GuidePedia

0
Στον... αέρα βρίσκονται περισσότεροι από 800.000 ίσως και 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι μετά την κατά τις πληροφορίες απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομίας για την επιβολή λουκέτου σε πέντε ασφαλιστικές εταιρίες.
Εκκαθαριστές μπαίνουν αυτήν την ώρα στις πέντε ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν προβλήματα κεφαλαιακής διάρθρωσης. Κατά τις πηγές, η ΕΠΕΙΑ αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την αναστολή ή την ανάκληση λειτουργίας των αδειών της «Ασπις Πρόνοια ΑΕΓΑ», «Ασπις Πρόνοια Ζωής», της «Γενική Ένωση», «Γενική Πίστη» και της «Σκούρτης».
Η πλειονότητα των ασφαλισμένων σε αυτές τις εταιρίες έχουν συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι περίπου στους 830.000 με 840.000. Οι ασφαλισμένοι αυτοί, αν όντως η ΕΠΕΙΑ έχει λάβει απόφαση για την επιβολή «λουκέτου», θα καλύπτονται για ένα μήνα από το Επικουρικό Κεφάλαιο και θα πρέπει να αναζητήσουν νέα ασφαλιστική.....
Ζήτημα ανακύπτει με τους ασφαλισμένους σε προγράμματα ζωής (συνταξιοδοτικά, νοσοκομειακά, ομαδικά συμβόλαια). Αυτά τα συμβόλαια στις δύο εταιρίες της «Ασπις» υπολογίζεται ότι είναι γύρω στα 220.000 με 230.000.
Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με όσους σπεύσουν να εξαγοράσουν τα συμβόλαια καθώς οι δύο εταιρίες έχουν έλλειμμα και λέγεται ότι γίνονται προσπάθεια να μπει το Δημόσιο ως εγγυητής της διαφοράς. Επιπλέον υπάρχει και ζήτημα με το αν οι υπόλοιπες εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης θα αναλάβουν αυτά τα συμβόλαια.

Περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι και συνεργάτες μένουν στον δρόμο μετά την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια.

Παράλληλα, άλλοι πέντε χιλιάδες βλέπουν την αγωνία τους να κορυφώνεται καθώς επικρέμεται ανάλογη απόφαση και για άλλες τρεις ασφαλιστικές εταιρείες.

Πάντως, το γεγονός ότι αυτή η απόφαση ελήφθη δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, προκαλεί σειρά ερωτηματικών, αλλά και πολιτικές αντιδράσεις, που δεν αποκλείεται
να μεταφερθούν και στο βραδινό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Με βάση την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, το λόγο το επόμενο διάστημα έχουν οι ειδικοί εκκαθαριστές, ενώ πονοκέφαλος προκλήθηκε σε χιλιάδες ασφαλισμένους, που κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους και να βρεθούν ανασφάλιστοι από τη μια ημέρα στην άλλη.

Εκτός από την Ασπίς Πρόνοια (Ασπίς Πρόνοια Ζωής και Ασπίς Πρόνοια Γενικών Ασφαλειών) στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται από το μεσημέρι και οι δύο εταιρείες του ομίλου General και η εταιρεία Σκούρτης.

Ντόμινο εξελίξεων στον τραπεζικό χώρο

Η ασφαλιστική εταιρεία συμφερόντων Παύλου Ψωμιάδη (ο οποίος ελέγχει ποσοστό 66,4% του μετοχικού κεφαλαίου) είναι βασικός μέτοχος της Aspis Βank με ποσοστό 67%. Το γεγονός αυτό και μόνο φαίνεται να ενεργοποιεί σενάρια για αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Aspis Bank.

Η τράπεζα, διαβεβαιώνεται προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1), που ξεπερνά το όριο του 8% που έχει θέσει σαν επίπεδο ασφαλείας η ΤτΕ και προσεγγίζει σύμφωνα με την ίδια πηγή το 9%. Επίσης ο δείκτης ρευστότητάς της υπερβαίνει τις οδηγίες της ΤτΕ, ενώ μετά τις πρόσφατες συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, έχει δρομολογηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι ο κ. Ψωμιάδης θα πρέπει για να συμμετάσχει να καταβάλει περίπου 80 εκατ. ευρώ!

Πάντως, στην αύξηση μπορούν να συμμετέχουν νέοι μέτοχοι, ενώ η διοίκηση της Aspis Βank έχει προχωρήσει σε αναζήτηση επενδυτών και διερευνητικές συζητήσεις με ενδιαφερόμενους, εντός και εκτός Ελλάδος…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top