GuidePedia

0
Βραχυκύκλωσαν τη Ν.Δ. τα μηνύματα συναίνεσης που εξέπεμψε προς τη νέα κυβέρνηση ο κ. Κ. Καραμανλής. Οι επίδοξοι δελφίνοι εμφανίστηκαν διχασμένοι στο βήμα της Βουλής, ενώ σε κατάσταση σύγχυσης κορυφαία στελέχη και γαλάζιοι βουλευτές έσπευδαν να διαμηνύσουν ότι οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού δεν δεσμεύουν τον επόμενο αρχηγό......


Η χαλαρή διάθεση του κ. Καραμανλή, ο οποίος έτεινε χείρα συνεργασίας στον κ. Γ. Παπανδρέου και υποσχέθηκε την αμέριστη στήριξη της Ν.Δ. για τα εθνικά θέματα και «δύσκολες αποφάσεις» στον τομέα της οικονομίας, έκανε άνω-κάτω την αξιωματική αντιπολίτευση. Το κλίμα στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα έγινε ακόμη βαρύτερο από την κατηγορηματική δέσμευση του κ. Καραμανλή ότι η Ν.Δ. παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για επανεκλογή του κ. Κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος που εξέφραζαν τη δυσφορία τους για την τακτική του πρώην πρωθυπουργού, υποστήριζαν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος «εγκλωβίζει τον διάδοχό του», προεξοφλώντας παράλληλα μια τετραετία του ΠΑΣΟΚ χωρίς αντιπολιτευτικά εμπόδια.

Οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία της Ρηγίλλης φάνηκαν αποσυντονισμένοι και ακολούθησαν διαφορετικές γραμμές στις δικές τους παρεμβάσεις, ενώ στους διαδρόμους της Βουλής οι βουλευτές της Ν.Δ. ανταγωνίζονταν σε πικρόχολα σχόλια για την παρουσία του κ. Καραμανλή.

Τρεις διαφορετικές στάσεις
Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, που μίλησε πρώτος, επίσης κινήθηκε σε συναινετικούς ρυθμούς, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ακολούθησε μια μέση οδό με υποσχέσεις για συναίνεση αλλά και υψηλούς τόνους, ενώ καταγγελτικός για τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης, αλλά σε ήπιους τόνους, υπήρξε ο κ. Αντ. Σαμαράς. Μέσα σε αυτό το σκηνικό βρήκε την ευκαιρία και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης να υπαινιχθεί - με ειρωνικές αναφορές για τον κ. Καραμανλή- υπόγειες συμφωνίες ανάμεσα στον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό, με φόντο το Προεδρικό Μέγαρο.

Παρέμβαση που από πολλούς θεωρήθηκε και «άδειασμα» του κ. Καραμανλή, έκανε ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος χρησιμοποίησε οξύτατους τόνους και ανέδειξε το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, καλώντας τον κ. Παπανδρέου να μην περιμένει την προσεχή άνοιξη, αλλά να επισκεφθεί άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για «να λήξει η εκκρεμότητα της υποψηφιότητάς του», όπως είπε.

Άγραφος κανόνας
Κομματικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι η θέση του κ. Μεϊμαράκη περί «εκκρεμότητας» στην επανεκλογή του κ. Παπούλια απηχεί τις θέσεις πολλών στελεχών της Ν.Δ. που θεωρούν ότι με το ΠΑΣΟΚ αυτοδύναμο στην κυβέρνηση θα έπρεπε ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη. Κατά τα ίδια στελέχη υπάρχει πλέον ένας «άγραφος κανόνας που εξασφαλίζει ισορροπία» στο πολιτικό σκηνικό και θα έπρεπε και αυτή τη φορά να τον ακολουθήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Το μήνυμα είναι ότι ο επόμενος αρχηγός της Ν.Δ. θα έπρεπε να μπορεί να «διαπραγματευθεί» την προεδρική εκλογή και να μη δώσει «λευκή επιταγή» στο ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι βουλευτές, πάντως, ακολουθώντας τους υπαινιγμούς Καρατζαφέρη, δεν απέκλειαν η συναινετική τακτική του κ. Καραμανλή να συνδυάζεται από την πλευρά του και με μια προσπάθεια να καλλιεργήσει «υπερκομματικό προφίλ», με τελικό προορισμό την Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Η «ψήφος» Καραμανλή στον Κ. Παπούλια προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση Μεϊμαράκη αλλά και άλλων στελεχών που «άδειασαν» τον πρώην πρωθυπουργό

