οδηγώντας σε εντάσεις με την Κομισιόν, αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα της ατζέντας του σημερινού Eurogroup.
Την ανάγκη αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα, επισήμανε εκ νέου την Κυριακή ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εν όψει της τακτικής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η σχετική πρόταση ενίσχυσης του EFSF.
Στη διάρκεια συνέντευξής του, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε, επίσης, την υποχρέωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προκειμένου να λάβουν τα κεφάλαια στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των διοικητικών στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι το ταμείο, στη σημερινή του μορφή, χρειάζεται ενίσχυση, τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο», δήλωσε αναφορικά με την ενίσχυση του EFSF. «Το θέμα της ποσότητας είναι σαφές. Όσον αφορά στην ποιότητα, αυτή αφορά στους όρους χρήσης του ταμείου, οι οποίοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι και άμεσοι», υπογράμμισε ο Τρισέ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο "περιπλέκει την κατάσταση" με τις εκκλήσεις του για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ευρωζώνη. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέκρινε τη Γερμανία, η οποία απορρίπτει την πρότασή του για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη ζώνη ευρώ. Ωστόσο, ο αντικαγκελάριος Γκίντο Βεστερβέλε επέμενε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει «προς το παρόν να υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου αυτού».
Το εσωτερικό έγγραφο, πάντως, της Κομισιόν που δημοσίευσε το Spiegel Online, αναφέρει πως «νέες και επιπλέον μεγαλύτερες εντάσεις φαίνεται ότι θα είναι αναπόφευκτες κατά τους πρώτους μήνες του 2011», καθώς όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν κατάφεραν να διασκεδάσουν τους φόβους των επενδυτών.
Για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, οι εμπειρογνώμονες του Επιτρόπου Όλι Ρεν προτείνουν μια «συνολική στρατηγική» για την καταπολέμηση της κρίσης. Την ουσία της πρότασής τους αποτελεί η εκτενής αναδόμηση του υπάρχοντος μηχανισμού διάσωσης, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
«Ο αποτελεσματικός χρηματοοικονομικός εξοπλισμός του EFSF θα αυξηθεί και θα φτάσει τουλάχιστον τα 440 δισ. ευρώ», αναφέρεται στο έγγραφο. Τόσα χρήματα διαθέτουν από τώρα μεν τα κράτη της ευρωζώνης, αλλά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν πλήρως, επειδή το EFSF πρέπει να κρατά ένα ποσό για ασφάλεια, ώστε να λάβει και την καλύτερη βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης. Γι’ αυτό και μπορεί να δανείσει μόνο 250 δισ. ευρώ περίπου σε κράτη που έχουν ανάγκη.
Η συζήτηση περί ενίσχυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντάσσεται στην προσπάθεια να δοθεί μια αποτελεσματικότερη απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση του χρέους. Η σχετική συζήτηση ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συνεδρίαση του Eurogroup. Την Τρίτη, συνεδριάζει το Ecofin, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα σημείωσε πως «Αυτό που όλοι αναγνωρίζουν είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση έντασης και προσμονής για αποφάσεις που τελικά, όταν λαμβάνονται, βρίσκονται ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις. Θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας ή σε ένα από τα επόμενα Συμβούλια Κορυφής».
Στο σημερινό Eurogroup τίθεται επί τάπητος και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα. «Το χρονοδιάγραμμα [αποπληρωμής] για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα είναι πολύ σύντομο. Υποσχεθήκαμε ότι στις αρχές του 2011 θα εξετάσουμε την επιμήκυνση της χρονικής περιόδου», δήλωσε σχετικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ανοιχτό είναι και το θέμα του ευρωομολόγου, το οποίο συναντά επίσης την αντίδραση της Γερμανίας, καθώς και η δυνατότητα του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να αγοράζει ομόλογα που εκδίδουν οι χώρες της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει χαμηλές προσδοκίες από το σημερινό Eurogroup. «Στο σημερινό Eurogroup, θα πρέπει να κρατάμε χαμηλά τις προσδοκίες μας» δήλωσε ερωτηθείς αν η κυβέρνηση περιμένει να αποφασιστεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου στη συνεδρίαση, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει ατζέντα.
Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε πως «το θετικό είναι ότι υπάρχει μια συζήτηση, όπως τίθενται τα ζητήματα και στη χώρα μας και φυσικά παρακολουθούμε τις εργασίες του». Σχετικά με το εάν η κόντρα Μπαρόζο-Μέρκελ επηρεάζουν το ζήτημα της επιμήκυνσης και του ευρωομολόγου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς, όπως είπε, «οι συζητήσεις και οι απόψεις είναι πολλές και πολλές φορές αντικρουόμενες μέσα στην ΕΕ».
«Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή για τη χώρα μας όταν γίνονται αυτές οι συζητήσεις», τόνισε και πρόσθεσε «εμείς έχουμε τη σταθερή θέση ότι η Ευρώπη επιτέλους θα πρέπει να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών μέχρι τώρα και ότι θα πρέπει να υπάρχει προστασία».
