GuidePedia

0

Το Αιγαίο πέλαγος υπήρξε ένα οικείο μέρος της ιστορίας των Ελλήνων/Ελλήνων και του πολιτισμού τους. Για χιλιετίες, το Αιγαίο ένωνε τη Μικρά Ασία / Ιωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα / Ελλάδα. Ήταν η υδάτινη γέφυρα ανάμεσα στα πολυάριθμα μικρά και μεγάλα νησιά του Αιγαίου.

Ευάγγελος Βαλλιανάτος
Τα νησιά των Κυκλάδων, στο νότιο Αιγαίο και βόρεια του μεγάλου νησιού της Κρήτης, πυροδότησαν τον ελληνικό πολιτισμό στην Εποχή του Χαλκού, 3.100 – 1.000 π.Χ. Έφτιαξαν σπίτια με τρεχούμενο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και πλακόστρωτα δρομάκια. Τα ιερά τους ήταν μεγάλα κτίρια για την προσφορά δώρων, θυσιών και ευσέβειας (εὐσέβεια) στους θεούς. Οι γυναίκες ήταν ντυμένες με όμορφα, χειροποίητα και πολύχρωμα ρούχα. Τα μαλλιά τους ήταν μακριά και κομψά. Οι Κυκλάδες ανέπτυξαν επίσης μια εξαιρετική τέχνη γλυπτικής, κεραμικής και μεταλλουργίας. Αυτός ο εκλεπτυσμένος πολιτισμός χαρακτήριζε και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Το νησί της Λήμνου στο βόρειο Αιγαίο, για παράδειγμα, ήταν το εργαστήριο του Ηφαίστου, θεού της μεταλλουργίας και της προηγμένης τεχνολογίας. Το θεϊκό πρότυπο του Ηφαίστου και των γιων του, των μεγάλων Καβείρων θεών, ενέπνευσε τους Έλληνες του Αιγαίου να προχωρήσουν τα μεταλλικά έργα και τη μηχανική.

Οι άλλες επιρροές προήλθαν από τη μινωική Κρήτη και τη μυκηναϊκή ηπειρωτική Ελλάδα. Το εκτεταμένο εμπόριο προϊόντων μετάλλου, χρυσού, ασημιού και κεραμικής τέχνης και, πιθανώς, τροφίμων και γεωργίας, βοήθησε τους Έλληνες του Αιγαίου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου / ηπειρωτικής χώρας να ανταλλάξουν ιδέες, να γιορτάσουν την ελληνική τους ταυτότητα και να διατηρήσουν την ελευθερία τους. Άλλωστε αυτοί οι Έλληνες μιλούσαν την ίδια γλώσσα, έγραφαν στη Γραμμική Β και αλφαβητικά ελληνικά, πρόσφεραν ευσέβεια στους ίδιους θεούς και δημιούργησαν τον ίδιο πολιτισμό κράτους δικαίου, λαϊκές συνελεύσεις, πολιτική ανεξαρτησία και πάθος για ελευθερία.

Ελληνική ιστορία

Οι Έλληνες δεν ήταν καθόλου τέλειοι. Όπως άλλοι άνθρωποι, μάλωναν μεταξύ τους και μερικές φορές έκαναν εμφύλιους πολέμους. Άνθρωποι της γειτονιάς όπως οι Πέρσες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κατακτήσουν την Ελλάδα. Η ελληνική νίκη επι των Περσών το 490 και το 480 π.Χ. οδήγησε σε μια αναγέννηση της επιστήμης και του πολιτισμού, πιο εμφανής στην Αθήνα. Η πόλη της θεάς Αθηνάς, η Αθήνα, έχτισε τον Παρθενώνα για να τιμήσει την προστάτη και υπερασπιστή της, κόρη του Δία και καθρέφτη της ευφυΐας, της φιλοσοφίας και της ελευθερίας. Το μεγαλείο της Αθήνας ένωσε τα νησιά του Αιγαίου σε μια αμυντική συμμαχία για να κρατήσει μακριά τους Πέρσες. Αυτή η άνοδος της Αθήνας στην εξουσία προκάλεσε φόβο στη Σπάρτη, την υπερδύναμη της αρχαίας Ελλάδας. Το αποτέλεσμα ήταν ο καταστροφικός Πελοποννησιακός Πόλεμος, 431-404 π.Χ. Η Αθήνα έχασε τον πόλεμο. Η συνέπεια ήταν μια διχασμένη Ελλάδα και η αυξανόμενη περσική επιρροή. Αυτή ήταν μια συνέχεια της περσικής πολιτικής που άρχισε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου με τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών για να συνεχίσουν να πολεμούν τους Αθηναίους.

