GuidePedia

0

Τουρκικός τύπος: “Οι εξελίξεις φαίνεται να ωθούν την Τουρκία σε νέα πολεμική αναμέτρηση στην Λιβύη”.

Μαύρα μαντάτα έρχονται για του Τούρκους από την Λιβύη,την οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Ιταλοί λόγω των τεραστίων κοιτασμάτων, και τώρα ετοιμάζουν την αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Λεγεώνα, για να αναμετρηθούν με Τούρκους και Ρώσους.

Τουρκικό ΜΜΕ ανέφερε ότι “ακολουθώντας τη σκιώδη αμερικανική στρατιωτική εταιρεία Amentum, οι Ευρωπαίοι εισέρχονται στη Λιβύη με οργανωμένη δύναμη.

Η Δύση, που εκδιώχθηκε από τις χώρες του Σαχέλ, κλείνει τις τάξεις και λαμβάνει προφυλάξεις κατά της Τουρκίας και της Ρωσίας για να κρατήσει τη χώρα της Βόρειας Αφρικής”.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοσέφ Μπορέλι έκανε πρόσφατα την ακόλουθη δήλωση:

"Όταν ήρθα στις Βρυξέλλες, υπήρχαν Γάλλοι και Ιταλοί στη Λιβύη. Δεν ήταν πάντα σε αρμονία, δεν εργάζονται πάντα μαζί, αλλά ήταν εκεί, σήμερα «δεν υπάρχουν πια Ευρωπαίοι στη Λιβύη, μόνο Τούρκοι και Ρώσοι».

Ο Μπορέλ έκανε επίσης μια αξιοσημείωτη ομολογία: "Οι στρατιωτικές βάσεις στις ακτές της Λιβύης δεν είναι πλέον ευρωπαϊκές βάσεις, αλλά τουρκικές και ρωσικές βάσεις.

Αυτή δεν είναι η κατάσταση που ονειρευόμαστε στη Μεσόγειο". πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες του εκπροσώπου των Βρυξελλών έχουν μετατραπεί σε πράξη, καθώς πολλά αραβικά και αφρικανικά μέσα ενημέρωσης, ειδικά η τυνησιακή εφημερίδα Al Chourouk, επικαλούμενη διάφορες τοπικές πηγές, γράφουν ότι έχει συσταθεί μια συμμαχία που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Λεγεώνα που σχηματίστηκε από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αγγλία.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχουν μισθοφόροι που εντάσσονται στον συνασπισμό αυτόν, από τις ένοπλες πολιτοφυλακές στα δυτικά της Λιβύης

Η Δύση επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μέσω οργανώσεων όπως η Amentum και η European Legion.

Πηγές αναφέρουν ότι η Ευρώπη στοχεύει να επηρεάσει τη Λιβύη στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις και στρατιωτικό εξοπλισμό στη λεγόμενη προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Ντειμπά.

Ο λόγος για την ίδρυση του συνασπισμού της Ευρώπης, κατά τουρκικό ΜΜΕ, είναι η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, καθώς η Λιβύη είναι η κύρια πύλη προς την Ευρώπη.

Αναφέρεται ότι η Ιταλία, η οποία γνώρισε σοβαρή πολιτική αναταραχή λόγω των μεταναστευτικών κυμάτων, ηγήθηκε αυτής της συμμαχίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις με την Τρίπολη.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι ο κύριος σκοπός της Ευρωπαϊκής Λεγεώνας για τη Ρώμη είναι να διασφαλίσει ότι οι ιταλικές εταιρείες θα επενδύσουν στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της Λιβύης.

“Στην πραγματικότητα, ο ανείπωτος στόχος της Λεγεώνας είναι να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου διανέμοντας δυνάμεις του συνασπισμού στη Λιβύη για τα ενεργειακά συμφέροντα της Ευρώπης”, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το Africa Gate News, οι Ιταλοί είναι αποφασισμένοι να αναπτύξουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις για να προστατεύσουν τα διυλιστήρια από επιθέσεις ανταρτικών ομάδων και να καταστείλουν τις διαδηλώσεις απεργών εργαζομένων και κοινού.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ιταλία δεν έχει τη δύναμη να χρηματοδοτήσει αυτού του είδους τους οργανισμούς, παρέχει ρευστότητα χρησιμοποιώντας λιβυκά κεφάλαια που έχουν κατασχεθεί στο εξωτερικό.

Ο Ντεμπά είπε στο Φόρουμ Μετανάστευσης που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στα μέσα Ιουλίου, (στο οποίο συμμετείχε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι), ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να δαπανηθούν για την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» στις χώρες προέλευσης της μετανάστευσης και «για τη διασφάλιση της σταθερότητας» εκεί.

