GuidePedia

0
Δυσάρεστες εκπλήξεις στους Γερμανούς βασικούς μετόχους του ΟΤΕ, που περίμεναν μεγάλα οφέλη από τα συνεχή προγράμματα απομάκρυνσης προσωπικού με προγράμματα εθελούσιας εξόδου, επιφύλαξε η κυβέρνηση, εντείνοντας περαιτέρω την ήδη σοβαρή αβεβαιότητα για την κερδοφορία του Οργανισμού.
Η ψυχρολουσία στη διοίκηση Βουρλούμη, που εμφανιζόταν εξωπραγματικά βέβαιη ότι θα συνεχίσει αδιατάρακτα τις πρακτικές των προηγούμενων ετών και μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου..... ήλθε χθες από τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, ο οποίος είπε κατηγορητικό «όχι» στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 200 άτομα, το οποίο είχε ανακοινωθεί μόλις την Τρίτη.
«Αδειάζοντας» τον κ. Βουρλούμη, αλλά και τον κ. Ι. Αϊβάζη, που ανέλυε μόλις πρόσφατα στους εκπροσώπους ξένων οίκων τα οφέλη για τον ΟΤΕ από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ο κ. Λοβέρδος εμφανίσθηκε συνεπής στις θέσεις που είχε εκφράσει και κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, όταν τόνιζε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στις πολυτελείς εθελούσιες εξόδους που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η δήλωση Λοβέρδου εξαφανίζει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και διοίκησης του ΟΤΕ για το θέμα της εθελουσίας εξόδου, ενδεχομένως με διαφορετικούς όρους: «Η εθελούσια έξοδος που οργανώνει η Διοίκηση του ΟΤΕ είναι αντίθετη με την πολιτική που έχει χαράξει η Κυβέρνηση, επαχθής για το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και καταστροφική σε σχέση με το μήνυμα που αποστέλλει στην Ελληνική κοινωνία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους Διεθνείς Οργανισμούς», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. «Με πρακτικούς όρους ομιλώντας, η εθελούσια αυτή έξοδος δεν θα γίνει», ξεκαθάρισε.
Σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Βουρλούμης εμφανιζόταν αλαζονικά βέβαιος, ότι και μετά την αλλαγή στην κυβέρνηση, ο ΟΤΕ θα συνέχιζε χωρίς προβλήματα τα μικρά ετήσια προγράμματα εθελουσίας εξόδου, αν και είχε παραδεχθεί, ότι «παγώνουν» μέχρι νεοτέρας τα σχέδια για ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Τώρα, μετά το «χτύπημα» της κυβέρνησης, ο ΟΤΕ –χωρίς την παρουσία του κ. Βουρλούμη, ο οποίος σύντομα απομακρύνεται- καλείται να βρει άλλους τρόπους για την ενίσχυση της χαμηλής κερδοφορίας του.
Σημειώνεται, ότι πρόεδρος του ΟΤΕ είχε ανακοινώσει στους εργαζομένους την Τρίτη, χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει σχετικά με την κυβέρνηση, ότι για περίπου 200-250 άτομα θα ίσχυε το πρόγραμμα αποχώρησης με οικονομικά κίνητρα, που εφαρμόζει ο ΟΤΕ σε σταθερή βάση από το 1996, παρότι μάλιστα η ΟΜΕ-ΟΤΕ αυτή τη φορά είχε αρνηθεί να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου.
Τα οικονομικά κίνητρα αποχώρησης προβλέπονταν για όσους εργαζομένους έχουν τουλάχιστον 15ετή πραγματική υπηρεσία στον ΟΤΕ και θα υπέβαλαν αίτηση παραίτησης από την εταιρεία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού.
Το «στοπ» της κυβέρνησης στο «ξεφόρτωμα» υπαλλήλων από τον ΟΤΕ στα ασφαλιστικά ταμεία, που ουσιαστικά ισοδυναμούσε με επιδότηση της κερδοφορίας του Οργανισμού από την περιουσία των ασφαλισμένων, αφήνει σε πλήρη αμηχανία τη διοίκηση, που ως τώρα είχε κάνει κατάχρηση αυτής της εύκολης λύσης για να βελτιώνει τα ασθενή αποτελέσματα του ΟΤΕ.
Και αυτό σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας για τα έσοδα, λόγω της κάμψης της αγοράς και του έντονου ανταγωνισμού, που προκάλεσαν μάλιστα και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ από την S&P αυτή την εβδομάδα.
Στο σχετικό σημείωμά του, ο αναλυτής του διεθνούς οίκου σημείωνε ότι η υποβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την εκτίμησή του για ενίσχυση των πιέσεων των λειτουργικών αποτελεσμάτων του οργανισμού. Οι πιέσεις αυτές έχουν ήδη επιβαρύνει τα κέρδη και τις ταμειακές ροές του 2009, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναλυτή το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστούν και μέσα στο 2010. Η S&P περιμένει επίσης ότι αρνητική πορεία των λειτουργικών μεγεθών τον επόμενο χρόνο θα μειώσει περαιτέρω τις ταμειακές ροές του οργανισμού και θα επηρεάσει σοβαρά τη χρηματοδότησή του.
Το αδιέξοδο στο οποίο με μαθηματική βεβαιότητα οδηγούσε τον ΟΤΕ η διοίκηση Βουρλούμη είναι τώρα πλήρες: ο ΟΤΕ χάνει συνεχώς έδαφος έναντι του ανταγωνισμού στην τηλεφωνία και τις συνδέσεις DSL, δυσκολεύεται να βρει την παραμικρή αναπτυξιακή διέξοδο και ως τώρα κάλυπτε τις αδυναμίες του με το συνεχές «ξεφόρτωμα» υπαλλήλων στα ταμεία. Τώρα που αυτό το παράθυρο κλείνει, η αποτυχία της διαχείρισης Βουρλούμη αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top