GuidePedia

0
Που το πάνε οι Γερμανοί; Μέσα σε όλα έχουν αρχίσει να βγάζουν χάρτες με τα νησιά στην Τουρκία και την Θεσσαλονίκη να την λένε Solun (Σλαβικά);
Η Γερμανία διατηρεί τη σκληρή στάση της έναντι της Ελλάδας, με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να προαναγγέλλει ότι δεν πρόκειται να αποφασιστεί ο μηχανισμός στήριξης (της χώρας μας) στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Από την άλλη, κλιμακώνονται οι πιέσεις εταίρων και ανώτατων κοινοτικών αξιωματούχων στο Βερολίνο, προκειμένου να αλλάξει στάση.

Στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ως την πιο κρίσιμη των τελευταίων ετών, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί σε υπαρξιακό ζήτημα για την ίδια την Ευρωζώνη. Τις τελευταίες 48 ώρες, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης των πιέσεων προς τη Γερμανία.
Ο κ. Ζ. Μπαρόζο
Οι πιέσεις εντάθηκαν την Παρασκευή το βράδυ, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, βγήκε δημόσια και, αφού ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, έκανε έκκληση στους ηγέτες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν σε ένα σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα.
Οπως είπε, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν σε διμερή δάνεια στην Ελλάδα με τρόπο συντονισμένο, προκειμένου να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με το χρέος της. Σημείωσε μάλιστα πως μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης που απαγορεύουν τη διάσωση κρατών – μελών. Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε επίσης πως η δημιουργία αυτού του μηχανισμού δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται αυτόματα και ότι η διαχείρισή του θα γίνεται από την Ευρωζώνη. Ακολούθησε ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν σε δηλώσεις σε γερμανική εφημερίδα, που κάλεσε το Βερολίνο να συμφωνήσει στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.
Η κα Αν. Μέρκελ
Η κα Μέρκελ, βλέποντας ότι το κλίμα άρχισε να γίνει βαρύ για την κυβέρνησή της πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, πέρασε χθες στην αντεπίθεση προφανώς, για να περιορίσει την ένταση των πιέσεων. «Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη χρημάτων και θα συμβούλευα όλους να μη δημιουργήσουν αναταραχή στις αγορές, δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες για λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εάν η Ελλάδα βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών, τότε θα υπάρξει διμερής στήριξη από τα άλλα κράτη – μέλη, ενώ θα μπορούσε επίσης θα ζητηθεί και η βοήθεια του ΔΝΤ».
Εν τω μεταξύ, αρκετοί εταίροι, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, προτείνουν ταυτόχρονη εμπλοκή του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης. Την επιλογή αυτή προτείνουν η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ολλανδία, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η δέσμευση και η στήριξη της Ελλάδας πρέπει να είναι ταυτόχρονη, δηλαδή να συμμετάσχουν διμερώς οι χώρες της Ευρωζώνης, χορηγώντας δάνεια.
Οι Γερμανοί τάσσονται πλέον ανοικτά υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ενώ, από την άλλη, θεωρούν ότι δεν έφτασε ακόμη η στιγμή για να υπάρξει στήριξη της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Η στροφή αυτή των Γερμανών υπέρ της επιλογής του ΔΝΤ έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία όχι μόνο σε κυβερνήσεις όπως η γαλλική, αλλά και σε κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους, που δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να έχει ο οργανισμός αυτός το πάνω χέρι στη στήριξη της Ελλάδας.
Ζ.Κ. Γιούνκερ και Ν. Σαρκοζί
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υποστηρίζουν κατ’ αρχήν πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι αρκετή η παρέμβαση του ΔΝΤ για την επίλυση του προβλήματος.
Επί της ουσίας εκτιμούν ότι οι συνταγές του ΔΝΤ για τη «θεραπεία» του Ελλάδας μπορεί να φτάσουν μέχρι και την έξοδο από την Ευρωζώνη, κάτι που θεωρείται αδιανόητο για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών και τους κοινοτικούς αξιωματούχους. Παράλληλα, όπως τονίζουν, θα είχαμε μια εμπλοκή των ΗΠΑ και της Κίνας (μέτοχοι του ΔΝΤ) στα τεκταινόμενα στην Ευρωζώνη, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, χωρίς να μιλάμε για το πλήγμα που θα δεχόταν η αξιοπιστία της Ευρωζώνης.
Ο κ. Σ. Μπερλουσκόνι
Ευρωπαϊκή λύση για την Ελλάδα ζήτησε και η Ιταλία. «Η Ιταλία είναι απολύτως υπέρ του να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα από την Ε.Ε.», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο Reuters. Μιλώντας στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης στην Μπολόνια, ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς να πει κανείς αν η ελληνική οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. «Δεν το έχουμε ακόμα συζητήσει αυτό», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία θεωρείται ως ένας από τους «αδύναμους κρίκους» της Ευρωζώνης, καθώς το χρέος της ανέρχεται στο 117% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το δημοσιονομικό της έλλειμμα παραμένει κοντά στο 5% του ΑΕΠ.
Ολι Ρεν: Προληπτικά μέτρα
Μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικασία κατάρτισης του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των χωρών – μελών ζήτησε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ολι Ρεν. Απέρριψε δε τις προτάσεις του Βερολίνου για πιο αυστηρές κυρώσεις σε χώρες με υψηλά ελλείμματα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα die Welt, o Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι, με τον τρόπο αυτόν, η Κομισιόν θα μπορεί να εντοπίζει εγκαίρως αν μία χώρα – μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνεται από τα κράτη – μέλη της μόνο όταν οι προϋπολογισμοί τους έχουν ήδη οριστικοποιηθεί. Τότε είναι πολύ αργά», τόνισε ο κ. Ρεν. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στις προτάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, για πιο αυστηρές οι κυρώσεις προς τις «ασυνεπείς» χώρες. «Ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πρέπει να είναι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων προς τις χώρες αυτές, αλλά η βελτίωση των προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top