Μετά την εντολή εκκένωσης της Συρίας από τους αμερικανούς πολίτες και την μετατροπή των συγκρούσεων που γίνονταν επί ημέρες σε Συριακές πόλεις σε εμφύλιο μεταξύ στρατού και πολιτών, το καμπανάκι κινδύνου φαίνεται πως χτύπησε στην Άγκυρα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκαλέσει σε έκτακτη σύσκεψη (σήμερα 26/4/2011 το απόγευμα) το Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος χώρας.
Ο μεγάλος φόβος της τουρκικής κυβέρνησης βρίσκεται στην στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι και στην σοβαρή πιθανότητα να μεταφερθούν οι σκληρές συγκρούσεις από την Συρία στην ανατολική και νοτιο-ανατολική Τουρκία. Οι Κούρδοι που βρίσκονται στη βόρεια Συρία, καθώς και Κούρδοι από το βόρειο Ιράκ είναι δεδομένο πως θα στηρίξουν ή θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις και να θέσουν την κυβέρνηση Ερντογάν μπροστά σε τραγικές αποφάσεις…
Η Ελλάδα «σανίδα σωτηρίας» για την Τουρκία
Μέχρι και σήμερα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών η τουρκική κυβέρνηση είχε προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις Κούρδων –κυρίως στη νοτιο-ανατολική Τουρκία-, σε μία προσπάθεια να καταστείλει μία Κουρδική επανάσταση πριν αυτή πάρει σάρκα και οστά. Είναι δεδομένο πως η σημερινή βραδιά είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον της Τουρκίας και την μελλοντική της (γεωγραφική) μορφή. Δυστυχώς, για την Άγκυρα, μία καθολική Κουρδική επανάσταση είναι δυνατόν να μεταφερθεί και σε άλλες εθνικές μειονότητες που ζούνε στην Τουρκία. Και κάτι τέτοιο, δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά θα φέρει στο προσκήνιο την πολυσυζητημένη διάλυση της γείτονος.
Κατά πόσο ενδιαφέρει την Ελλάδα τι θα συμβεί στην Τουρκία; Είτε θέλουμε να το κατανοήσουμε είτε όχι, η δημιουργία εξωτερικού κινδύνου λειτουργεί πάντα θετικά αφού καταφέρνει να συσπειρώσει τους πολίτες μίας χώρας. Και, δυστυχώς, η πιο εύκολη λύση για την κυβέρνηση Ερντογάν είναι η δημιουργία ενός σοβαρού θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα. Επεισόδιο που θα του δώσει την ευκαιρία να κερδίσει χρόνο ή και κάλυψη για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους με οποιονδήποτε τρόπο.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου