GuidePedia

0
Aρχίζει -και τυπικά από αύριο- η προεκλογική περίοδος στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι ημέρες που θα ακολουθήσουν μέχρι την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος από τη βάση, θα θυμίσουν έντονα τα όσα οι πολίτες έζησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων εν όψει της 4ης Οκτωβρίου. Περιοδείες, αντιπαραθέσεις, υποσχέσεις, διαμόρφωση συμμαχιών αλλά και τηλεμαχίες μεταξύ των υποψηφίων θα συνθέσουν το σκηνικό στη ΝΔ τις επόμενες εβδομάδες......

Οι επικρατέστεροι εκ των υποψηφίων, οι κ. Μπακογιάννη, Σαμαράς και Αβραμόπουλος διαμορφώνουν τις συμμαχίες τους, ενώ σχεδιάζουν και τις κινήσεις τακτικής που θα κάνουν τις επόμενες ημέρες. Στο πλευρό τους βρίσκονται ήδη βουλευτές, κομματικά στελέχη αλλά και εκπρόσωποι φορέων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγωγικές τάξεις) που συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής συνεδρίου και των υποψηφίων κατέληξαν σε τρία βασικά σημεία που ανακοίνωσε χθες ο κ. Σιούφας. Με βάση τη συμφωνία, μέχρι και την ημέρα της εκλογής νέου αρχηγού θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής μελών του κόμματος, με μια απλή αίτηση και την καταβολή του συμβολικού ποσού των 2 ευρώ.
Οι προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού θα υποβληθούν στην Κ.Ε. της ΝΔ, η οποία θα συνέλθει πριν από το συνέδριο. Με βάση και αυτή την απόφαση αποσαφηνίζεται πλέον ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 7 Νοεμβρίου, αλλά θα μεταβληθεί από έκτακτο σε τακτικό, για να εγκρίνει την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος και τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση
Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου.
NTOPA MΠAKOΓIANNH
Aντιμέτωπη με τους αντιπάλους και το πατρικό της
Aναμφισβήτητα η πρώην υπουργός Εξωτερικών δείχνει να είναι -εδώ και καιρό- προετοιμασμένη για την εσωκομματική μάχη και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο στρατηγικής. Το πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει αφορά την «κληρονομικότητα» στην πολιτική ζωή της χώρας, κάτι που ήδη θέτει δημόσια ο συνυποψήφιός της κ. Δημ. Αβραμόπουλος. Το όνομα «Μητσοτάκης» έχει στη ΝΔ φανατικούς φίλους αλλά και φανατικούς αντίπαλους και η κυρία Μπακογιάννη καλείται να διαχειριστεί με επιτυχία τη δεύτερη κατηγορία στελεχών.
Σε ιδεολογικό - πολιτικό επίπεδο, ποντάρει στη φράση «πολύπλευρη διεύρυνση», την οποία χρησιμοποίησε κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της. Ουσιαστικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι με την ίδια στο τιμόνι του κόμματος η ΝΔ θα ξαναγίνει γρήγορα κυβέρνηση. Σε επίπεδο προσώπων, την περασμένη Πέμπτη (ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του κ. Σαμαρά) προχώρησε σε επίδειξη ισχύος δίνοντας στη δημοσιότητα κατάλογο με χίλιες υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς της. Το σχετικό κείμενο υπέγραψαν πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των παραγωγικών τάξεων.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, θέση υπέρ της υποψηφιότητάς της έχουν πάρει μεταξύ άλλων και οι κ. Χατζηδάκης, Γιακουμάτος, Αποστολάκος, Κοντογιάννης, Μ. Κεφαλογιάννης κ.ά.
ANTΩNHΣ ΣAMAPAΣ
Θέλει να εκφράσει το καραμανλικό μπλοκ
Ποτέ δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να ηγηθεί του κόμματος της ΝΔ , αν και το τελευταίο διάστημα κρατούσε συνειδητά «χαμηλούς τόνους». Στο «παιχνίδι» της διαδοχής μπήκε πιο δυναμικά από τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής την απόφασή του να παραιτηθεί και να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα.
