GuidePedia

0
Οι σειρήνες ήχησαν την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας για την πρώτη επέτειο του αιματηρού πολέμου των 22 ημερών. Η ισραηλινή επίθεση άρχισε στις 11:20 τοπική ώρα το πρωϊνό της 27ης Δεκεμβρίου του 2008 με μαζικούς βομβαρδισμούς, αφαιρώντας 225 ζωές μόλις σε 24 ώρες. Ένα χρόνο μετά, η Γάζα ασφυκτιά κάτω από τον ισραηλινό αποκλεισμό και η διεθνής κοινότητα παραμένει σε ρόλο θεατή.Η επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι», που εξαπολύθηκε κατά της ριζοσπαστικής Χαμάς..... για την απόκρουση των πυραυλικών επιθέσεων κατά του νότιου Ισραήλ, τερματίστηκε στις 18 Ιανουαρίου του 2009, αφήνοντας πίσω της 1.450 Παλαιστίνιους νεκρούς -οι 900 άμαχοι, ανάμεσά τους 400 παιδιά. Ο πόλεμος κόστισε τη ζωή 13 Ισραηλινών στρατιωτών.
Το σφυροκόπημα οδήγησε σε ασύλληπτο δράμα για τον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό, παγιδευμένο σε μία στενή λωρίδα γης που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς από τον Ιούνιο του 2007 μετά την εκδίωξη των δυνάμεων που υπακούουν στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, με αποτέλεσμα τα Παλαιστινιακά Εδάφη να παραμένουν έως σήμερα κομμένα στα δύο.
Τις πρώτες ημέρες του πολέμου η διεθνής διπλωματία βρέθηκε σε «καταστολή» και όταν πλέον οι βομβαρδισμοί διακόπηκαν -μετά από κατάπαυση του πυρός που κήρυξαν μονομερώς Ισραήλ και Χαμάς (διεκδικώντας αμφότεροι τη νίκη)- φανερώθηκε ο θάνατος και το μέγεθος της καταστροφής. Η Λωρίδα της Γάζας ισοπεδωμένη.
Ένα χρόνο μετά τον έναρξη του πολέμου, η Γάζα ασφυκτιά κάτω από τον ισραηλινό αποκλεισμό από ξηράς, αέρος και θαλάσσης. Ο αποκλεισμός εμποδίζει τη διέλευση των απαραίτητων υλικών για την ανοικοδόμηση, και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τη διεθνή κοινότητα ότι πρόδωσε τους κατοίκους της Γάζας.
Εκατοντάδες οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους που έχασαν και εκατοντάδες ακόμη έχουν μείνει ανάπηροι από βαρύτατους τραυματισμούς. Χιλιάδες σπίτια παραμένουν κατεστραμμένα, παιδιά κοιμούνται ακόμη σε σκηνές, είτε γιατί δεν έχουν σπίτι, είτε γιατί φοβούνται πως θα επιστρέψει ο ήχος των βομβαρδιστικών.
Η έρευνα του ΟΗΕ (γραφεία του οποίου στη Γάζα έγιναν επίσης στόχος ισραηλινών επιθέσεων) έχει καταγράψει εγκλήματα πολέμου εκατέρωθεν, από το Ισραήλ και τη Χαμάς.
Μιλώντας στην πρώτη επέτειο του πολέμου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι στερούνται «βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και κάλεσε το Ισραήλ να θέσει τέλος «στον απαράδεκτο και αντιπαραγωγικό» αποκλεισμό, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να επιτρέψει να προχωρήσει η ανοικοδόμηση.
«Η ποιότητα και ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών που εισέρχεται στη Γάζα είναι ανεπαρκής, η οικονομική δραστηριότητα και η ανοικοδόμηση έχει παραλύσει» δήλωσε. Απευθυνόμενος στη Χαμάς ζήτησε να σεβαστεί εξίσου το Δίκαιο, να θέσει τέλος στη βία και όλοι οι Παλαιστίνιοι να εργαστούν για την ενότητα.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισήμανε ότι υπάρχει σήμερα μία αίσθηση απελπισίας στη Γάζα του 1,5 εκατ. Παλαιστινίων, οι μισοί εκ των οποίων είναι κάτω των 18 ετών, σημειώνοντας ότι απαιτείται επειγόντως μία θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση. «Η μοίρα τους [των κατοίκων της Γάζας] και η ευημερία τους [των Ισραηλινών] συνδέονται στενά» τόνισε.
Υπό το βάρος του ισραηλινού αποκλεισμού μόνο βασικές ανθρωπιστικές προμήθειες εισέρχονται στη Γάζα, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοί τους δεν έχουν μπορέσει να αποκτήσουν υλικά απαραίτητα για να επιδιορθώσουν σπίτια, κτίρια και υποδομές. Η δημόσια υγεία πάσχει ως αποτέλεσμα αυτού. Η απόγνωση και η φτώχεια διογκώνονται.
Διεθνές κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια που αποτελείται από περίπου 200 οχήματα ελπίζει να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας επ' ευκαιρίας της επετείου για να προσφέρει βοήθεια και να στείλει μήνυμα κατά του αποκλεισμού. Το κονβόι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ιορδανία, αναμένοντας άδεια για να περάσει την Ερυθρά Θάλασσα και να προχωρήσει στην Αίγυπτο.
Την ίδια ώρα, η Χαμάς διοργανώνει για την επέτειο του πολέμου διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ομιλίες που θα διαρκέσουν έως και τις 18 Ιανουαρίου. «Είμαστε οι νικητές, είμαστε οι μαχητές, είμαι γροθιά» φώναζαν άνδρες της Χαμάς το πρωί της Κυριακής σε διαδήλωση στην Τζαμπαλίγια, κουνώντας τις σημαίες της οργάνωσης και κρατώντας φωτογραφίες των νεκρών τους.
Σύμφωνα, όμως, με τις διεθνείς ανταποκρίσεις οι περισσότεροι κάτοικοι αγνόησαν τις εκδηλώσεις ζητώντας αντίθετα από τη Χαμάς να ανταποκριθεί απέναντι στις δικές τους ανάγκες. Πολλά αυτοκίνητα κινούνταν και πεζοί συνέχισαν να περπατούν όταν ήχησαν το πρωί της Κυριακής οι αντιαεροπορικές σειρήνες.
«Θα ευχόμουν να είχαν ανοίξει καλύτερα ένα εργοστάσιο. Αυτό θα ήταν καλύτερο από αυτό» λέει ο 30χρονος Ραμί Μοχάμαντ από τη Γάζα αναφερόμενος στις διαδηλώσεις πυγμής της Χαμάς.
Στο Ισραήλ, εν τω μεταξύ, δεν γίνεται καμία εκδήλωση ή αναφορά την Κυριακή για την έναρξη του πολέμου. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε καν στην επίθεση, που εξαπέλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση, κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.
Προειδοποίησε, όμως, ότι το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά σε οποιεσδήποτε παλαιστινιακές επιθέσεις και επαίνεσε τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που σκότωσαν τρεις Παλαιστινίους, τους οποίους το Ισραήλ κατηγορεί για τη δολοφονία ενός εβραίου εποίκου στη Δυτική Όχθη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top