GuidePedia

0

Προβληματίζουν οι δύο συντριβές σε διάστημα 9 μηνών

Το …σύνδρομο της Boeing με τα συνεχή ατυχήματα και βλάβες… φέρεται να επεκτείνεται και στα αμερικανικά μαχητικά F-35 καθώς στις 28 Μαΐου ένα μαχητικό F-35B Lightning II συνετρίβη κοντά στο Albuquerque International Sunport στο Νέο Μεξικό.
Το μαχητικό, αξίας άνω των 135 εκατομμυρίων δολαρίων, συνετρίβη νότια του Sunport, μετά από στάση ανεφοδιασμού στην αεροπορική βάση του Kirtland, ενώ ο πιλότος αν και εκτινάχθηκε με ασφάλεια, φέρει τραύματα.

Πτώση μετά την απογείωση

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το συγκεκριμένο F-35 ήταν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Το αεροσκάφος εκτελούσε αποστολή μεταφοράς από μια εγκατάσταση της Lockheed Martin στο Ναυτικό Σταθμό Επιφύλαξης Αεροπορίας στο Fort Worthτου Τέξας, στην αεροπορική βάση Edwards στη νότια Καλιφόρνια.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα στο Albuquerque με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, την οποία κατέσβεσαν οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή βοήθειας από την αεροπορική βάση του Kirtland.
Η αεροπορική βάση του Kirtland είναι αυτή που ηγείται της έρευνας για τα αίτια της συντριβής, με έναν εκπρόσωπο της να δηλώνει ότι περισσότερες πληροφορίες θα κοινοποιηθούν μόλις γίνουν διαθέσιμες.

Πυρηνικές επιχειρήσεις

Στη συγκεκριμένη αεροπορική βάση, η οποία βρίσκεται στα νότια προάστια του Albuquerque, στεγάζεται η 377η πτέρυγα μάχης, η οποία είναι υπεύθυνη για τις πυρηνικές επιχειρήσεις και την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των δυνάμεων εκστρατείας.
Επιπλέον, εκεί στεγάζεται το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι είδαν το τζετ να πετά χαμηλά και να σηκώνει σκόνη προτού εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο, ακολουθούμενο από «ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού».

Η δεύτερη συντριβή σε 9 μήνες

Σημειώνεται πως αυτή η συντριβή ήταν το δεύτερο ατύχημα στρατιωτικού αεροσκάφους στο Νέο Μεξικό κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Τον Απρίλιο, ένα F-16 Fighting Falcon συνετρίβη κοντά στην αεροπορική βάση Holloman, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο πιλότος.
Ωστόσο, η συντριβή του F-35 είναι η δεύτερη που σημειώνεται μέσα σε εννέα μήνες, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 συνετρίβη ένα F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Νότια Καρολίνα.
Όπως αναφέρθηκε, αιτία της πτώσης ήταν κάποια δυσλειτουργία των συστημάτων του αεροσκάφους, το οποίο συνέχισε να πετά για περίπου 60 μίλια πριν τελικά συντριβεί σε ένα χωράφι κοντά στην Indiantown της Νότιας Καρολίνας.
Ακολούθησαν εκτεταμένες έρευνες για τα συντρίμμια μέχρι αυτά να εντοπιστούν.

Το πιο διάσημο μαχητικό των ΗΠΑ

Αν μη τι άλλο η συντριβή ήταν ένα ισχυρό «πισωγύρισμα» για τον αμερικανικό στρατό, καθώς το F-35 είναι το πιο διάσημο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς στον κόσμο.
Από την παρουσίασή του πριν από 17 χρόνια, το F-35 γνώρισε σημαντική επιτυχία στη διεθνή αγορά, με τη Lockheed Martin να παραδίδει σχεδόν 1.000 αεροσκάφη σε διάφορους πελάτες παγκοσμίως.
Παρά την εκτεταμένη ανάπτυξή του, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κατεστραμμένων F-35, μαζί με τους θανάτους πιλότων, παραμένει σχετικά χαμηλός, με το Simpleflying να αναφέρει λιγότερα από δέκα τέτοια περιστατικά.
Ωστόσο, ακόμη και με αυτό το αξιέπαινο ρεκόρ ασφάλειας, δεδομένης της εκτεταμένης επιχειρησιακής ιστορίας και του όγκου παραγωγής του, τα ρωσικά και κινεζικά μέσα ενημέρωσης συχνά … μεταφράζουν κάθε συντριβή ως απόδειξη των ευάλωτων σημείων στη στρατιωτική τεχνολογία των ΗΠΑ.

