GuidePedia

0
ΑΓΚΥΡΑ Προειδοποιητική βολή προς τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας Χασίμ Κίλιτς στη μεγάλη κεμαλική εφημερίδα «Χουριέτ».
Ο δικαστής Κίλιτς είπε στην εφημερίδα ότι η Τουρκία «πράγματι χρειάζεται σοβαρές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις» αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν μόνο μέσω μιας «ευρείας συναίνεσης» και όχι μονομερώς.
«Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για την αλλαγή του τουρκικού συντάγματος έχουν προκαλέσει πολλή ένταση. Η Τουρκία, αργά ή γρήγορα,θα πετύχει τον στόχο να γίνει μια χώρα νόμου και δημοκρατίας,προχωρούμε όμως σε αυτό το μονοπάτι με πολύ σοβαρές ζημιές» είπε με νόημα ο κ. Κίλιτς - αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο σκάνδαλο της «Εργκένεκον» και στο σχέδιο «Βαριοπούλα» και στις μαζικές συλλήψεις αποστράτων και εν ενεργεία αξιωματικών.


Στην ουσία ο αρχιδικαστής προειδοποιεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο κ. Ερντογάν και οι οποίες θα αποσκοπούν στην περαιτέρω αποδυνάμωση του κοσμικού «βαθέος κράτους»και ιδιαίτερα δικαστών και στρατιωτικών- θα πρέπει να «περάσουν» πρώτα από το δικαστήριό του, όπου φυσικά δεν θα αντιμετωπιστούν φιλικά.

Ο δικαστής Κίλιτς έχει στο παρελθόν πρωταγωνιστήσει στις διώξεις-δικαστικά πραξικοπήματα ενάντια στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, το οποίο μάλιστα λίγο έλειψε να κηρύξει εκτός νόμου το 2008.

Ανάλογα προειδοποιητικά μηνύματα άλλωστε «περνούν» αυτές τις ημέρες και τα κοσμικά κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος ζητεί την άμεση διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν επιμένει ότι θα υπερπηδήσει μέσω προσφυγής σε δημοψήφισμα οποιοδήποτε δικαστικό εμπόδιο προκύψει στις μεταρρυθμίσεις- διαψεύδοντας παραλλήλως ότι έχει πρόθεση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κάτι τέτοιο ωστόσο ίσως απαιτηθεί αν τελικά ο φανατικός αντι-ισλαμιστής εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια προχωρήσει τελικά σε νέα προσπάθεια απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις δύο βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο επικεφαλής της Συνταγματικής Επιτροπής της Βουλής Μπουρχάν Κουζού δήλωσε ότι την απόφαση για απαγόρευση λειτουργίας πολιτικών κομμάτων δεν είναι δυνατόν να την παίρνουν μόνοι τους οι δικαστές αλλά θα πρέπει να εγκρίνεται και από το κοινοβούλιο, όπου φυσικά κυριαρχεί σήμερα το ΑΚΡ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top