Το πρόβλημα το οποίο καλείται να διαχειριστεί δεν είναι άλλο από την ίδρυση της ΠΟΛΑΝ και τα γεγονότα της περιόδου 1992-1993 με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στόχος του είναι να εκφράσει ο ίδιος τα μέλη του «καραμανλικού μπλοκ» στη ΝΔ και δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις κινήσεις που έκανε ως υπουργός Πολιτισμού ήταν να επισκεφτεί τις Σέρρες και να συναντηθεί με τον κ. Αχ. Καραμανλή.
Πρόσωπο που δεν έχει κρύψει τις στενές ιδεολογικές και πολιτικές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Ευ. Αβέρωφ, δίνει έμφαση στη συγκρότηση ενός δυναμικού κόμματος, κάτι που επεσήμανε και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, καθώς δεσμεύθηκε για «σκληρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ». Η ιδεολογική και πολιτική του πλατφόρμα συμπυκνώνεται στην εξής φράση: «Ολα τα κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στηρίζονται στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και στις πολιτιστικές αξίες της πατρίδας». Μιλώντας για την εκλογή του προέδρου από τη βάση, είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι «λεπτές ισορροπίες» και οι «συσχετισμοί».
«Πρέπει να ακούσουμε τους νεοδημοκράτες, να θεραπεύσουμε ό,τι τους πλήγωσε, να σεβαστούμε τη θέλησή τους, να απελευθερώσουμε την ορμή τους, να μετατρέψουμε την οργή τους σε ενωτική ανάταση και κίνηση προς τα εμπρός», δήλωσε.
«Καταθέτω την υποψηφιότητά μου για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα με λόγο στα οργανωμένα μέλη και αλληλεγγύη ανάμεσά τους. Οπου οι υποψηφιότητες όλων θα αξιολογούνται εκ των προτέρων και οι θητείες τους θα αξιολογούνται εκ των υστέρων. Οπου η κριτική δεν θα εκλαμβάνεται ως «υπονόμευση». Οπου δεν θα υπάρχουν προσωπικά «φέουδα» ούτε προσωπικοί «μηχανισμοί».
Ενα κόμμα, όπου δεν θα συγχωρούνται πρακτικές που πληγώνουν τα μέλη μας. Οπου το δημόσιο ήθος θα είναι το στοίχημα που πρέπει καθημερινά να κερδίζουμε», τόνισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δίπλα του βρίσκονται μεταξύ άλλων οι κ. Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Ανδρ. Λυκουρέντζος, Κ. Τζαβάρας κ.ά.
ΔHMHTPHΣ ABPAMOΠOYΛOΣ
Eλπίζει στην... κοινωνία και θέλει να ξεχάσει το KEΠ
Η υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ επίσης δεν εξέπληξε κανέναν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντεξε πολιτικά (όπως προκύπτει και από τη σειρά εκλογής του στην Α’ Αθηνών) στο δύσκολο πόστο του υπουργείου Υγείας, παρά το ότι είναι γνωστό ότι ήθελε να φύγει μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου, κάτι που δεν αποδέ­χθηκε ο τότε πρωθυ­πουργός κ. Κ. Καρα­μανλής. Πιστώνεται την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής προέδρου της ΝΔ, καθώς ήταν εκείνος που επέμεινε σθεναρά στην ανάγκη απευθείας εκλογής από τη βάση.
Τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο πρώην υπουργός, θα αφορούν κυρίως την ίδρυση του «Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών» το 2001. Η στρατηγική του κ. Αβραμόπουλου συμπυκνώνεται στην εξής φράση: «Προέρχομαι από την κοινωνία, βίωσα την κοινωνία, θέλω να την υπηρετήσω». Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα καταθέσει την πρότασή του με 50 υπογραφές, όσες απαιτούνται από το καταστατικό και ούτε μία παραπάνω, παρόλο που θα μπορούσε να μαζέψει και εκείνος και 1.050 και όσες ήθελε...