Τέρας… Φρανκεστάιν

Μετά τη συντριβή του Σεπτεμβρίου 2023, κινεζικά ΜΜΕ, ανέφεραν την ευαισθησία του F-35 σε ατυχήματα, αποδίδοντάς τα σε ελαττώματα του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.
Μάλιστα δημοσιεύματα χαρακτήρισαν το αεροσκάφος ως «τέρας του Φρανκενστάιν».
Οι Global Times έγραψαν ότι η ικανότητα του F-35 μειώνεται, ειδικά υπό το φως της προόδου της Ρωσίας και της Κίνας στον εντοπισμό και τη στόχευση τέτοιων αεροσκαφών.

Η σύγκριση με το κινεζικό J-20 stealth

Επιπλέον, οι Global Times συχνά κάνουν συγκρίσεις μεταξύ του F-35 και του κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους J-20 stealth, υπογραμμίζοντας τη φαινομενικά τεχνολογική ικανότητα του τελευταίου.
Από τη μία, οι συντριβές των F-35 κυριαρχούν συχνά στα διεθνή πρωτοσέλιδα.
Αντίθετα, το J-20, έχει διατηρήσει ένα … «καθαρό ποινικό μητρώο» όσον αφορά ατυχήματα ή δυσλειτουργίες.
Το J-20, μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στο στρατιωτικό δυναμικό της Κίνας, χωρίς να έχουν αναφερθεί ατυχήματα στην επιχειρησιακή του ανάπτυξη ή στη δοκιμαστική του φάση
Αυτή η έντονη αντίθεση μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες.
Ο αυστηρός έλεγχος της Κίνας στις πληροφορίες και την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
Η κινεζική κυβέρνηση ελέγχει αυστηρά τη μεταφορά πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά στρατιωτικά ζητήματα γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή αναφορά ή την πλήρη σίγαση περιστατικών που αφορούν στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του J-20.
Επιπλέον, η επιχειρησιακή ιστορία του J-20 είναι συγκριτικά μικρότερη από αυτή του F-35.
Σε αντίθεση με το F-35, το οποίο έχει παραχθεί και αναπτυχθεί σε σημαντικό αριθμό σε διάφορες χώρες, το J-20 έχει μικρότερο μέγεθος στόλου.
Επίσης, δεν έχει χρησιμοποιηθεί τόσο εκτενώς ή σε διαφορετικά επιχειρησιακά σενάρια όσο το F-35.
Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα να συμβούν περιστατικά και στη συνέχεια να αναφερθούν είναι μικρή για το J-20.
Ενώ η εξέχουσα θέση του F-35 στα διεθνή μέσα μπορεί να ενισχύει την αντίληψη της τρωτότητάς του, η έλλειψη δημοσιοποιημένων περιστατικών που αφορούν το J-20 δεν υποδηλώνει απαραίτητα ανώτερη ασφάλεια ή απόδοση, αλλά αντικατοπτρίζει διαφορές στις πρακτικές αναφοράς και στη λειτουργική χρήση μεταξύ των δύο αεροσκαφών.

Η Ελλάδα περιμένει έως και 40 F-35

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα μπορεί να παραλάβει έως και 40 μαχητικά F-35A Lightning II, τα οποία θα την βάλουν στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρώτη φάση η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.
Όπως αναφέρεται τα F-35 πρόκειται να προσφέρουν στην ελληνική αεροπορία, νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top