GuidePedia

0

Η κοινή διαπίστωση πως και η Κύπρος βρίσκεται ένα βήμα προ του μηχανισμού στήριξης επιβεβαιώνεται ποικιλοτρόπως.

Ήδη από προχθές, ο μέχρι πρόσφατα ελπιδοφόρος διάλογος των κομμάτων σχετικά με το πακέτο μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή δυσμενούς εξέλιξης, έχει διακοπεί – γεγονός που αποδίδεται και στην πρόσφατη φονική έκρηξη, που οδήγησε τις σχέσεις των κομμάτων στα άκρα, με την αντιπολίτευση να στρέφει τα πυρά της κατά της κυβέρνησης συνεργασίας.

Το παζλ συμπληρώθηκε χθες με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά δυο βαθμίδες στο Baa1 από A2, με αρνητικές προοπτικές, από τη Moody's.

Άλλωστε και ο ίδιος ο διεθνής οίκος εντάσσει στην αξιολόγησή του την καταστροφή της 11ης Ιουλίου, υποστηρίζοντας στην έκθεσή του πως οι ανησυχίες για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης στο νησί ενισχύθηκαν μετά την τραγωδία.

Στην αξιολόγηση μέτρησε επίσης και η διακοπή του διαλόγου και το έλλειμμα πολιτικής συναίνεσης και, βέβαια, στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος.

Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, ενώ υποβαθμίστηκε ακόμη και η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου από P-1 σε P-2.

Σε αντίθεση πάντως με ό,τι σταθερά συμβαίνει στην Ελλάδα, το κυπριακό υπουργείο των Οικονομικών ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με τις παρατηρήσεις του οίκου Moody's, όσον αφορά στις επιπτώσεις της φονικής έκρηξης, καλώντας παράλληλα τα πολιτικά κόμματα σε συναίνεση.
Διαφωνεί, όμως, η Λευκωσία στο κομμάτι εκείνο της έκθεσης του οίκου που αναφέρεται στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι αυτό παραμένει εύρωστο και ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών συστημάτων έχει ενισχυθεί και είναι ικανοποιητική, προσθέτοντας ότι «θετικές χαρακτηρίζονται και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη στήριξη προς την Ελλάδα, βάσει των οποίων στηρίζεται η ελληνική οικονομία με στόχο να μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας».
Πάντως, η πρόσκληση για συναίνεση έπεσε στο κενό, καθώς ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ζήτησε από τούς δύο υπουργούς - μέλη του κόμματος να θέσουν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Το γεγονός της διάσπασης του κυβερνητικού συνασπισμού, υποχρεώνει τώρα τον Πρόεδρο Χριστόφια να λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες.
Χθες βράδυ, προανήγγειλε ευρύ ανασχηματισμό και σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, θα ζητηθούν από τον κ. Χριστόφια οι παραιτήσεις όλων των υπουργών της κυβέρνησης.
Μάλιστα, ο κ. Χριστόφιας δεν έκρυψε την ενόχλησή του, καθώς, όπως έγινε γνωστό, θεωρεί ότι είναι αντιδεοντολογικό τα διάφορα θέματα που εγείρονται από μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, να τα πληροφορείται ο Πρόεδρος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Όπως σημείωσε ο κ. Στεφάνου, ο κύριος Καρογιάν θα μπορούσε να επικοινωνήσει πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του κόμματός του, ενώ αντιδεοντολογική βρίσκει και την πρόσκληση του ΔΗΚΟ προς τους υπουργούς του να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top