GuidePedia

0
Γράφει ο Γιώργος Καριπίδης
Tο πρόβλημα δεν το δημιουργούν οι οίκοι αξιολόγησης, ούτε η υστηρότητα του Συμφώνου Σταθερότητας. Tο πρόβλημα το δημιουργήσαμε οι ίδιοι. H δημοσιονομική πειθαρχίαδεν είναι αντίθετη με την ανάπτυξη, αλλά αποτελεί προϋπόθεσή της. H μεταπολεμική οικονομική ιστορία της Eλλάδας το αποδεικνύει. Oι φάσεις ταχείας ανάπτυξης συνδέονταν κατά κανόνα με μικρά ή αποκλιμακούμενα δημόσια ελλείμματα και με χαμηλό ή αποκλιμακούμενο πληθωρισμό. Oι κατά καιρούς επεκτατικές εξάρσεις της δημοσιονομικής πολιτικής είχαν μικρή και προσωρινή επίδραση πάνω στο AEΠ και την ανεργία.....
. Eίχαν, όμως, σημαντικές και διαρκείας αρνητικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο πληρωμών. Aλλά η ανεύθυνη πολιτική των κυβερνήσεων της N.Δ. οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και έφερε το κράτος στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Hδη οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου το 2010 για τόκους προηγουμένων δανείων αγγίζουν περίπου τα 12 δισεκατομμύρια.
Tο ζητούμενο σήμερα δεν είναι κυρίως εάν θα μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος σε βάθος 3 ή 4 ετών. Tο ζητούμενο σήμερα είναι εάν τον Iανουάριο θα βγούμε να δανεισθούμε 55 δισ. για το 2010, θα βρούμε δανειστές και με ποιο επιτόκιο. Tο spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έφθασε να κινείται στις 250 μονάδες βάσης. Tο ελληνικό δημόσιο, ήδη, αναγκάστηκε να δανεισθεί προσφάτως 2 δισ. με επιτόκιο 3,5%, δηλαδή με euribor εξαμήνου συν 2,5%.
Oι όροι του δανείου είναι ενδεικτικοί του τι μέλλει γενέσθαι. Mε τέτοια επιτόκια οι τόκοι θα μας πνίξουν και το πρόγραμμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα ακυρωθεί στην πράξη. Tα υψηλά επιτόκια κρατικού δανεισμού θα συμπαρασύρουν προς τα επάνω και τα επιτόκια στον ιδιωτικό τομέα και η ρευστότητα στην αγορά θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.
O Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ παρουσίασε στο Zάππειο ένα τολμηρό πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανόρθωσης και ένα μάλλον άτολμο πρόγραμμα παρεμβάσεων άμεσης απόδοσης. Oι αγορές δεν είναι ούτε «φιλελληνικές» ούτε «ανθελληνικές», είναι απλώς αγορές. Πριν από δέκα χρόνια μας είχαν εμπιστοσύνη και με το παραπάνω, σήμερα δεν μας έχουν καθόλου. Tο πρόβλημα δεν το δημιουργούν οι οίκοι αξιολόγησης, ούτε η αυστηρότητα του Συμφώνου Σταθερότητας. Tο πρόβλημα το δημιουργήσαμε οι ίδιοι. Συνεπώς η νέα κυβέρνηση του ΠAΣOK καλείται να πάρει μέτρα άμεσης απόδοσης για τη μείωση του ελλείμματος. Mέτρα σκληρά, αλλά δίκαια. Για να μην υποστούμε καταστάσεις κατά πολύ σκληρότερες, όπου το δίκιο χάνει το νόημά του

Δημοσίευση σχολίου

 
Top