GuidePedia

0
Οι πιο ριψοκίνδυνες εκλογές στην Ευρωζώνη θα είναι οι ελληνικές, σύμφωνα με το Reuters.
Αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε προεκλογικούς ρυθμούς (εκτός από τους Έλληνες, στις κάλπες θα προσέλθουν τις επόμενες εβδομάδες οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι, πιθανές είναι οι εκλογές και στην Τσεχία), η αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρη την Ευρωζώνη, όπως αφήνει να εννοηθεί το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, κυρίως γιατί η Ελλάδα θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος του ευρώ.
Το Reuters επισημαίνει πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν κερδίζει την αυτοδυναμία, αν και το ΠΑΣΟΚ προηγείται.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, διαθέτοντας το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος, που προβλέπεται στο 103,4% του ΑΕΠ το 2009», αναφέρει το Reuters.....
«Επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης θα ήθελαν να δουν σημαντικές μειώσεις των δημοσίων δαπανών και άλλες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπισθεί η κρίση – αλλά αυτό θα αποδειχθεί δύσκολο εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής στις εκλογές», προσθέτει.
Μάλιστα, το δημοσίευμα επαναφέρει ακόμα και το σενάριο περί ελληνικής χρεοκοπίας, αναφέροντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αλλά το κόστος της στήριξης των πιο ευάλωτων οικονομιών της Ευρωζώνης –της Ελλάδας και της Ιρλανδίας- θεωρείται ένας από τους πιθανούς κινδύνους για το ευρώ και για το δημόσιο χρέος των μεγάλων οικονομιών της περιοχής, κυρίως της Γερμανίας, που θα κατέληγε τελικά να πληρώνει το λογαριασμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πάντως, το Reuters διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης έχει μειωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αν και τονίζει την ανάγκη για περικοπή δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα.
«Και τα δύο βασικά κόμματα έχουν δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά στην πραγματικότητα ενδέχεται να δυσκολευτούν, καθώς θα αντιμετωπίσουν διαφωνίες από τους πολίτες, πιθανή κοινωνική αναταραχή και αντιδράσεις από τα σωματεία», λέει το Reuters. «Μία αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού θα έκανε τη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη», καταλήγει.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top