GuidePedia

0
Μέχρι στιγμής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ανακοινώσει καμιά λεπτομέρεια για το ρόλο του στην αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Απλά επαναλαμβάνει στην τυπική του γραμμή ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και πως ‘είναι πάντα έτοιμο να εξετάσει ένα αίτημα οικονομικής συνδρομής από τη χώρα’.


Όπως επισημαίνουν έμπειροι οικονομικοί αξιωματούχοι, η βασική πρόκληση που θα έχει να αντιμετωπίσει το ΔΝΤ είναι η παροχή βοήθειας σε μια χώρα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., ένα πλαίσιο δηλαδή εντός του οποίου οι όροι που το ίδιο το ΔΝΤ θα μπορεί να υπαγορεύσει στην Ελλάδα θα είναι πολύ περιορισμένοι.

Το θετικό σενάριο είναι η Ελλάδα να καταστεί η Βραζιλία του 2002 – τότε δάνειο ύψους 30 δις δολαρίων και η δρακόντεια δημοσιονομική πολιτική είχαν βοηθήσει την νεοεκλεγείσα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Βραζιλίας να αποφύγει τη χρεοκοπία. Ένα ακόμη ελπιδοφόρο προηγούμενο είναι του Μεξικό το 1995, όπου χάρη στα μεγάλα δάνεια του ΔΝΤ και των Ηνωμένων Πολιτειών η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση τα έβγαλε πέρα για όσον καιρό οι ιδιώτες επενδυτές … απεργούσαν.

Το αρνητικό σενάριο είναι η Ελλάδα να γίνει η Αργεντινή του Αιγαίου. Να θυμίσουμε ότι η αποτυχία του Μπουένος Άιρες να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ οδήγησε το 2001 στη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία της ιστορίας. Σε ένα δυσοίωνο παραλληλισμό μέρος του ελληνικού δημόσιου δανεισμού προέρχεται από γερμανικές τράπεζες, όπως και της Αργεντινής τότε – που η χρεοκοπία της έπληξε χιλιάδες Γερμανούς και Ιταλούς επενδυτές και προκάλεσε επίμονη οργή ενάντια στις σπάταλες κυβερνήσεις της.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη και κύρια είναι ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης, έπεται ότι δεν ελέγχει ούτε το νόμισμα, ούτε τα επιτόκιά της. Αυτό θυμίζει από μιαν άποψη την κατάσταση της Βραζιλίας, όπου τα περιθώρια χειρισμών ήταν περιορισμένα καθώς μέρος των βραζιλιάνικων κρατικών ομολόγων συνδέονταν με το δολάριο και μέρος τους με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Όπως επισημαίνει ο Ούρι Ντάντους, πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ίδρυμα Κάρνεγκι, αυτό που θα βοηθούσε την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και τις άλλες χώρες - αδύναμους κρίκους σαν την Ισπανία που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα ανταγωνιστικότητας να μην την ακολουθήσουν σε μια μείζονα κρίση, είναι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η εξασθένηση του ευρώ. ‘Η ελπίδα μου είναι μέρος της δουλειάς του ΔΝΤ να είναι να πείσει την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το συντονισμό μιας πιο επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής’, παρατηρεί.

Ο Ντάντους αναγνωρίζει ωστόσο ότι τα εν λόγω θέματα αφορούν σοβαρά πολιτικά προβλήματα. Καταρχήν θα είναι δύσκολο να πείσεις την ΕΚΤ να ορίσει πολιτική για λογαριασμό ενός ή δύο κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Να θυμόμαστε ότι ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της ΕΚΤ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ανάμειξη του ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό δανεισμού εσχάτης καταφυγής. Δεύτερον η σκόπιμη εξασθένηση του ευρώ θα ήταν δύσκολο να γίνει

Δημοσίευση σχολίου

 
Top