GuidePedia

0
Ο Μπαράκ Ομπάμα παραλαβάνει το Νόμπελ Ειρήνης από τον πρόεδρο της επιτροπής Νόμπελ Θόρμπιορν Γιάγκλαντ (αριστερά).«Ορισμένοι πόλεμοι είναι δικαιολογημένοι»,  δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Ειρήνης σήμερα στο Όσλο.Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι η απόφαση απονομής του βραβείου στο πρόσωπό του προκάλεσε αντιδράσεις. «Ως ένα σημείο, αυτό έγινε επειδή βρίσκομαι στην αρχή και όχι στο τέλος των προσπάθειών μου στη διεθνή σκηνή». Τόνισε επίσης, ότι τα επιτεύγματά του είναι ελάχιστα σε σχέση με τα επιτεύγματα όσων παρέλαβαν το βραβείο πριν από αυτόν......
Πρόσθεσε δε, ότι οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι είναι ηγέτης ενός έθνους που βρίσκεται στο μέσον δύο πολέμων. «Ο ένας είναι ένας πόλεμος που βρίσκεται προς το τέλος του. Ο άλλος είναι μια διαμάχη που η Αμερική δεν αναζήτησε» πρόσεθεσε.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση του κόστους αυτών των συγκρούσεων, υπερασπίστηκε, ωστόσο, την αμερικανική πολιτική.
Επισήμανε ότι στόχος είναι η ειρήνη, αλλά δήλωσε ότι η πίστη σε αυτήν σπάνια είναι αρκετή για την επίτευξή της.
«Θα υπάρξουν στιγμές, όταν τα έθνη -δρώντας ξεχωριστά ή μαζί- θα δουν ότι η χρήση δύναμης είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και ηθικά δικαιολογημένη» είπε.
«Ένα μη βίαιο κίνημα δε θα μπορούσε να σταματήσει το στρατό του Χίτλερ» πρόσθεσε. «Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να πείσουν τους ηγέτες τη Αλ Κάιντα να αφήσουν τα όπλα».
Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες που αφορούν στη χρήση βίας, ενώ υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει το βραβείο για να φτάσει σε έναν κόσμο «όπως θα έπρεπε να είναι».
Παράλληλα, κάλεσε να υπάρξει σκληρή δράση κατά χωρών που παραβαίνουν τη διεθνή νομοθεσία, αναφερόμενος κυρίως στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα.
Ο Ομπάμα παρέλαβε το βραβείο και το χρυσό μετάλλιο και δήλωσε ότι τα 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες που το συνοδεύουν θα τα δωρίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.


«Έκκληση για δράση το φετινό βραβείο»
Η φετινή επιλογή για την απονομή του βραβείου Νόμπελ «πρέπει να γίνει κατανοητή στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατάστασης, με τις μεγάλες εντάσεις, τους πολυάριθμους πολέμους, τις άλυτες συγκρούσεις, τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία της τελετής ο Θόρμπιορν Γιάγκλαντ, πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

«Από την πρώτη στιγμή, ο πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα συνεργασίας που μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή αυτή της κατάστασης. Πολλοί έχουν πει ότι το βραβείο αυτό είναι πρόωρο. Ωστόσο η ιστορία έχει πολλά να πει για τις χαμένες ευκαιρίες. Τώρα, σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις ιδέες του προέδρου Ομπάμα. Το φετινό βραβείο αποτελεί μία έκκληση για δράση για όλους μας».

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Ομπάμα τον Οκτώβριο για «τις εξαιρετικές του προσπάθειες να ενισχυθεί η διεθνής διπλωματία και η συνεργασία του με τους ανθρώπους».
Αντιπολεμικοί διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο, όπου έλαβε χώρα η τελετή.

«Διαμαρτυρόμαστε εναντίον του, γιατί πρόκειται να λάβει αυτό το βραβείο και δεν νομίζουμε ότι είναι άνθρωπος της ειρήνης», δήλωσε διαδηλωτής στο πρακτορείο AFP.

«Το Νόμπελ Ειρήνης δημιουργεί υποχρεώσεις. Η απόφαση αποστολής ενισχύσεων στο Αφγανιστάν είναι λυπηρή και κυνική και δείχνει ότι ο Ομπάμα δεν ανέλαβε τις υποχρεώσεις του» εξηγεί ο Μπέντζαμιν Έντρε Λάρσεν, ο ηγέτης της Fredsinitiativet, ομάδας οργανώσεων που διοργάνωσαν τις διαδηλώσεις.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top