ΔΗΜ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν θα προχωρήσουμε σε ανέξοδες συγκρούσεις»
ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή εμφανίστηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος ήταν ευθύς εξαρχής συναινετικός και μάλιστα έσπευσε να δηλώσει ότι συμφωνεί απόλυτα με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία λίγο πριν είχε τοποθετηθεί στα θέματα Υγείας από το βήμα της Βουλής. Είπε μάλιστα ότι «η υπόθεση της Υγείας είναι εθνική... Θα μας βρείτε συμμάχους αν προχωρήσετε βαθύτερα στο χτύπημα της αδιαφάνειας και της διαφθοράς». Κινήθηκε στη «γραμμή της ομιλίας του κ. Κ. Καραμανλή»- όπως σχολίαζαν στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδαςκαθώς τόνισε με νόημα ότι «θα είμαστε εδώ με έναν σύγχρονο τρόπο αντιπολίτευσης» και πως «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε ανέξοδες συγκρούσεις».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
«Σύμμαχοι στα θετικά, απέναντι στα αρνητικά»
ΤΟΝΙΣΕ ΟΤΙ η Νέα Δημοκρατία «είναι εδώ, ενωμένη και δυνατή» και πως «θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο ασκώντας αξιόπιστη και συγκροτημένη αντιπολίτευση».

«Θα είμαστε εδώ και μην υποτιμήσετε τη Νέα Δημοκρατία. Στα θετικά θα μας βρείτε συμμάχους και στα αρνητικά θα είμαστε απέναντι» είπε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσία 40 και πλέον βουλευτών. Στην ομιλία της έκανε γνωστό ότι το κόμμα της θα συμφωνήσει με οποιαδήποτε μέτρα πάρει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της διαφάνειας στην πολιτική και πως θα υποστηρίξει τα εθνικά συμφέροντα «μένοντας δίπλα στην κυβέρνηση έχοντας κοινές "κόκκινες γραμμές" που δεν είναι διαπραγματεύσιμες».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
«Κάνετε παιχνίδια με την κατάσταση της οικονομίας»
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΡΙΜΥΣ εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατηγόρησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι κάνει παιχνίδια με την κατάσταση της οικονομίας και πως έταζε προεκλογικά τα πάντα παρά τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα. Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι πρόκειται να «μαγειρέψει» τα οικονομικά. Ο πρώην υπουργός επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στην υπουργό περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη υποστηρίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την Ενέργεια και το Περιβάλλον στους ακτιβιστές» και χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στην Κωσταντινούπολη «πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες».


Κάλπες για τη βάση στις 6 Δεκεμβρίου

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, από το βήμα της Βουλής οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή Καραμανλή είχαν χθες το πρώτο «κρας τεστ», στη μεγάλη κούρσα προς τις κάλπες της 6ης Δεκεμβρίου. Όπως αποφασίστηκε προχθές, ο πρώην πρωθυπουργός θα παραμείνει στη Ρηγίλλης το αργότερο έως την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου (εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του νέου αρχηγού).

Στην πραγματικότητα η Ν.Δ. ακολουθεί το πρότυπο του ΠΑΣΟΚ, εγγράφοντας ψηφοφόρους ακόμη και πάνω από την κάλπη, αλλά επιλέγει να κάνει λόγο μόνο για εγγραφή νέων μελών και όχι φίλων του κόμματος. Με ένα δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο και συμβολικό τίμημα δύο ευρώ, όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Η διαδικασία αυτή κρίθηκε σκόπιμη, ώστε η Ν.Δ. να αποφύγει τον κίνδυνο μειωμένης συμμετοχής στις κάλπες, που θα μπορούσε να ανοίξει νέες πληγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη Ρηγίλλης αναζητούν ήδη ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει την on line σύνδεση των περίπου 850 εκλογικών κέντρων, ενώ έως την προσεχή Πέμπτη 22 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβληθούν νέες υποψηφιότητες, πέραν των κ.κ.

Μπακογιάννη, Σαμαρά, Αβραμόπουλου και Ψωμιάδη. Παρά τη νέα προθεσμία, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν απίθανο να εμφανιστούν άλλοι υποψήφιοι. Τη δυσφορία του για τον περιορισμένο χρόνο που δίνεται, μάλιστα, δεν έκρυψε ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, αν και εξακολουθεί να κρατά κρυφά τα χαρτιά του για τον τρόπο που θα κινηθεί.

Μετά τη συμφωνία των τεσσάρων και την παράταση της προεδρίας Καραμανλή, το έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου θα μετατραπεί πλέον σε τακτικό, με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα την αλλαγή του καταστατικού.

Μια εβδομάδα νωρίτερα αποφασίστηκε να συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., η οποία θα εισηγηθεί τις αλλαγές στο Συνέδριο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top