GuidePedia

0
Επιχορηγήσεις τέλος! Η Πολιτεία αποφάσισε να κλείσει τον κρουνό της κρατικής επιχορήγησης (40 εκατ. ευρώ ετησίως) προς το ποδόσφαιρο (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, Ένωση Β΄- Γ΄ Εθνικής, Σωματεία, με εξαίρεση την εθνική ομάδα), αφού θεωρεί πως το κλίμα βίας αποτελεί δυσφήμηση για το προϊόν που διαφημίζει ο ΟΠΑΠ, ενώ πιστεύει πως οι φορείς του ποδοσφαίρου δεν κάνουν το παραμικρό για την αντιμετώπισή του.
«Θεωρούμε ότι οι χορηγικές συμβάσεις του ΟΠΑΠ με τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΑΕ είναι άκυρες στο μέτρο κατά το οποίο το παραγόμενο προϊόν σε εμπορικό επίπεδο συνιστά κακή εκτέλεση των συμβάσεων αυτών. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν έχει κανέναν λόγο να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου και τρισάθλιου προϊόντος», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής.

ΤΟ ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΝ
Από το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ανάγκη ριζοσπαστικών μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας, υπήρξε μια σειρά επαφών μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων. Το βράδυ της Κυριακής ο κ. Μπιτσαξής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ χθες το πρωί είχε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκαν οι θέσεις της κυβέρνησης στο μείζον αυτό θέμα.

Ο κ. Μπιτσαξής ανακοίνωσε παράλληλα τη σύσταση Επιτροπής για την εκπόνηση αυτοτελούς κώδικα διοικητικών ποινών. Συγχρόνως ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας για την αντιμετώπιση της βίας και την άρση των κυρώσεων πρέπει να κινούνται σε τέσσερις άξονες:

1 Την αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου της ΕΠΟ, έτσι ώστε να επιβάλλονται οι κατάλληλες ποινές για επεισόδια που ενέχουν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και εκτεταμένες καταστροφές αθλητικών εγκαταστάσεων.

2 Τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της ΕΠΟ για αναβολή αγώνων, όταν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες συνθήκες για την ασφάλεια των θεατών.

3 Να υπάρχει αντικειμενική ευθύνη για τις ΠΑΕ των οποίων οι οπαδοί μετακινούνται σε εκτός έδρας παιχνίδια.

4 Να ληφθούν μέτρα τα οποία θα πείσουν ότι η αθλητική Δικαιοσύνη απονέμεται με αξιόπιστο τρόπο.

Από την πλευρά της Σούπερ Λίγκας έγινε γνωστό πως στη συνάντηση μελών της διοίκησής της με το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. στις 12 Απριλίου θα συζητηθεί το ζήτημα και στη συνέχεια οι απόψεις που θα ακουστούν θα μεταφερθούν στο συμβούλιο της διοργανώτριας που θα γίνει 3 ημέρες αργότερα.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Χάρης Σταματόπουλος αναφερόταν στο ίδιο ζήτημα επισημαίνοντας πως τα φαινόμενα βίας «απαξιώνουν ένα προϊόν, το οποίο προσφέρεται μέσω των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο ελληνικό κοινό».

Παράλληλα, ο κ. Σταματόπουλος ζήτησε από όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου να «αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους και να λάβουν άμεσα τα αναγκαία εκείνα μέτρα, ώστε στο εξής να μην επαναληφθεί κανένα νέο κρούσμα βίας εντός κι εκτός των γηπέδων» και κατέληξε, κάνοντας λόγο για επαναδιαπραγμάτευση των ήδη υπαρχουσών συμφωνιών: «Η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα επιβάλει στις διοργανώτριες αρχές, στις ενώσεις και στα ποδοσφαιρικά σωματεία-μέλη τους, που λαμβάνουν χορηγίες, οικονομικές ενισχύσεις και δωρεές, τη συμβατική υποχρέωση όχι μόνο να απέχουν από κάθε πράξη βίας, αλλά να λάβουν κάθε νόμιμο μέτρο για την αποτροπή και την εξάλειψή της. Σε αντίθετη περίπτωση η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα διακόπτει τις χρηματοδοτήσεις και θα αναζητεί, μετερχόμενη παντός νομίμου μέσου, τα κατά περίπτωση καταβληθέντα χρηματικά ποσά».


Προκύπτει τεράστιο πρόβλημα για τις ομάδες

Οι χορηγίες της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποτελούν μία από τις βασικότερες (μαζί με τα τηλεοπτικά δικαιώματα) πηγές εσόδων για το ποδόσφαιρο. Σε ετήσια βάση ο Οργανισμός δίνει στο ποδόσφαιρο ποσό της τάξεως των 40.000.000 ευρώ.
Η Σούπερ Λίγκα, με χορηγική σύμβαση ύψους 23 εκατ. ευρώ, παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Περίπου 9.000.000 ευρώ λαμβάνει η ΕΠΑΕ για τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων Β΄ και Γ΄ Εθνικής, 3.000.000 ευρώ παίρνει απευθείας η ΕΠΟ ενώ άλλα 5.000.000 ευρώ δίνονται μέσω διαφόρων ειδικών συμβάσεων.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως από τη στιγμή που ο κρουνός θα κλείσει, το οικονομικό πρόβλημα θα είναι μεγάλο για το ποδόσφαιρο. Και ειδικά για τις μικρές και μικρομεσαίες ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, τη Β΄- Γ΄ Εθνική αλλά και τα τοπικά πρωταθλήματα. Αφού για όλες αυτές τις ομάδες τα έσοδα από τις άλλες πηγές (τηλεοπτικά, εισιτήρια, χορηγίες) είναι μικρά- για τη Σούπερ Λίγκα- έως αμελητέα για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι για τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 49 εκατ. ευρώ για εφέτος (35 εκατ. από τη Νova, 6 από τον Σκάι ενώ ο Ολυμπιακός εισπράττει περί τα 8 εκατ. ευρώ από τη ΝΕΤ).
●●● Εναντίον της απόφασης για αναστολή της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τον ΟΠΑΠ που ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής τάχθηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι αντίθετη και επισημαίνει τρία σημεία. Πρώτον, θα ήθελε μια απόφαση για το ποδόσφαιρο να προέκυπτε έπειτα από διεξοδικό διάλογο, δεύτερον, θεωρεί ότι τα χρήματα από τον ΟΠΑΠ είναι ανταποδοτικά και δεν είναι χορηγίες και, τρίτον, πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να βρει από μόνο του λύσεις για την καταπολέμηση της βίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top