Στο πλευρό του θα βρεθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μεταξύ άλλων και οι κ. Βόζενμπεργκ, Πιπιλή Χαλκίδης, Τσιάρας κ.ά.
Oι ρυθμιστές της εκλογής του Δεκεμβρίου έπιασαν ήδη δουλειά
Kρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των εσωκομματικών ισορροπιών θα έχουν πρόσωπα-κλειδιά.
K. KAPAMANΛHΣ
O ίδιος είναι βέβαιο ότι θα παρακολουθήσει ως θεατής τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα προτιμήσει να παίξει τον ρόλο του εγγυητή των διαδικασιών και τίποτε περισσότερο. Eχει δώσει μάλιστα και εντολή στους συνεργάτες του να αποφύγουν μέχρι τέλους τις δηλώσεις - παρεμβάσεις στον προεκλογικό αγώνα. Σε επίπεδο βουλευτών, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο να τεθεί. Oι κ. Σιούφας και Παυλόπουλος δεν αποκλείεται να πάρουν θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, αλλά αυτό δεν θα συμβεί πριν από την τελική ευθεία.
«BAPONOI»
Oι κ. I. Bαρβιτσιώτης και I. Kεφαλογιάννης, που ήταν οι «αρχιτέκτονες» της λύσης Kαραμανλή το 1997, δύσκολα θα εκτεθούν υπέρ κάποιου υποψηφίου. Ωστόσο, δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τους διάδοχους τους στη NΔ. O κ. M. Bαρβιτσιώτης και η κυρία O. Kεφαλογιάννη θα τοποθετηθούν, γεγονός που θα ερμηνευθεί -μοιραία- και ως θέση των ιστορικών στελεχών της συντηρητικής παράταξης.
Γ. ΣOYΦΛIAΣ
O Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος αποχώρησε από την πολιτική επειδή ο ίδιος το θέλησε, δηλώνοντας ότι «θα αναπνεύσει καλύτερα», εξακολουθεί να έχει ειδικό πολιτικό βάρος στο εσωτερικό της NΔ. Mέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί σε κανένα από τα θέματα που αφορούν τη διαδοχή. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι θα αρνηθεί να συναντηθεί με τους υποψήφιους αρχηγούς, εφόσον του ζητηθεί.
«ΛOXAΓOI»
Πρόκειται για την παλαιά ομάδα στελεχών που στήριξε δυναμικά την εκλογή Kαραμανλή το 1997. Σήμερα η ομάδα αυτή δεν υπάρχει επισήμως, αν και τα μέλη της εξακολουθούν να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους. Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή, και ειδικά όσο πλησιάζει η ώρα της εκλογής νέου αρχηγού, να υπάρξει κοινή στάση. Πρόκειται για τους κ. Nικολόπουλο, Nάκο, Tσιτουρίδη, Kαλατζή, Σκανδαλάκη, Tσιαρτσιώνη και Pεγκούζα.
APHΣ - MEΪMAPAKHΣ
O τέως υπουργός Eθνικής Aμυνας φαίνεται να έχει επιλέξει μια μάλλον μοναχική πορεία και οι βολές που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα είναι εναντίον όλων: υποψηφίων, απερχόμενου αρχηγού, προέδρου οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου κ.λπ. O τέως υπουργός Παιδείας είναι σαφώς πιο προσεκτικός στις παρεμβάσεις του, θέτει μεν διαδικαστικά ζητήματα, αλλά δεν εμμένει σε αυτά. Zητεί από όλους να μιλήσουν πολιτικά και να δεσμευθούν από τώρα για την πολιτική που θα ακολουθήσουν και κυρίως για τις τομές που θα κάνουν, έτσι ώστε η NΔ να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα. Μέχρι στιγμής τηρεί στάση αναμονής και πιθανότατα θα πάρει καθαρή θέση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top