“Επέλεξε να κρύψει ότι αυτή τη «σταθερότητα» θα την παρείχαν ξένες ένοπλες δυνάμεις”, αναφέρουν τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και πολιτικό ερευνητή Αχμέντ Χαλντούν, οι δηλώσεις του Ντειμπά ήταν μια προετοιμασία για την εξοικείωση του κοινού με την ιδέα της Ευρωπαϊκής Λεγεώνας υπό το πρόσχημα της διασφάλισης των συνόρων και της ασφάλειας στη χώρα.

Τουρκική συμφωνία με την Τρίπολη της Λιβύης

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Τουρκία ανακοίνωσε στις 12 Αυγούστου 2024, ότι εγκρίθηκε το μνημόνιο συνεννόησης που απέφερε σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα στην χώρα.

Σύμφωνα με την συμφωνία, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Ντειμπά παραχωρεί «ευρεία προνόμια και νομική ασυλία» στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που είναι παρουσία στη Λιβύη, και τις εξουσιοδοτεί να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της χώρας, τοποθετώντας συστήματα επικοινωνίας παντού.

Επιπλέον, οι αρχές της Λιβύης αναλαμβάνουν το έργο της παροχής καυσίμων στις τουρκικές δυνάμεις και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης μετακίνησης των τουρκικών στρατευμάτων.
Στην άλλη άκρη του πλαισίου βρίσκεται η Μόσχα

Η Ρωσία υποστηρίζει τον Στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ που ελέγχει τα ανατολικά της Λιβύης και ετοιμάζεται για εμφύλια σύγκρουση μετά από έκκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ βλέπουν την ύπαρξη της Ρωσίας ως μεγάλο κίνδυνο.

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα Λιβύης, η παρουσία της Ευρωπαϊκής Λεγεώνας στη δυτική Λιβύη θα αυξήσει τις διαφορές μεταξύ των ανταγωνιστικών δυνάμεων στη χώρα.

Αυτή η άποψη είναι ότι η παρουσία δυτικών χωρών στην Τρίπολη μπορεί επίσης να προκαλέσει το Ρωσικό Σώμα, το οποίο παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με επικεφαλής τον Χάφταρ.

Ο Ταλάλ Αλ-Μεγχούμπ ( φιλότουρκος), Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Ανατολικής Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι ο λιβυκός λαός απέρριψε εντελώς την ιδέα της παρουσίας δυτικών χωρών στη Λιβύη και την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Λεγεώνας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η ύπαρξη αυτού του συνασπισμού θα οδηγούσε στο ξέσπασμα ενός πολέμου και την επιστροφή στις μέρες που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Λιβύη το 2011.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τοπικές πηγές, η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Λεγεώνας έχει ήδη οδηγήσει στην αναβίωση βίαιων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ πολιτοφυλακών που φοβούνται μήπως χάσουν τη σφαίρα επιρροής τους στη χώρα.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι οι συγκρούσεις μεταξύ του τάγματος Rahbat al-Duru και του τάγματος Sabria, που αναπτύχθηκε δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, τον Αύγουστο.

Αφρικανικά ειδησεογραφικά κανάλια υποδηλώνουν επίσης ότι η παρουσία της Ευρωπαϊκής Λεγεώνας στα δυτικά της χώρας αποτελεί άμεση απειλή για τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, ιδιαίτερα την Αλγερία.

Αναφέρεται ότι αυτή η απειλή τονίστηκε από τις κινήσεις των δυνάμεων υπό την ηγεσία του Στρατηγού Χάφταρ προς την περιοχή Γκαντάμες κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

Πολλοί λένε ότι οι κινήσεις του Χάφταρ είναι μια απάντηση στην ξένη παρουσία στη Δύση, στο χάος και στις βίαιες ένοπλες συγκρούσεις που έχουν οδηγήσει σε απώλειες αμάχων.

Ενώ οι ελπίδες για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στη Λιβύη και την ενοποίηση της δυτικής και της ανατολικής χώρας μειώνονται μέρα με τη μέρα, η Δύση έχει τα δικά της σχέδια.
“Οι εξελίξεις φαίνεται να ωθούν την Τουρκία σε νέα πολεμική αναμέτρηση στην Λιβύη” , καταλήγει το τουρκικό άρθρο με την Άγκυρα για πρώτη φορά να βρίσκεται στο στόχαστρο της δύσης πραγματικά αφού ως γνωστόν τα " λεφτά στην Λιβύη είναι αμέτρητα" .

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top