«Μοντέλο Μπρέιντι» προτείνουν για την Ελλάδα επενδυτικές τράπεζες
Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι ο Όλι Ρεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ή άλλης χώρας της Ευρωζώνης, ορισμένες επενδυτικές τράπεζες εξακολουθούν να κυκλοφορούν σχετικά σενάρια.
Ορισμένες προτείνουν την εφαρμογή του «μοντέλο Μπρέιντι» (από το όνομα πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ) που είχε εφαρμοστεί πριν από 22 χρόνια για να αντικατασταθεί το χρέος 17 υπερχρεωμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής με νέο χρέος μεγαλύτερης διάρκειας.
«Όσο δεν παρουσιάζεται κάποιος τρόπος αναδιάρθρωσης του χρέους, αυτό είναι ενδεχομένως ένας τρόπος για να γίνει», είπε στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Έρικ Νίλσεν.
«Πρέπει να υπάρξει αναζήτηση μακροπρόθεσμων λύσεων», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διεύθυνσης έρευνας της Barclays Wealth Management, Μάικλ Ντικς, προσθέτοντας «κάτι που επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής και μειώνει την παρούσα αξία του χρέους, ώστε να υπάρχει κάποια συμμετοχή στο βάρος και από τους κατόχους ομολόγων και όχι μόνο από το δημόσιο τομέα».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ρόι Σμιθ προτείνει ένα σχέδιο για την Ελλάδα και άλλες χώρες με προβλήματα χρέους, το οποίο προβλέπει την ανταλλαγή των σημερινών ομολόγων στην τρέχουσα τιμή τους με νέα 30ετή ομόλογα, τα οποία αποκαλεί «ομόλογα Τρισέ».Σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Σμιθ, τα νέα ομόλογα θα είχαν τα τρέχοντα επιτόκια και θα αγοράζονταν περίπου στο 70% της ονομαστικής αξίας των παλαιών, όσο υπολογίζει ότι είναι η τρέχουσα τιμή τους.
«Ενισχυμένη ολοκλήρωση» επιθυμεί η Γαλλία
Η Γαλλία, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως «μόνο μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δημοσιονομική, φορολογική, κοινωνική θα επιτρέψει να αποφύγουμε τα χειρότερα», σύμφωνα με δημοσίευμα της Liberation. «Η Ευρώπη λειτούργησε ως πυροσβέστης από την επείγουσα βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Η Αθήνα πάλι υποβαθμίστηκε την Παρασκευή από την Fitch. Η Πορτογαλία και η Ισπανία συνεχίζουν να απειλούνται να μην μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές», αναφέρει η εφημερίδα.Αναγνωρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, το Παρίσι εμφανίζεται ιδιαίτερα χαρούμενο που «η ατμόσφαιρα άλλαξε στο Βερολίνο: η κυβέρνηση δέχεται να συζητήσει όλα τα ζητήματα χωρίς δισταγμούς». Η αντίδραση θα γίνει σε πολλά επίπεδα. Έτσι οι Ευρωπαίοι θα ενισχύσουν τα μέσα παρέμβασης του Ταμείου Σταθεροποίησης, παρέχοντας του τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά και να αγοράζει ομόλογα, γράφει η εφημερίδα.
Η Γερμανία δεν βλέπει «προς το παρόν ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου»
Το ζήτημα της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης προκαλεί συζητήσεις και στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Γκίντο Βεστερβέλε τάσσεται κατά της ενίσχυσής του, ενώ ο Σόιμπλε απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τους ηγέτες της ευρωζώνης να σταματήσουν τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο, αναφερόμενος στην ενίσχυση του EFSF. Ο Σόιμπλε επανέλαβε ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετος σε μία συζήτηση «μεσοπρόθεσμα» για την μεταβολή των διαθεσίμων του Ταμείου. «Δεν πρόκειται για διεύρυνση ή αύξηση, αλλά για τη διασφάλιση ότι το ποσό που αποφασίσθηκε τον Μάιο είναι πραγματικά διαθέσιμο», πρόσθεσε.
Bloomberg: Βέμπερ και Ντράγκι μεταξύ των «δελφίνων» της θέσης του Τρισέ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο Γερμανός Άξελ Βέμπερ, ο οποίος είναι σήμερα Πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας του, και ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας του και επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Φόρουμ συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον ισχυρών «δελφίνων» για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η θητεία του κ. Τρισέ λήγει στις 31 Οκτωβρίου του 2011Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι την προώθηση της υποψηφιότητας του κ. Βέμπερ θα ξεκινήσει η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άγκελα Μέρκελ, εκπρόσωπος της οποίας δεν διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν τιμή για τον ίδιο, αν επιλεγόταν ο κ. Ντράγκι για Πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ο κ. Βέμπερ συγκαταλέγεται, σύμφωνα με το Bloomberg, στα «γεράκια» της νομισματικής πολιτικής, λόγω της έμφασης που δίνει στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών. Ο κ. Βέμπερ επέκρινε την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ερχόμενος σε αντίθεση με τον κ. Τρισέ, ο οποίος σημείωσε πρόσφατα ότι η σχετική απόφαση ελήφθη από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου