GuidePedia

0

Καθόλου τυχαία δεν είναι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προκηρύξει δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων τις επόμενες μέρες για εκμετάλλευση και άλλων «οικοπέδων» στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις λόγοι. Ο πρώτος είναι ο πλέον προφανής και αφορά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με την έλευση της πλατφόρμας «Όμηρος» της Noble η οποία είναι σε διαδικασία εξόρυξης από το οικόπεδο 12.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις στηρίζουν την προσπάθεια της Κύπρου για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου αλλά και τα πολύ θετικά αρχικά στοιχεία που υπάρχουν, κρίθηκε πως είναι επιτέλους καιρός για το δεύτερο γύρω αδειοδοτήσεων. Την ίδια ώρα, η δυσκολία που υπάρχει στην εξόρυξη από το γειτονικό οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ, κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η Κύπρος θα σταθεί τυχερή και θα αντλήσει ολόκληρο ή έστω περισσότερο φυσικό αέριο απ’ ότι υπολογιζόταν μίας και είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν πως τα ευρήματα σε Αφροδίτη (σ.σ. Οικόπεδο 12) και Λεβιάθαν, προέρχονται από το ίδιο «πηγάδι» αλλά ψηλότερα παρεμβαίνει ένας ύφαλος τον οποίο οι Ισραηλινοί δυσκολεύονται να διαπεράσουν. Ήδη μετρούν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.
Νούμερο 2
Ο δεύτερος λόγος είναι επίσης προφανής. Θα εισρεύσουν αρκετά εκατομμύρια στα ταμεία του κράτους το οποίο αναμένει ένα πολύ δύσκολο 2012 αφού αναμένεται πως και πάλι δεν θα μπορεί να βγει στις διεθνείς αγορές για δανεισμό. Όπως προαναφέραμε, τα θετικά στοιχεία από το οικόπεδο 12 αλλά και το ψυχολογικό κλίμα που δημιουργείται με το τρυπάνι του «Όμηρου» είναι σίγουρο πως θα προσελκύσουν πολλούς μνηστήρες οι οποίοι θα ρίξουν αρκετά εκατομμύρια για να αποκτήσουν λόγο στο επόμενο “hot spot” των υδρογονανθράκων που δεν είναι άλλο από την ανατολική Μεσόγειο.
Αν και ακόμα δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο ποια οικόπεδα της ΑΟΖ θα βγουν στο σφυρί, υπάρχουν κάποια που αναμένεται να ελκύσουν πολύ ενδιαφέρον. Ουσιαστικά, πρόκειται για αυτά που συνορεύουν με την Αφροδίτη (σ.σ. 9-11) αλλά και κάποια άλλα που βρίσκονται δυτικότερα αλλά συνδέονται με τη λεκάνη στο Δέλτα του Νείλου περιοχή όπου οι ενδείξεις μιλούν επίσης για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Τέτοια οικόπεδα είναι το 4, το 5 και το 10. Πάντως, σίγουρη θεωρείται η προκήρυξη διαγωνισμού για ένα μέρους του Οικοπέδου 12 το οποίο δεν είχε κατοχυρωθεί στη Noble.
Νούμερο τρία
Όπως προαναφέραμε οι λόγοι είναι τρεις. Ο τρίτος λόγος και ιδιαίτερα σημαντικός αφορά τη θωράκιση της ζώνης κυριαρχίας της Κύπρου από τυχόν τουρκικές μεθοδεύσεις και παραβιάσεις. Αυτό θα γίνει με την κατοχύρωση δικαιωμάτων για άλλα οικόπεδα σε εταιρείες κολοσσούς οι οποίες έχουν τη στήριξη των χωρών από τις οποίες προέρχονται. Τέτοιες εταιρείες είναι η νορβηγική Statoil και ο ρωσικός κολοσσός που ακούει στο όνομα Gazprom.
Ενδιαφέρον έχουν επίσης επιδείξει και οι εταιρείες Chevron και Total οι οποίες αγόρασαν τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.
Εάν αυτές, οι κάποιες από αυτές, τις εταιρείες βρεθούν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τότε σίγουρα η όποια κίνηση από πλευράς Τουρκίας θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Άλλωστε, η Noble μπορεί να είχε και να έχει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει το εκτόπισμα και το lobby μίας Gazprom ή μίας Total.
Όπως πληροφορούμαστε, η κυβέρνηση, στις συζητήσεις που έκανε με άλλα κράτη για να τη στηρίξουν έναντι στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, έκανε έντονες αναφορές στο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα υπόλοιπα οικόπεδα και άφηνε να νοηθεί πως όποιες χώρες μας στηρίξουν, οι εταιρείες τους που θα ενδιαφερθούν θα λάβουν «ευνοϊκή μεταχείριση».
Και μία ευκαιρία
Παράλληλα, με τους τρεις λόγους που προαναφέραμε, για την κυβέρνηση ένας νέος γύρος αδειοδοτήσεων με τα οφέλη που προαναφέραμε ενδεχομένως να αποτελέσει και ένα μικρό βάλσαμο και αναστροφή κλίματος ύστερα από την τραγωδία στο Μαρί.
του Αντώνη Αντωνίου
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top