GuidePedia

0
zap
Το γεγονός ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο… βασίλειο των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε με τον τραγικότερο τρόπο στην Αριζόνα, όταν ο 22χρονος Τζάρεντ Λόφνερ άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους, σκοτώνοντας έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ένα 10χρονο κορίτσι και τραυματίζοντας σοβαρά στο κεφάλι τη βουλευτή των Δημοκρατικών Γκάμπριελ Γκίφορντς, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Oποτε βρίσκουν ευκαιρία οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής διαδηλώνουν τις θέσεις τους σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ.Το… σάπιο είναι ο συνδυασμός της γέννησης ενός εξτρεμιστικού κινήματος, του Tea Party, των βιτριολικών σχολίων από τα δεξιά,
της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και της εκλογής ενός Αφροαμερικανού στην προεδρία της χώρας, που, μεταξύ άλλων, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι πωλήσεις όπλων: μόνο το 2009 πωλήθηκαν πάνω από 14 εκατ. όπλα, όταν το 2008 οι πωλήσεις ήταν 12,7 εκατ. Μόνο τον μήνα που εξελέγη ο Ομπάμα (Νοέμβριος 2008), οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 42% (σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2007).
Ο Τζέσι Κέλι, αντίπαλος της Γκίφορντς στις εκλογές του Νοέμβρη.
Το μείγμα αυτό έχει προκαλέσει τοξικές αναθυμιάσεις πάνω από τη χώρα. Από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των παραστρατιωτικών ομάδων, καθώς σε μόνο μία χρονιά, το 2008, από 149 που ήταν, έγιναν 512. Οι ομάδες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, αυτές που έχουν ρατσιστική χροιά και κινούνται ενάντια στους μετανάστες και τους μαύρους, τις υπερεθνικιστικές που βλέπουν παντού εχθρούς των ΗΠΑ και παγκόσμιες συνωμοσίες για την κατάληψη της χώρας από διάφορους εχθρούς και αυτές που έχουν πρόβλημα με την κεντρική εξουσία, θεωρώντας πως επεμβαίνει υπέρ του δέόντος στις προσωπικές ζωές των πολιτών.
Συγκέντρωση
Μόνο στην Αριζόνα δρουν 16 τέτοιες ομάδες και των τριών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων η οργάνωση «Free America» (Ελεύθερη Αμερική), η εθνικιστική ομάδα «United for a Sovereign America» (Ενωμένοι για μια Ανεξάρτητη Αμερική) και η «American Border Patrol» (Αμερικανική Συνοριακή Φρουρά), οι οποίες στρέφονται κατά των μεταναστών.
Το 2009, έκθεση του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας προειδοποιούσε ότι η αύξηση τέτοιων ομάδων σε συνδυασμό με την ανησυχητική ανάδειξη σε πρωταγωνιστές ακροδεξιών εξτρεμιστών θα μπορούσε να οδηγήσει στη βία. Σύμφωνα με την έκθεση, η «λαβωμένη οικονομία» και η εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου θα μπορούσαν να «οπλίσουν το χέρι φανατικών». Ωστόσο, η μελέτη θάφτηκε βαθιά σε κάποιο συρτάρι, μετά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων, κυρίως αυτές του νυν προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, που την αποκήρυξε ως «προπαγάνδα της κυβέρνησης Ομπάμα».
Το αποτέλεσμα ήταν πως αντί να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα η πεποίθηση κάποιων ότι η εκλογή Ομπάμα σήμαινε και την προοδευτική στροφή των ΗΠΑ, το κλίμα άρχισε να πολώνεται επικίνδυνα, κυρίως με την εμφάνιση του Tea Party, τα μέλη του οποίου, με την αρωγή και υπερσυντηρητικών σχολιαστών, άρχισαν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο λέξεις? που σκοτώνουν. Το έναυσμα για το πάρτι? του μίσους δόθηκε με το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Υγείας και αποκορυφώθηκε με τις νίκες υποψηφίων του «Τσαγιού» στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Η πόλωση αυτή εκφράστηκε και με τις απειλές που δέχονται όλο και περισσότερο πολιτικοί – έχουν τριπλασιαστεί το 2010. Για παράδειγμα, ο πρώην γερουσιαστής του Μίσιγκαν, Μπαρτ Στούπακ, ένας «συντηρητικός» Δημοκρατικός, δέχτηκε επίθεση στο γραφείο του επειδή ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου της Υγείας.
