GuidePedia

0
Έπειτα από έξι χρόνια σχετικής ηρεμίας, ο τρόμος επέστρεψε χθες στην καρδιά της Μόσχας. Δύο γυναίκες καμικάζι, «μαύρες χήρες» της Τσετσενίας όπως όλα δείχνουν, ανατινάχθηκαν το πρωί στο Μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 38 ανθρώπους και κάνοντας τους αναλυτές να μιλούν για «βαρύ πλήγμα στη ρωμαλέα εικόνα του Πούτιν».

Ήταν λίγο πριν από τις 8 το πρωί, ώρα μεγάλης αιχμής, όταν σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη στον σταθμό Λουμπιάνκα. Ο συρμός είχε μόλις φτάσει στην αποβάθρα, οι πόρτες άνοιγαν όταν η γυναίκα καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη. Ο στόχος ήταν προφανής: πάνω ακριβώς από τον σταθμό βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει την FSΒ, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, τη διάδοχο της ΚGΒ. Άγνωστο γιατί, οι αρχές δεν έκλεισαν το Μετρό μετά την πρώτη έκρηξη. Και 40 λεπτά αργότερα, μια δεύτερη καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα σε έναν συρμό που είχε μόλις σταματήσει σε έναν άλλον σταθμό νοτιότερα, κοντά στο διάσημο Γκόρκι Παρκκαι σε σχετικά μικρή απόσταση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι υποψίες
Για τη Μόσχα ήταν οι φονικότερες επιθέσεις από τον Φεβρουάριο του 2004. Στόχος και τότε ήταν το Μετρό: ένας βομβιστής αυτοκτονίας από τον Βόρειο Καύκασο είχε ανατιναχθεί μέσα σε έναν συρμό σκοτώνοντας 40 ανθρώπους. Έξι μήνες αργότερα, μια γυναίκα είχε ανατιναχθεί έξω από τον σταθμό Ρίσκαγια, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους. Όπως και τότε, έτσι και τώρα οι υποψίες βαρύνουν τους ισλαμιστές του Βόρειου Καυκάσου και δη τον τσετσένο αυτονομιστή ηγέτη Ντοκού Ουμάροφ, που απείλησε τον περασμένο Φεβρουάριο να φέρει τον πόλεμο «στις πόλεις της Ρωσίας».

ΗΠΑ και Ευρώπη καταδίκασαν τις επιθέσεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε προσωπικά στον Ρώσο ομόλογό του, προσφέροντάς του μάλιστα τη συνεργασία των ΗΠΑ για των εντοπισμό των δραστών. «Είναι απλώς κτήνη», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφήνοντας λουλούδια στον σταθμό Λουμπιάνκα. «Οι τρομοκράτες θα καταστραφούν» διεμήνυσε διακόπτοντας το ταξίδι του στη Σιβηρία ο πρωθυπουργός και ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχτισε τη ρωμαλέα εικόνα του πάνω στον ανελέητο πόλεμο που κήρυξε το 1999 εναντίον των τσετσένων αυτονομιστών. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τελευταία πολλούς ισλαμιστές ηγέτες στον Βόρειο Καύκασο, στην Τσετσενία, την Ινγκουσετία και το Νταγκεστάν· οι επιθέσεις πιθανότατα να έγιναν ως αντίποινα. Το Κρεμλίνο όμως διακήρυττε πως έχει κερδίσει τον πόλεμο και ξαφνικά ο εχθρός χτύπησε σε απόσταση αναπνοής από την Κόκκινη Πλατεία. Ο αναλυτής Τζόναθαν Ίγιαλ κάνει λόγο για «προσωπική προσβολή στον Πούτιν» και πολλοί φοβούνται έναν νέο κύκλο αίματος- και στον Βόρειο Καύκασο και στις πόλεις της Ρωσίας.


Έχασαν συζύγους, γιους από τους Ρώσους

ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ «μαύρες χήρες» και έκαναν το επίσημο ντεμπούτο τους τον Οκτώβριο του 2002, συμμετέχοντας στην ομάδα των τσετσένων ανταρτών που κατέλαβε το θέατρο Νορντ Εστ στη Μόσχα, πιάνοντας ομήρους 700 ανθρώπους. Είναι Τσετσένες, γυναίκες που έχασαν συζύγους, γιους, αδελφούς ή πατεράδες στη διάρκεια των δύο πολέμων που διεξήγαγε ο ρωσικός στρατός εναντίον της Τσετσενίας τη δεκαετία του 1990, αλλά και κατά τον παρατεταμένο πόλεμο κατά των τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών που διεξάγουν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας την τελευταία δεκαετία. Είδαν μέλη των δυνάμεων αυτών να αρπάζουν, να βασανίζουν και να σκοτώνουν άρρενες συγγενείς τους ή να καταστρέφουν το οικογενειακό τους σπίτι ως τιμωρία. Κάποιες έπεσαν θύματα βιασμού. Είναι γυναίκες που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και δέχονται πρόθυμα, ενίοτε το επιζητούν κιόλας, να γίνουν «μάρτυρες» για το τζιχάντ, να εκδικηθούν τη Ρωσία.

Οι πρώτες επιθέσεις αυτοκτονίας από γυναίκες πραγματοποιήθηκαν το 2003 στη Μόσχα. Οι «μαύρες χήρες» συμμετείχαν στην τραγωδία του Μπεσλάν, το 2004. Θεωρούνται επίσης υπεύθυνες για τις εκρήξεις που επέφεραν τη συντριβή δύο ρωσικών επιβατικών αεροσκαφών στις 24 Αυγούστου του 2004. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο, σημειώνουν οι «Τimes», είναι πως υπάρχουν ελάχιστα πράγματα τα οποία μπορούν να κάνουν οι αρχές για να κατευνάσουν την οργή αυτών των γυναικών.


«Τα πρόσωπά τους ήταν μαύρα...»

Είδα δεκάδες ανθρώπους να βγαίνουν τρέχοντας από το Μετρό, τα πρόσωπά τους ήταν μαύρα από την κάπνα, ήταν αμέσως μετά την έκρηξη.

Είδα ένα μικρό κορίτσι, το καλσόν της ήταν γεμάτο τρύπες, και έναν άνδρα που αιμορραγούσε από το κεφάλι, οι γιατροί του έβαζαν τον έναν επίδεσμο μετά τον άλλον. Πολλοί άνθρωποι έκλαιγαν. Ένας νεαρός ήρθε προς το μέρος μου, έδειχνε ΟΚ, ετοιμαζόταν να πει κάτι, αλλά απλώς κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μου- πιθανότατα λόγω του σοκ.

Εφημεριδοπώλης, στον Σταθμό του Πάρκου Κουλτούρι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top