Ο τέταρτος αιώνας π.Χ. ήταν μια ταραγμένη εποχή. Οι Πόλεις (πόλεις-κράτη) ανταγωνίζονταν για την επικράτηση. Νίκησε η Μακεδονία. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ νίκησε την Αθήνα και τη Θήβα και ένωσε τον ελληνικό κόσμο. Ο Αριστοτέλης, μαθητής του Πλάτωνα, εφευρέτης της επιστήμης και η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα της Ελλάδας, δίδαξε τον Μακεδόνα πρίγκιπα Αλέξανδρο. Επιμελήθηκε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου για τον Αλέξανδρο. Προέτρεψε τον μαθητή του να βάλει τέλος στον περσικό κίνδυνο. Ο Αλέξανδρος το έκανε. Κατέκτησε την Περσία και έθεσε τα θεμέλια για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Ο Αλέξανδρος όμως πέθανε το 323 π.Χ. Ήταν μόλις 33 ετών. Η αυτοκρατορία του διήρκεσε περίπου 300 χρόνια.

Οι Ρωμαίοι την κληρονόμησαν με τη δύναμη των όπλων.

Οι Ρωμαίοι έμαθαν από τους Έλληνες, αλλά όχι αρκετά για να συνεχίσουν την πορεία του ελληνικού πολιτισμού.
Η επιλογή του Χριστιανισμού τον τέταρτο αιώνα κατέστρεψε το οικοδόμημα τόσο του ρωμαϊκού όσο και του ελληνικού πολιτισμού.
Ακολούθησαν σκοτεινοί αιώνες, αν και η ελληνική ανατολή τα πήγε καλύτερα από τη Λατινική Δύση που αιχμαλωτίστηκε από τους βόρειους Ευρωπαίους βάρβαρους.

Η ελληνική Ανατολή με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη διήρκεσε περισσότερο από μια χιλιετία. Ήταν υπερασπιστής του δυτικού πολιτισμού.

Όμως οι πολιτικές και θεολογικές διαιρέσεις στο εσωτερικό του Χριστιανισμού υπονόμευσαν τη μεσαιωνική Ελλάδα εις βάρος της Ευρώπης. Το 1054, ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός αναθεμάτισε τον Λατινικό Χριστιανισμό και ο Πάπας ανταπέδωσε τη χάρη. Αυτός ο Ψυχρός Πόλεμος έγινε θερμός πόλεμος με Βενετούς, Γερμανούς και Γάλλους σταυροφόρους που κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1204.

Εν τω μεταξύ, οι Μογγόλοι Τούρκοι συνέχισαν να επιτίθενται στους εξασθενημένους Έλληνες έως ότου, το 1453, κατέλαβαν τη μεσαιωνική Ελλάδα.

Η μογγολική τουρκική κατάκτηση της Ελλάδας άλλαξε την παγκόσμια ιστορία. Οι περισσότεροι μορφωμένοι Έλληνες έφυγαν από τη χώρα τους κουβαλώντας μαζί τους τους αρχαίους θησαυρούς της ποίησης, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνών. Έφεραν τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα στην Πάντοβα, τη Φλωρεντία και τη Βενετία, όπου τα μετέφρασαν στα λατινικά. Αυτά τα έργα πυροδότησαν την Αναγέννηση του δέκατου πέμπτου αιώνα και, κατά μία έννοια, δημιούργησαν τον κόσμο μας.