ΑΡΙΖΟΝΑ
«Μέκκα» της οπλοκατοχής και των ακροτήτων
Το κλίμα μίσους δεν είναι πουθενά εντονότερο απ’ ό,τι στην Αριζόνα. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας της Γκίφορντς, οι αντίπαλοί της την παρουσίασαν ως «σοσιαλίστρια», «κομμουνίστρια», «φασίστρια», «προδότρια» κι άλλα πολλά. Η Πολιτεία είναι η τρίτη όπου δεν απαιτείται άδεια οπλοφορίας, ενώ επιτρέπει στους εργάτες να φέρνουν τα όπλα τους στη δουλειά, αρκεί να τα έχουν κλειδωμένα στα ντουλάπια τους. Προσφάτως, εξάλλου επιτράπηκε και στους φοιτητές να φέρνουν τα όπλα τους στο πανεπιστήμιο και στους καθηγητές να οπλοφορούν. Ισχύει, πάντως, η απαγόρευση οπλοκατοχής σε ψυχικά ασθενείς ή σε όσους έχουν νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο, αν και στην Αριζόνα ούτε κι αυτό ακολουθείται πιστά. Συνολικά, στις ΗΠΑ, 250 εκατ. όπλα βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, ενώ κάθε χρόνο σκοτώνονται ή τραυματίζονται 100.000 άνθρωποι.
Ευκαιρία για τον Ομπάμα, πονοκέφαλος για την Πέιλιν
«Δεν είναι πατριωτικό να λες ότι μισείς την κυβέρνηση και αγαπάς την πατρίδα σου», είχε δηλώσει ο Μπιλ Κλίντον, δύο εβδομάδες μετά τη βο?βιστική επίθεση στην Οκλαχό?α, το 1995, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 168 ανθρώπων.
Δεκαέξι χρόνια μετά, τα λόγια του θα μπορούσαν να επαναληφθούν κι από έναν άλλο Δημοκρατικό πρόεδρο, τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα κατά των Δημοκρατικών σε πλεονέκτημα, όπως ακριβώς ο Κλίντον, αν επιδείξει πυγμή ενάντια στη ρητορική του μίσους που καλλιεργούν φαινόμενα τύπου Αριζόνα.
Η συμφιλιωτική του διάθεση, σύμφωνα πάντα με αναλυτές, έδωσε την ευκαιρία στους υπερσυντηρητικούς του «Tea Party» να προβάλουν απόψεις με μεγάλη απήχηση στις μάζες, χρησιμοποιώντας βιτριολικές εκφράσεις, με αποτέλεσμα τελικά να εκλέξουν μέλη τους στο Κογκρέσο. 00Επίσης, αναδείχθηκαν φυσιογνωμίες που αλλιώς θα χαρακτηρίζονταν τουλάχιστον ως γραφικές, όπως η Σάρα Πέιλιν, η οποία είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει το χρίσμα για τις εκλογές του 2012, ενδεχόμενο που απομακρύνεται, αφού θα είναι δύσκολο να βρει σημεία επαφής με τους -απαραίτητους για τη νίκη- ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Πάντως, η Πέιλιν πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας αυτούς που επιχειρούν να τη συνδέσουν με την Αριζόνα, ότι «προκαλούν το μίσος που υποτίθεται ότι καταδικάζουν».
Το 57% των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS, θεωρεί ότι η Πέιλιν δεν έχει σχέση με το συμβάν, έναντι του 32% που πιστεύει ότι έχει. Το ποσοστό «αθώωσης» ανεβαίνει μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, φτάνοντας το 69%, έναντι 42% των Δημοκρατικών και 56% των ανεξάρτητων.
