GuidePedia

0
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν επιδεινωθεί σχεδόν κάθε χρονιά από το 1980 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στην Κοπεγχάγη το Διεθνές Πρόγραμμα Γαιόσφαιρας-Βιόσφαιρας (IGBP), παρουσιάζοντας παράλληλα το Δείκτη Κλιματικής Αλλαγής......
Ο δείκτης -για τη δημιουργία του οποίου πηγή έμπνευσης στάθηκε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones- βασίζεται στις θερμοκρασίες του πλανήτη, την επέκταση των αρκτικών πάγων κατά τη θερινή περίοδο, τις συγκεντρώσεις διοξειδίου στην ατμόσφαιρα και τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας.
(Γράφημα αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη)
"Το κλιματικό σύστημα αλλάζει προς την κατεύθυνση ενός πλανήτη που γίνεται όλο και πιο θερμός", δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του IGBP κ. Ζίμπιλ Ζάιτσινγκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με το Δείκτη Κλιματικής Αλλαγής, η κλιματική αλλαγή επιδεινωνόταν κάθε χρονιά από το 1980 -χρονιά έναρξης συλλογής στοιχείων από δορυφόρους- μέχρι σήμερα, εκτός του 1982, 1992 και 1996, πιθανώς λόγω μεγάλων εκρήξεων ηφαιστείων εκείνες τις χρονιές (Μεξικό, Μονσεράτ και Πινατούμπο στις Φιλιππίνες, αντιστοίχως), που εκτίναξαν ψηλά στην ατμόσφαιρα μεγάλα νέφη σκόνης, κρύβοντας τον ήλιο και οδηγώντας σε πτώση της θερμοκρασίας.

Oι επιστήμονες μπορούν στο μέλλον να συμπεριλάβουν στη διαμόρφωση του δείκτη και άλλους παράγοντες, όπως την αποδάσωση, την οξίνιση των ωκεανών ή τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, είπε η κ. Ζάιτσινγκερ.
(Γράφημα ανόδου της στάθμης της θάλασσας



Οι ΗΠΑ θα συμβάλουν σε ταμείο για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά δεν θα καταβάλουν αποζημιώσεις

Οι ΗΠΑ θα συμβάλουν σε ένα ταμείο το οποίο θα βοηθάει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αλλά η χώρα του δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη να καταβάλλει "αποζημιώσεις" για την εδώ και εκατονταετίες ρύπανση του πλανήτη από την ίδια με την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Αναγνωρίζουμε απολύτως τον διαχρονικό μας ρόλο στην εκπομπή αερίων στην ατμόσφαιρα, ως εκεί, αλλά απορρίπτω κατηγορηματικά οποιαδήποτε αίσθηση ενοχής ή τις αποζημιώσεις", δήλωσε ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τις κλιματικές αλλαγές Τοντ Στερν.



Οι συνομιλίες για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έχουν αγνοήσει τη διατροφική κρίση

Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το κλίμα έχουν αγνοήσει τη διατροφική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων που μπορούν αφενός να συντελέσουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και να δώσουν, αφετέρου, ώθηση στην παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) κ. Ζακ Ντιουφ.

"Ιστορικά, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις βιομηχανικές πλευρές της κλιματικής αλλαγής, είτε στα εργοστάσια είτε στις μεταφορές, αλλά πολύ λιγότερο στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας. Θα θέλαμε να υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας της γεωργίας", υπογράμμισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Ντιουφ.

Ο FAO υποστηρίζει ότι ορισμένες πρακτικές αγροτοκαλλιεργειών, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα, μπορούν να επουλώσουν υποβαθμισμένες γαίες και, κατά συνέπεια, να αυξήσουν τις σοδειές. Επιπλέον, πρακτικές όπως η χρήση ζωικών λιπασμάτων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση στο χώμα ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα ισοδύναμων με ποσοστό έως και 10% των εκπομπών, παγκοσμίως.
Οι αγροτοκαλλιέργειες είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές καθώς ωθούν σε αποδάσωση και όταν συνυπολογιστεί αυτή η έμμεση επίπτωση αντιστοιχούν στο ένα τρίτο σχεδόν των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Χρηματοδοτικό μηχανισμό για την ενθάρρυνση των χωρών να μην προχωρούν σε αποδάσωση, ζήτησε ο κ. Ντιουφ αλλά δήλωσε, παράλληλα, ότι δεν συμφωνεί με τη θέσπιση σκληρών μέτρων όπως "ημέρες χωρίς κρέας".

"Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο, να εξασφαλίσουμε καλύτερους τρόπους παραγωγής κρέατος. Η τροφή είναι στοιχείο κουλτούρας, πολιτισμού, δεν το αλλάζεις αυτό μέσα σε μια νύχτα", τόνισε ο κ. Ντιουφ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top