Οι Έλληνες στην Ελλάδα έμειναν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με βαρβάρους προ των πυλών. Υπέστησαν ανείπωτες φρικαλεότητες. Τελικά, το 1821, επαναστάτησαν και κέρδισαν την πολιτική τους ανεξαρτησία. Οι βασανιστές τους, οι Τούρκοι, προσπαθούν ακόμη να ανατρέψουν την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Η Αμερική έχει συνωμοτήσει εναντίον της Ελλάδας, κυρίως επειδή θέλει να κρατήσει την Τουρκία στο στρατιωτικό τους στρατόπεδο του ΝΑΤΟ. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν δέλεαρ. Έδωσαν τη βόρεια Κύπρο στους Τούρκους το 1974. Πενήντα χρόνια μετά, οι Τούρκοι καθάρισαν τη Βόρεια Κύπρο από Έλληνες. Σχεδιάζουν να αρπάξουν την υπόλοιπη Κύπρο.

Τα πολεμικά παιχνίδια του Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατανοεί την ύβρη του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που σκέφτεται να αποδυναμώσει / νικήσει τη Ρωσία μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Έτσι, ο Ερντογάν μάλλον απαιτεί από τον Μπάιντεν περισσότερα από την Ελλάδα με αντάλλαγμα να παραμείνει η χώρα του στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν θέλει το Αιγαίο. Λειτουργεί σαν ηγέτης ενός μεγάλου ισχυρού κράτους. Επικεφαλής μιας εκλεπτυσμένης εκστρατείας προπαγάνδας και στρατιωτικής δύναμης, λέγοντας στους Τούρκους και στον κόσμο ότι το Αιγαίο είναι η γαλάζια πατρίδα της Τουρκίας. Είχε μάλιστα το θράσος να δηλώσει ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τη γαλάζια πατρίδα της. Φυσικά, δεν γνωρίζουμε αν ο Μπάιντεν ενθάρρυνε την πολεμική πορεία του Ερντογάν.

Όμως η συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αντικατοπτρίζει την αμερικανική πίεση για συμμόρφωση με τις εχθρικές απαιτήσεις της Τουρκίας.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Ο Μητσοτάκης πρέπει να γνωρίζει τα ψέματα και τις απειλές του Ερντογάν για το Αιγαίο. Λοιπόν, γιατί οι αηδίες του Ερντογάν που επισκέπτεται την Αθήνα και του Μητσοτάκη στην Άγκυρα; Να βελτιώσει τις «σχέσεις γειτονίας» ενώ ο Ερντογάν ασκεί ανοιχτά πολιτική πώς να αρπάξει το Αιγαίο;

Μόνο οι αμερικανικές απαιτήσεις στον Μητσοτάκη εξηγούν την τρέλα του Ερντογάν και τη δειλία του Μητσοτάκη, την επαίσχυντη συμπεριφορά του.

Τι γίνεται με τους Έλληνες;

1.Από τη δολοφονία, το 1831, του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Ελλάδας, η χώρα ζει από μέρα σε μέρα με τα καπρίτσια των ευρωπαϊκών μοναρχικών δυνάμεων και, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις επιταγές της Αμερικής.

2.Η πολιτική της Ελλάδας διευκολύνει την εξωτερική παρέμβαση.

3.Τα πολιτικά κόμματα δεν αντιπροσωπεύουν τις πατριωτικές επιθυμίες του ελληνικού λαού για εθνική άμυνα, αυτοδυναμία και ευημερία στο εσωτερικό.

4.Η ατζέντα των κομμάτων είναι γεμάτη από συμφέροντα ή διεκδικήσεις ξένων ιδεολογιών και δυνάμεων καθώς και εταιρειών.

