GuidePedia

0
Παρασκηνιακός μαραθώνιος, με έντονη διπλωματία στην ΕΕ, για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Την υποστήριξή της στην πολιτική που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και την αποφασιστικότητα της Ε.Ε να κάνει ότι είναι αναγκαίο για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, επιβεβαίωσε η Άγγελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Γιώργο Παπανδρέου.


Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας, η καγκελάριος επανέλαβε τη στήριξη της στη μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και ότι «ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης».

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη συνέντευξή του στην Μπιλντ της Κυριακής, δηλώνει ότι η Γερμανία θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, αλλά δεν διευκρινίζει εάν το Βερολίνο θα συμμετάσχει σ΄ αυτόν το μηχανισμό. Προσθέτει, πάντως, ότι η Αθήνα διαθέτει τη δυνατότητα να ζητήσει ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Πίεση προς το Βερολίνο για να εγκρίνει έναν μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα, ασκεί ο Ζοζέ Μπαρόζο, με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης», λέει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία θα συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης», προσθέτει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Oι Ισπανοί υπέρ λύσης στο ελληνικό ζήτημα

Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσε τη δική της φωνή, στη φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να ζητήσει την έγκριση σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, αυξάνοντας την πίεση επί της απρόθυμης Γερμανίας.

"Η ισπανική προεδρία θα εργασθεί γι' αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος προσερχόμενος σε συνάντηση των ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες. "Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, αυτή την αλληλεγγύη που θεωρώ ότι αξίζει η Ελλάδα, χάρις στα μέτρα που η κυβέρνηση του Παπανδρέου έχει λάβει", δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Ιταλία στηρίζει, δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Η Ιταλία είναι "απολύτως υπέρ" της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο Reuters, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μία ακόμα ένδειξη του πόσο διχασμένες είναι οι χώρες της ευρωζώνης ως προς το τι πρέπει να πράξουν για την ελληνική οικονομική κρίση. "Είμαστε απολύτως υπέρ", είπε ο Μπερλουσκόνι ερωτηθείς για το αν η Ιταλία θεωρεί ότι η Ε.Ε πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα.

Μιλώντας στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης στην Μπολόνια, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η ελληνική οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. "Δεν το έχουμε ακόμα συζητήσει αυτό", είπε ο Μπερλουσκόνι.

Τι υποστηρίζει ο Ρεν


Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, λέει στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι «η ΕΕ έχει τα μέσα (να θέσει σε λειτουργία) μία ταχεία και συντονισμένη βοήθεια». «Τα χρηματοοικονομικά μέτρα βοηθείας μπορεί να υλοποιηθούν σύντομα, αλλά θα συνεπάγονται αυστηρών υποχρεώσεων» της Ελλάδας έναντι των εταίρων της, αναφέρει. Ταυτόχρονα, απορρίπτει τις προτάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ να αυξηθούν οι κυρώσεις προς τις χώρες που δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμά τους.

Τι ζητεί η Αθήνα


Η Ελλάδα ζητεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της Ένωσης να εγκρίνουν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες τη θέσπιση μηχανισμού οικονομικής βοήθειας, η οποία δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά σε περίπτωση ανάγκης. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι ένα τέτοιο μήνυμα θα μπορούσε να κατευνάσει τις αγορές, δίνοντάς της την ικανότητα να δανεισθεί με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με σήμερα ώστε να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top