GuidePedia

0

Ωστόσο, ο σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού προειδοποιεί ότι η ομαλοποίηση δεν θα συμβεί αν το Ισραήλ δεν ζητήσει συγγνώμη για το επεισόδιο με το στολίσκο, δεν προσφέρει αποζημίωση στα θύματα και δεν άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Σε συνέντευξή του στη Haaretz την Τετάρτη, ο σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan, Dr. Ibrahim Kalin, τόνισε ότι η Τουρκία προτίθεται να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις της με το Ισραήλ. "Από την επιστροφή του πρεσβευτή ως την επανάληψη των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, τη στρατιωτική και πολιτική συνεργασία, τις επισκέψεις σε υπουργικό επίπεδο και σε κάθε άλλο τομέα, οι διμερείς μας σχέσεις θα επιστρέψουν στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από το περιστατικό με το στολίσκο" το 2010, δήλωσε.

Ωστόσο, ο Kalin τόνισε ότι η ομαλοποίηση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν ικανοποιηθούν τρεις Τουρκικοί όροι: η συγγνώμη, η αποζημίωση και η άρση του αποκλεισμού της Γάζας ενώ πρόσθεσε ότι η θέση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει αλλάξει.

Ο Kalin ταξίδεψε με τον Erdogan στη Βόρεια Κύπρο για την επέτειο της Τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο στις 20 Ιουλίου 1974 σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η Ελληνική στρατιωτική χούντα να καταλάβει το νησί. Χαρακτήρισε ανακριβή την πρόσφατη δήλωση του Αντιπροέδρου και Υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Moshe Ya'alon σύμφωνα με την οποία η Τουρκία επιθυμεί μόνο μια Ισραηλινή συγγνώμη και δεν έχει καμία πρόθεση να εξομαλύνει τις σχέσεις. Υπό το φως των παρατηρήσεων του Ya'alon, ο Erdogan ζήτησε από τον Kalin να επαναλάβει τις καλές προθέσεις της Τουρκίας. Όπως σχολίασε ο Kalin, "κάθε φορά που φτάνουμε σε μια συμφωνία, υπάρχει κάποιος που φροντίζει να μπλοκάρει τη θετική εξέλιξη".

Ο Kalin επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία συμφιλίωσης που είχε σφυρηλατηθεί μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας κατά το παρελθόν – και η οποία είχε εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu αλλά απορρίφθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Avigdor Lieberman - περιείχε τη λέξη "συγγνώμη" καθώς και την πρόθεση καταβολής αποζημιώσεων στις οικογένειες όσων είχαν σκοτωθεί πάνω στο πλοίο Mavi Marmara. Ο Kalin τόνισε ότι μια Ισραηλινή συγγνώμη πρέπει ν’ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα κάθε μελλοντικής συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ιερουσαλήμ.

"Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις σχέσεις μας με το Ισραήλ και δεν χαιρόμαστε με την επιδείνωσή τους", δήλωσε ο Kalin ο οποίος εμπλέκεται προσωπικά στις συμφιλιωτικές διαπραγματεύσεις, "αλλά το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει τι συμβαίνει στην Τουρκία. Οι φίλοι ζητούν συγγνώμη για τα λάθη τους. Λυπούμαστε για ό, τι συνέβη, δεν σκοπεύαμε να διακόψουμε τους δεσμούς μας με το Ισραήλ οι οποίοι ήταν εξαιρετικοί ενώ η Τουρκία προσπάθησε να προωθήσει και την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας".

Η διαφωνία σχετικά με τη διατύπωση της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας καθυστερεί τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για το περιστατικό με το στολίσκο το 2010 στο οποίο εννέα Τούρκοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον Kalin, η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα οπότε και ευελπιστεί να υπάρχει ένα οριστικό έγγραφο συμφιλίωσης το οποίο θα περιέχει μια Ισραηλινή απολογία και μια συμφωνία για το εύρος της αποζημίωσης που θα καταβάλει το Ισραήλ στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Kalin επιβεβαίωσε την πρόθεση του Erdogan να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας παρότι δεν έχει οριστεί ακόμα κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Διέψευσε τους ισχυρισμούς που θέλουν την κίνηση αυτή ν’ αποτελεί πρόκληση για το Ισραήλ τονίζοντας ότι είναι μέρος της πολιτικής της Άγκυρας στο θέμα της Γάζας. Παρατήρησε, εξάλλου, ότι ο Erdogan δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης και στο Ισραήλ, αμέσως μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία.

Ο σύμβουλος δεν θέλησε να δεσμευτεί σε μια Τουρκική βοήθεια στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Gilad Shalit - του Ισραηλινού στρατιώτη που συνελήφθη από Παλαιστίνιους μαχητές κοντά στη Γάζα το 2006 - αλλά επιβεβαίωσε ανεπίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα.

Άλλοι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στη Haaretz επιβεβαίωσαν την επιθυμία της Άγκυρας για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ καθώς και την άσκηση Αμερικανικών πιέσεων στην Τουρκία για τον τερματισμό της κρίσης. Ένας χαρακτήρισε τη συμφιλίωση ως "ζωτικού ενδιαφέροντος και για τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα εν όψει των πρόσφατων γεγονότων και της αστάθειας στη Μέση Ανατολή".

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top