Abdullah Bozkurt
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναγνωριστεί ως οι δύο χώρες κορυφαίες-απειλές που απαιτούν επαγρύπνηση για έγκαιρα σημάδια στρατιωτικής δραστηριότητας έναντι της Τουρκίας. Σύμφωνα με απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο που εξασφάλισε το Nordic Monitor, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών από τις οποίες η Τουρκία χρειάζεται να συγκεντρώσει στρατιωτικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, επικοινωνιακές, επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες, ακόμη και σε καιρό ειρήνης. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από πολλαπλές πηγές από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου (Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı) αξιολογούνται από το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου για να προσδιοριστούν «οι δυνατότητες, η ετοιμότητα ή η κατάσταση στρατιωτικής συναγερμού, οι δραστηριότητες, οι προθέσεις, οι στόχοι και/ή η κατεύθυνση κίνησης του πιθανού εχθρού”.
Ο δηλωμένος στόχος είναι να επιτραπεί στην Τουρκία να λάβει έγκαιρα μέτρα για να εξουδετερώσει απειλές και κινδύνους δίνοντας στην κυβέρνηση άφθονο χρόνο για να λάβει αποφάσεις και ενημερώνοντας τακτικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εβδομαδιαίες ενημερώσεις πληροφοριών. Οι κατευθυντήριες γραμμές, που συγκεντρώθηκαν σε ένα διαβαθμισμένο έγγραφο 58 σελίδων με τίτλο Harp Emareleri ve İkaz Sistemi, HEİS, απλοποιούνται με μια μήτρα χρωματικής κωδικοποίησης και γεωμετρικών πινακίδων για να διασφαλιστεί ευκολότερη κατανόηση των απειλών που προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο, μεταξύ άλλων χωρών και ομάδων που παρακολουθεί η Τουρκία. Σε αυτόν τον πίνακα, ένας πράσινος κύκλος συμβολίζει μια κανονική κατάσταση όπου δεν υπάρχει απειλητικό περιβάλλον και οι κίνδυνοι θεωρούνται ότι βρίσκονται εντός των κανονικών ορίων. Ένα κίτρινο τετράγωνο υποδηλώνει ένα επίπεδο πάνω από το κανονικό, υποδηλώνοντας μια πιθανή κρίση, κίνδυνο ή απειλή. Ένα πορτοκαλί τρίγωνο αντιπροσωπεύει μια κατάσταση όπου το επίπεδο δραστηριότητας είναι σημαντικά πάνω από το κανονικό, οδηγώντας δυνητικά σε μια πιθανή κρίση, κίνδυνο ή απειλή.
Ένα κόκκινο διαμάντι συμβολίζει μια εξαιρετική κατάσταση με ακραία επίπεδα δραστηριότητας, υποδεικνύοντας ότι μια κρίση, κίνδυνος ή απειλή είναι επικείμενη ή σε εξέλιξη. Τέλος, ένα μαύρο αστέρι περιγράφει την αβεβαιότητα λόγω ανεπαρκών πληροφοριών για την αξιολόγηση του επιπέδου κινδύνου, που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα όταν η κατάσταση είναι μη φυσιολογική αλλά δεν μπορεί να ταξινομηθεί με ακρίβεια. Το έγγραφο οδηγιών παρέχει ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο αυτή η κωδικοποίηση εφαρμόζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η γενική αξιολόγηση για την Ελλάδα κωδικοποιήθηκε με ένα κίτρινο τρίγωνο, υποδηλώνοντας πιθανή κρίση και κίνδυνο. Η αξιολόγηση χωρίστηκε σε δύο υποκατηγορίες: εξωτερικές και εσωτερικές αξιολογήσεις, που αναλύθηκαν σύμφωνα με πολιτικά, κοινωνικοοικονομικά και στρατιωτικά κριτήρια. Μόνο η εξωτερική στρατιωτική στάση της Ελλάδας κωδικοποιήθηκε με κίτρινο τετράγωνο, ενώ το υπόλοιπο σημειώνεται με πράσινο κύκλο.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου