GuidePedia

0
Οι δύο πρώην υπουργοί προσπαθούν να επιρρίψουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες για την κακή κατάσταση της οικονομίας και το τεράστιο χρέος. Ο ρόλος Σουφλιά στην εκπαραθύρωση Αλογοσκούφη και στην προώθηση Παπαθανασίου Στενοί φίλοι δεν υπήρξαν ποτέ. Ο συνδετικός κρίκος ήταν ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος εμπιστευόταν τουλάχιστον έως το τέλος του 2008 απόλυτα τον Γ. Αλογοσκούφη για την οικονομική πολιτική και ήταν παιδικός φίλος με τον Ι. Παπαθανασίου.
Κοντά τους έφερνε επίσης μια «νεοφιλελεύθερη» για πολλούς προσέγγιση των οικονομικών ζητημάτων....... Κάπως έτσι, από τον Σεπτέμβριο του 2007 οι Γ. Αλογοσκούφης και Ι. Παπαθανασίου οδηγήθηκαν σε μια πολιτική συγκατοίκηση στο υπουργείο Οικονομίας, που δεν τους πήγε πολύ μακριά και έχει βάλει τον τελευταίο χρόνο σε σκληρή δοκιμασία και την προσωπική σχέση τους.
Εκτός από το δημοσιονομικό ναυάγιο, το οποίο ο ένας χρεώνει στον άλλον, εάν κάποιος έχει μπει ανάμεσά τους από τον περασμένο Ιανουάριο, αυτός είναι ο Γ. Σουφλιάς. Ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο έδινε πολυετή μάχη για την εκπαραθύρωση Αλογοσκούφη, αλλά φέρεται ότι εισηγήθηκε και την αναβάθμιση Παπαθανασίου από υφυπουργό σε υπουργό Οικονομίας, προτού εκπνεύσει με συντριπτικά κατάγματα η κυβέρνηση Καραμανλή.

Το προχθεσινό πολεμικό επεισόδιο ανάμεσα στους δύο πρώην τσάρους της Οικονομίας (με τον Ι. Παπαθανασίου να καταλογίζει αναποτελεσματικότητα στον προκάτοχό του και τον Γ. Αλογοσκούφη να καταγγέλλει τον διάδοχό του για την εκτίναξη του ελλείμματος στο 12%) δεν είναι το πρώτο ανάμεσά τους και αρκετοί στη Ν.Δ. στοιχηματίζουν ότι δεν θα είναι το τελευταίο. Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, είναι πιθανόν να αναγκάσει και τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στο «απόλυτο άδειασμα» των πρώην υπουργών, το οποίο άλλωστε έχει αρχίσει με διακριτικό τρόπο.

Κόκκινο πανί. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο στελέχη- που εξακολουθούν να αποτελούν κόκκινο πανί για πολλούς βουλευτές της Ν.Δ.- έχουν βρεθεί από τον περασμένο Οκτώβριο στο περιθώριο της πολιτικής και κομματικής ζωής. Ο Γ. Αλογοσκούφης μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση, στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου, βρέθηκε και εκτός Βουλής αποτυγχάνοντας να επανεκλεγεί στην Α΄ Αθήνας. Και διεμήνυσε ότι εγκαταλείπει την ενεργό πολιτική, καθώς ανέστειλε τη λειτουργία του πολιτικού γραφείου του και επέστρεψε στα καθηγητικά καθήκοντα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Ακόμη και αν αναθεωρήσει, υπό την ηγεσία Σαμαρά θεωρείται απίθανο να βρει εκ νέου θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Εκτός επιλογών. Ο Ι. Παπαθανασίου επανεξελέγη δύσκολα στη Β΄ Αθήνας, αλλά είναι εμφανές ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια της νέας ηγεσίας και μένει εκτός της νέας ομάδας κρούσης της Ρηγίλλης. Και όπως παρατηρούν με νόημα στενοί συνεργάτες του νέου προέδρου, ο τελευταίος λόγος για τον οποίο ο κ. Σαμαράς δεν σκοπεύει να βγάλει τον πρώην υπουργό από το ψυγείο είναι επειδή συντάχθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη στη μάχη της διαδοχής.

Ο ανοικτός πόλεμος ανάμεσα στους πρώην τσάρους συνδέεται και με την ιστορική ήττα της Ν.Δ., αφού και οι δύο επιδιώκουν να αναλάβουν μικρότερο μερίδιο ευθύνης. Κομματικοί παράγοντες, ωστόσο, θεωρούν δεδομένο ότι σε αυτούς θα επικεντρωθούν τα περισσότερα πυρά για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ώστε να προστατευθεί ώς έναν βαθμό και η εικόνα του Κ. Καραμανλή.


Κόκκινο πανί και οι δύο για πολλούς βουλευτές της Ν.Δ.


Τα πολεμικά επεισόδια είχαν αρχίσει πριν από ένα χρόνο

Είναι κοινός τόπος στη Ν.Δ. ότι επί μήνες, ίσως ακόμη και σήμερα, ο πραγματικός στόχος των βολών Αλογοσκούφη κατά Παπαναθασίου ήταν ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος μετείχε και στην κλειστή Οικονομική Επιτροπή που συγκρότησε ο Κ. Καραμανλής.

Δεν είχαν περάσει ούτε τρεις μήνες από την αποπομπή του και ο κ. Αλογοσκούφης έστειλε το πρώτο μήνυμα κατά του διαδόχου του, προεξοφλώντας την αποτυχία της πολιτικής των έκτακτων φόρων.

Στην πορεία και έως την προεκλογική περίοδο, τα πολεμικά επεισόδια ήταν συνεχή. Τον περασμένο Μάιο, πριν από τις ευρωεκλογές που προανήγγειλαν την κατάρρευση της Ν.Δ., ο κ. Αλογοσκούφης διεμήνυσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος του Δημοσίου κάτω από το 3% στα τέλη του 2010 είναι ανέφικτος και συνέστησε στον κ. Παπαθανασίου να διαπραγματευθεί νέα παράταση από την Κομισιόν, παρατείνοντας ουσιαστικά την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Ι. Παπαθανασίου κατηγόρησε τον προκάτοχό του ότι με τις παρεμβάσεις του έστελνε «λάθος μηνύματα» στις Βρυξέλλες και τορπίλιζε ουσιαστικά την προσπάθεια της κυβέρνησης. Ο κ. Αλογοσκούφης συνέχισε ακάθεκτος, επικρίνοντας τον διάδοχό του γιατί πήρε πίσω τα τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που είχε επαναφέρει ο ίδιος το προηγούμενο φθινόπωρο. «Οι έκτακτες εισφορές είναι ατελέσφορες γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα» επέμενε ο κ. Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι εκείνος είχε αντιταχθεί στα έκτακτα και προσωρινά φορολογικά μέτρα και είχε εισηγηθεί «μέτρα μόνιμου χαρακτήρα». Ουδείς βεβαίως άνοιγε έως τον περασμένο Σεπτέμβριο καβγά για το διψήφιο ποσοστό του ελλείμματος, το οποίο παρουσίασε πρώτος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος. Μέχρι τότε, ο μόνος από τη Ν.Δ. που αμφισβητούσε δημοσίως τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα ήταν ο Π. Δούκας, ο οποίος από τον Ιούνιο ακόμη έκανε λόγο για ποσοστό που «μπορεί να ξεπεράσει το 8-9%».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top