνται τις πράξεις του Καντάφι και να αντλήσουν διδάγματα από αυτές", είπε στους SETimes. "Ο Καντάφι αγνόησε όλες... τις κλήσεις για αλλαγή, όπως ακριβώς κάνουν τώρα και οι ηγέτες της Συρίας".
Ο Οζκάν Γενισερί, βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), είπε ότι ο θάνατος του Καντάφι μεταθέτει μεγαλύτερη ευθύνη στις επαναστάσεις του αραβικού κόσμου και τους υποστηρικτές τους.
"Είναι το τέλος μόνο μιας περιόδου", είπε στους SETimes, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για το αύριο της Λιβύης. "Η πορεία προς τα μπρος για το λαό της Λιβύης και τους υποστηρικτές του θα είναι γεμάτη προκλήσεις. Η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα η Δύση, θα πρέπει να συνεχίσει να τιμωρεί τους δικτάτορες".
Όσον αφορά το ρόλο της Τουρκίας, είπε ότι "η Άγκυρα θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με τη Λιβύη προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής μετάβαση και να προκύψει ένα σταθερό και ειρηνικό έθνος".
Ωστόσο, ο Οϊτούν Ορχάν, αναλυτής θεμάτων Μέσης Ανατολής από το Κέντρο Μεσανατολικών Στρατηγικών Μελετών της Άγκυρα, πιστεύει ότι το μέλλον της Λιβύης είναι στα χέρια του λαού της. "Σήμερα έχουν μια μεγαλύτερη ευκαιρία οικοδόμησης ενός ισχυρού και δημοκρατικού μέλλοντος και διεθνούς φιλίας".
Για τον Εκρέμ Σαν, 32-χρονο επιχειρηματία από τη Σμύρνη, ο θάνατος του Καντάφι δημιουργεί ποικίλες προκλήσεις.

Ο Σαν ένας από τους επιχειρηματίες η επιχείρηση του οποίου έκλεισε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, είχε φύγει από τη Βεγγάζη φέτος τον Απρίλιο.
"Διατηρούσα φαστφουντάδικο εκεί. Ελπίζω να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε εκεί στις δουλειές μας μετά από λίγο καιρό",
Η Τουρκικές επενδύσεις στη Λιβύη πριν αρχίσει η εξέγερση ανέρχοντας στα $15 δις. Πολλοί στην Άγκυρα πιστεύουν ότι οι οικονομικοί παράγοντες έπαιξαν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση της τουρκικής πολιτικής την περασμένη άνοιξη, αφού η στάση της προς τον Καντάφι ήταν πιο συγκρατημένη.
Τώρα, λέει ο Ορχάν, η Άγκυρα μπορεί να θεωρείται φίλη του λιβυκού λαού. "Πριν το θάνατο του Καντάφι, η Τουρκία κινήθηκε γρήγορα σε βοήθεια του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, ανοίγοντας σε αυτούς τις πόρτες και παρέχοντάς τους κυβερνητική βοήθεια", είπε.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top