GuidePedia

0
Αν σας έλεγαν ότι έπρεπε να ζείτε μόνο με 85 λεπτά του ευρώ την ημέρα, θα πιστεύατε ότι σας κάνουν πλάκα. Και όμως, ελάχιστα λιγότεροι από 90.000.000 άνθρωποι στον κόσμο ζουν με αυτό το ποσό ημερησίως!
Λίγες μέρες πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Pittsburgh των ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε έναν Τόμο, σχετικά με την οικονομική κατάσταση και επιβίωση των αναπτυσσόμενων χωρών, ειδικά εν μέσω οικονομικής ύφεσης....
Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν, οι φτωχές οικονομίες στον πλανήτη χρειάζονται άμεσα, τουλάχιστον 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να βοηθηθούν. Αν παρόμοιο ποσό ήταν ήδη διαθέσιμο, τότε στα πάμπτωχα κράτη του κόσμου θα ολοκληρώνονταν έργα για την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Περίθαλψη.
Τραγική, ωστόσο, είναι η διαπίστωση ότι αν δε συγκεντρωθεί ένα ποσό, τμήμα τουλάχιστον του προαναφερθέντος, οι έως σήμερα επιτευχθείσες πρόοδοι σε φτωχές περιοχές, απλά θα εξανεμιστούν.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολύ αδύναμες οικονομίες, δεν αντιπροσωπεύονται στην ομάδα G20, που απαρτίζεται από τα οκτώ πλουσιότερα κράτη του κόσμου (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς) και 12 με αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ινδία,, Κίνα, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Νότια Αφρική).
Οι πιο ισχυροί ηγέτες του κόσμου έταξαν σε προηγούμενη σύνοδό τους στο Λονδίνο την άνοιξη, 50 δισεκατομμύρια δολάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε αυτά προστίθενται και άλλα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που τάχθηκαν από τους οκτώ στην πρόσφατη σύνοδό τους, στη L’ Aquila.
Πάντως, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα δεν είναι μόνο «προνόμιο» των φτωχών χωρών. Για παράδειγμα, στην κατά τα άλλα πλούσια Βρετανία, πολλά παιδιά ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Μάλιστα, η πρόεδρος της Ένωσης Δασκάλων και Επιμελητών της χώρας, είπε ότι αυτά τα παιδιά ζουν σε συνθήκες «εποχής Dickens».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top