GuidePedia

0


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πριν λίγο διάστημα είχαμε ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό, απόρροιά της ανίερης συμμαχίας Τούρκων και Πακιστανών στο Αιγαίο, και ενώ η παράνομη μετανάστευση συνεχίζεται στα νησιά μας από μια Τουρκία που μέσω Μπαχτσελί μας προειδοποιεί ότι θα σπάσει την συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ.

Η Κορβέτα “Babur» του Πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού, έσκασε μύτη στο Αιγαίο μας από τα Δαρδανέλια έχοντας ρότα τον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ.

Στην πορεία αυτή οι Πακιστανοί, εκτελώντας σαφώς εντολές από τους Τούρκους, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, έπλευσαν σε διεθνή, αλλά και ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την Αθήνα, ήτοι δίχως να κάνει τη συνήθη αβλαβή διέλευση.

Για το θέμα αναφέρουμε ότι αναμένουμε απαντήσεις από τους αρμόδιους, αφού δημόσια δεν είχαμε καμία σχετική ανακοίνωση για το περιστατικό με τους Πακιστανούς.
Τουρκικό και Πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό σε κοινή ροτα στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μαρίνο Γκασιάμη, η κορβέτα του Πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα η PNS Babur, η οποία σημειωτέων είναι μια από τις κορβέτες του τουρκικού προγράμματος MILGEM που κατασκεύασε το τουρκικό ναυπηγείο για το πολεμικό ναυτικό του Ισλαμαμπάντ, πλέει αυτές τις ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι και τις 14 Ιουνίου τουλάχιστον καθώς συμμετέχει στην διμερή άσκηση Turgutreis-9.

Η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει συγκεκριμένα: «Η 1η Άσκηση Turgutreis-9 θα διεξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 10-14 Ιουνίου 2024. Ο σκοπός της άσκησης είναι να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν, δύο φιλικών και αδελφικών χωρών. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν στοιχεία από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του Πακιστάν».

Η άσκηση Turgutreis κατέχει μια μοναδική διάκριση ως η μοναδική κοινή ναυτική άσκηση μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας που διεξάγεται στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η πρώτη φορά που η άσκηση πραγματοποιήθηκε ήταν τον Απρίλιο του 2018 στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα. Το πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού TCG BURGAZADA επισκέφθηκε το Καράτσι στις 29 Δεκεμβρίου 2022, συμμετέχοντας στη διμερή Άσκηση TURGUTREIS-VII με το Ναυτικό του Πακιστάν. Η διμερής άσκηση με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας περιλάμβανε κοινές περιπολίες στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα και άμυνα έναντι ασύμμετρων επιθέσεων.

Η Άγκυρα καλεί τους Πακιστανούς στο Αιγαίο με κάθε ευκαιρία έχοντας την δική της ατζέντα και σχέδια σαφέστατα.

Το Πακιστάν είναι η κύρια χώρα σε αυτό το τουρκικό σχέδιο, αφού Τούρκοι και Πακιστανοί αποφάσισαν και υλοποιούν την μόνιμη παρουσία μονάδων επιφανείας και αεροσκαφών του πακιστανικού ΠΝ στην τουρκική επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, την οποία έχει ενεργοποιήσει η Άγκυρα που εποφθαλμιά θαλάσσια οικόπεδα κοντά στο Καστελόριζο, ενώ έπονται και άλλες χώρες.

Είναι γνωστό επίσης, ότι Πακιστανοί στρατιωτικοί συμμετείχαν στην εισβολή της Κύπρου το 1974, και αυτό οφείλει να το θυμόμαστε με περίσσεια προσοχή εν έτει 2021. Το Πακιστανικό πολεμικό ναυτικό συμμετέχει επίσης στην τουρκική επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, η οποία από το 2006 έχει προφανή στόχο την εμπέδωση της “Γαλάζιας Πατρίδας” από την Άγκυρα στην Μεσόγειο.

Η Άγκυρα και προσωπικά ο Ερντογάν θέλει να εξοπλίσει το πακιστανικό ΠΝ για να τον βοηθήσει στην Α.Μεσόγειο μαζί με το Κατάρ, το Ιράν κά ώστε να δημιουργηθεί ο αποκαλούμενος τουρκικός άξονας κατά των χωρών της περιοχής.
Έτσι γίνεται κατανοητό ότι εδώ έχουμε μια «σχέση» κάτι παραπάνω από φιλική, που αγγίζει τα όρια της αμυντικής συμμαχίας για κοινούς σκοπούς στην Μεσόγειο αλλά και τον Ινδικό Ωκεανό.

Ο ισλαμικός άξονας που επιχειρεί να φέρει στην Μεσόγειο ο Ερντογάν, είναι το “κλειδί” των μελλοντικών εξελίξεων ενός πιθανού “ισλαμικού ή τουρκικού ΝΑΤΟ”, το οποίο αποτελεί και τον διακαή πόθο του Ερντογάν, ο οποίος κινείται "ανεξέλεγκτος" στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις, κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας

Πολλοί ειδικοί εδώ και μεγάλο διάστημα τονίζουν ότι Ελλάδα και Ινδία θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά στον στρατιωτικό τομέα.

Η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί να καταργήσει διεθνείς συνθήκες.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top