5.Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ελλάδας, όπως και αυτά της Αμερικής του Χόλιγουντ, έχουν αναμείξει τις εθνικές ειδήσεις με την ψυχαγωγία και τις όμορφες γυναίκες ρεπόρτερ. Ακούγοντας μια ιστορία δεν ξέρει κανείς τι να αποδεχθεί ως αλήθεια ή απλά να απολαύσει τα βλέμματα της γυναίκας ρεπόρτερ.

Αυτή η διαφθορά βλάπτει τη δημοκρατία, ιδιαίτερα τη δημοκρατία στον τόπο γέννησής της. Ο πρωθυπουργός είναι εκλεγμένος μονάρχης. Αυτός και οι στενοί του σύμβουλοι, κάνοντας το χατίρι των ξένων, γίνονται εθνομηδενιστές. Αυτή η μεταμόρφωση βοηθά τον Ερντογάν και άλλους εχθρούς της Ελλάδας.

Από πού προέρχεται ο Ερντογάν;

Ο Μητσοτάκης πρέπει να ξέρει ότι ο Ερντογάν εκπροσωπεί μια χώρα που τυραννούσε τους Έλληνες για περίπου 400 χρόνια. Επιπλέον, στις αρχές του εικοστού αιώνα, η Τουρκία χρησιμοποίησε το όπλο της γενοκτονίας κατά της ελληνικής μειονότητάς της, δολοφονώντας περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες. Λοιπόν, πώς τολμάει να πάρει στα σοβαρά τον Ερντογάν;

Όσοι αμφιβάλλουν για τις γενοκτονικές ροπές και πρακτικές της Τουρκίας τα πρώτα 23 χρόνια περίπου του εικοστού αιώνα, θα πρέπει να διαβάσουν το The Blight of Asia, ένα βιβλίο του 1926 του έμπειρου Αμερικανού διπλωμάτη George Horton, ο οποίος είδε την αγριότητα των Τούρκων να σκοτώνουν χιλιάδες χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιους στην Τουρκία. Ο Χόρτον εργάστηκε στην Εγγύς Ανατολή για 30 χρόνια. Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Βρετανία ότι αγκαλιάζουν τους Τούρκους για πετρελαϊκές χάρες. Αυτή η αδιαφορία της «μεγάλης δύναμης» για το τι έκαναν οι Τούρκοι τους ενθάρρυνε ξεκάθαρα να τελειώσουν τις χριστιανικές μειονότητες τους. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία αρνείται να παραδεχτεί οποιαδήποτε αδικοπραγία. Αυτό εγγυάται ότι ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι ηγέτες θα επαναλάβουν τη γενοκτονία κατά των εχθρών τους.

Επίλογος

-Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν τον ισλαμικό κίνδυνο της Τουρκίας.

-Απαιτήστε από την Τουρκία να αναλάβει την ευθύνη για τις γενοκτονίες που υποστήριξε.

-Οι Τούρκοι πρέπει να ζητήσουν συγχώρεση για τα εγκλήματα της γενοκτονίας τους. να πάρουν τον κατοχικό τους στρατό από την Κύπρο, να επαναπατρίσουν τους Τούρκους από την ηπειρωτική χώρα πίσω στα σπίτια τους. να επιτραπεί στους Κύπριους (μια μειοψηφία Τουρκοκυπρίων και μια πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων) να εκλέξουν μια κυβέρνηση ενότητας υπό την αιγίδα της Δημοκρατίας της Κύπρου.

-Η Βρετανία πρέπει να αποσύρει τις στρατιωτικές της βάσεις από μια ανεξάρτητη Κύπρο, η οποία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να μιλά για την ψεύτικη γαλάζια πατρίδα της. Το διεθνές δίκαιο (η Συνθήκη της Λωζάνης, 1923), περιορίζει την τουρκική κυριαρχία στο Αιγαίο σε 3 μίλια από τις μικρασιατικές ακτές.

-Εάν η Τουρκία συμμορφωθεί, μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για στενότερες σχέσεις και πιθανή είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση — και βελτίωση των σχέσεών της με την Ελλάδα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top