Με τα λόγια και τα έργα τους έριξαν λάδι στη φωτιά της τρομολαγνείας
Ρητορική μίσους και τρομοκρατίας, μηνύματα βίας και διχασμού, πόζες με όπλα, απειλές κατά πολιτικών και δικαστών, κλίμα εμφυλιοπολεμικό και ατμόσφαιρα που μυρίζει μπαρούτι. Αυτή είναι η νέα πολιτική πραγματικότητα στις ΗΠΑ, όπως διαμορφώνεται μέσα από τις βιτριολικές δηλώσεις και τις προκλητικές κινήσεις ακραία συντηρητικών προσωπικοτήτων της αμερικανικής Δεξιάς.
Χαρακτηριστική υπήρξε η δήλωση του Κλάρενς Ντάπ­­νικ, του (Δημοκρατικού) σερίφη της κομητείας όπου έλαβε χώρα το φονικό, ο οποίος, σαν να την περίμενε από καιρό μια τέτοια επίθεση, έσπευσε άμεσα να αναγνωρίσει τους ηθικούς αυτουργούς του μακελειού έκανε λόγο για ανθρώπους (της πολιτικής καθώς και του θεάματος) «που βγάζουν τα προς το ζην εμφυσώντας θυμό και μισαλλοδοξία στην αμερικανική κοινωνία».
Με την παραπάνω δήλωση ο σερίφης ουσιαστικά «φωτογράφισε» μια σειρά από «ιεροκήρυκες του μίσους» που έχουν ξεπεράσει τα εσκαμμένα, προλειαίνοντας το έδαφος για φονικά όπως αυτό της 8ης Ιανουαρίου.
Τη «σημάδεψε». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ρεπουμπλικάνου (εκλεκτού του «Τσάι Πάρτι») υποψήφιου βουλευτή Τζέσι Κέλι, ο οποίος ήταν ο αντίπαλος της Γκίφορντς στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοέμβρη. Πρώην πεζοναύτης και βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, ο 29χρονος Κέλι προεκλογικά πόζαρε με στρατιωτική περιβολή και, κρατώντας στα χέρια του ένα όπλο, καλούσε τους υποστηρικτές του «να τον βοηθήσουν να απομακρύνει την Γκίφορντς, πυροβολώντας με ένα γεμάτο τουφέκι τύπου Μ16».
Σε αναλόγως εμπρηστικές δηλώσεις έχει προβεί επανειλημμένως στο παρελθόν και ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Τζόρτζια, Πολ Μπρουν, ο οποίος διακήρυττε πως: «βρισκόμαστε σε πόλεμο. Οι αντίπαλοι τον ξεκίνησαν. Ερχονται για την ελευθερία μας, τα λεφτά μας, τα παιδιά μας, τις περιουσίες μας. Θέλουν τα πάντα, γιατί είναι ένα μάτσο σοσιαλιστές?».
Την ίδια μέρα τον λόγο είχε λάβει και ο Λάρι Πρατ, πρόεδρος της «Ενωσης Οπλοκατόχων Αμερικής» («Gun Owners of America») και πρώην αξιωματούχος της Βιρτζίνια, ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να οπλοφορεί «όχι προκειμένου να μπορεί να πηγαίνει για κυνήγι, ούτε για να μπορεί να προστατεύει την οικογένεια και την περιουσία του από εγκληματίες, αλλά για να μπορεί να προστατεύεται από την τυραννική κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Λάδι στη φωτιά της τρομολαγνείας και του εσωτερικού διχασμού φροντίζει να ρίχνει και η Σάρον Ανγκλ, προσκείμενη στο «Τσάι Πάρτι» και περσινή υποψήφια γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνωνστη Νεβάδα, η οποία δήλωνε, στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας, πως η σαρία έχει ήδη κυριαρχήσει σε πόλεις του Μίσιγκαν και του Τέξας, με αποτέλεσμα αυτές οι περιοχές πλέον να συνιστούν τρομοκρατική απειλή.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top